Tavuk Eti Zararlı mı? Tavuklarda Antibiyotik Kullanımı ve Etkileri

Protein tüketimine özen gösteren pek çok sporcu açısından tavuk eti mükemmel bir kaynak durumundadır. Fiyatının uygun olması ve kolay temin edilebilmesi avantaj sağlasa da, insanların aklına bazı sorular takılabilmektedir. Özellikle tavuklarda kullanılmakta olan antibiyotikler, hormon ve bazı bileşenlerin insan sağlığına olan etkileri oldukça fazla merak edilen konulardır. Bu iddialar gerçekçi mi peki? Yazımızda bunları incelemeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Sanayi tipi tavuk nasıl büyümektedir?

İlk bahsedilmesi gereken konu marketlerde satılan seri üretim tavukların nasıl büyütüldüğüdür. Çünkü bu tavukların nasıl büyütüldüğünü bilmeksizin yorum yapabilmek mümkün değildir.

Tavuk üreticileri öncelikle civciv alımı yaparlar. Bu civcivlerin büyük çoğunluğu daha çabuk büyümesi olan ırkların çaprazlanmasıyla elde edilen genetik bir yapıdadır. Civcivler büyük ancak havası yetersiz dar yerlere alınırlar. Besi yani eti için büyütülecekse, daha az hareket etmesi tavuğun hızlı büyümesini sağlamaktadır. Bundan dolayı civcivlerin konulduğu yerin tamamen doldurulması, hayvanlara hareket edecek çok az yer bırakılması gerekmektedir.

Bu süreçte tavukların beslenme şekli düzenlenmektedir. Böcek ve ot gibi doğal beslenme kaynakları kesinlikle bu alanlarda kullanılmamaktadır. Yalnızca özel olarak hazırlanan bol kalorisi olan yemlerle beslenmektedirler.

Daha sonra tavuklar için antibiyotikler devreye girmektedir. Topluca bir alana doldurulmuş olan tavukların hastalanmasının önüne geçmek isteyen üreticiler, antibiyotik kullanımı ile tavukların daha da hızlı büyümelerini sağlamaktadırlar.

Tavuklarda antibiyotik kullanımının nedenleri;

Tavuklarda antibiyotik kullanılmasının temelinde bulaşıcı hastalıklar yer almamaktadır. Çünkü bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için çok az bir antibiyotik kullanılması da yeterli olabilmektedir. Tabi tavukların daha çabuk büyümesi isteniyorsa tavuğun bağırsak florasının yok edilmesi gerekmektedir. Tavukların bağırsak florasının zarar görmesi, hayvanların çok daha hızlı kilo almalarına ve gelişmelerine neden olmaktadır. Bunun yapılabilmesi için de oldukça yoğun bir şekilde antibiyotik verilmesi ve hormonal sistemin bozulması sağlanmalıdır.

Artık bu yapılanlar o kadar uç noktalarda ki, dünya genelinde kullanılmakta olan antibiyotiklerin hemen hemen %80 kadarı hayvanlara verilmektedir.

Yetiştirilen tavuklar normalden çok daha hızlı bir büyümeye girdikleri için, genellikle iskelet sistemleri bu büyüme hızını kaldıramamakta ve kemik kırıkları meydana gelmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra tavuklar, 10-15 yaşına kadar yaşayabilecekken iki aylık olduklarında kesilerek sofralardaki yerlerini almaktadırlar.

Sanayi tipi tavuk üretimi kısaca bu şekildedir. Peki, bu süreçlerden geçen ve sofralarımıza gelen tavukların insan sağlığı üzerindeki etkisi nasıldır?

Tavuğun insan sağlığı üzerindeki etkileri;

Bütün bu kötü şartlara karşın tavukların insan sağlığına ani bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Yani tavuğu tükettiğiniz anda herhangi bir sonuçla karşı karşıya kalınmamaktadır. Bundan dolayı da tavuk tüketen insanlar muhtemel zararlarını görmezlikten gelebilmektedir. Ancak uzun vadede etkileri sanıldığı kadar az değildir. En kötü zararlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Antibiyotik: Tavuklara verilen antibiyotik, bakterilerin direnç oluşturmasını sağladığı gibi insana geçen faydalı bakterilerin zarar görmesini de sağlamaktadır. Bu, yalnızca faydalı bakterilere yönelik bir zarar oluşturmakla kalmıyor, hormonal düzenin bozulmasına da yol açabiliyor. Özellikle henüz daha çok küçük yaşta olan kızların ergenliğe girdiklerini çokça görmeye başladık. Bunun nedenlerinden birini artık öğrendiniz.

Hormon: Tavuklar üzerinde hormon kullanımı şu an için oldukça maliyetlidir. Bunda dolayı tavuklarda hormon kullanımı henüz yok.

Arsenik: İnsanlar için çok toksik bir maddedir. Arsenik, kanser hastalıklarından nörolojik hastalıklara varana dek pek çok sağlık sorununa sebebiyet vermektedir. Ağır metal olduğu için vücuttan atılamamakta ve vücutta birikmektedir.

Arsenik, tavuklarda çok daha fazla bir beslenme arzusu yaratmakta ve daha iyi kilo almalarını sağlamaktadır. Bundan dolayı tavuklarda kullanılmaktadır, ancak yurtdışında çok daha fazla kullanımı vardır. Türkiye’de arsenik kullanımı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Kullanılan ilacın ülkemizde ruhsatı olmadığı şeklinde bir bilgi bulunmaktadır, ancak yazılı bir bilgi değil.

Tavuk yetiştiriciliği alanında pek çok değişik gizemli bileşenlerin kullanıldığı da bilinmektedir. Bunlar ülkemizde tam manasıyla kontrol edilebilir durumda değil maalesef. Kısaca, böyle kötü ve zararlı bileşenlerle büyütülen tavuk etlerinin vücuda zarar vermemesi için herhangi bir neden bulunmamaktadır.

Tavuk etinin zararlarından nasıl korunma sağlarız?

Sizlere bahsettiğimiz tüm etkiler ciddi ve gerçektir. Bunlar aslında tavuk tüketmenin insan sağlığına zarar vereceğini net bir şekilde ortaya koymaktadır. Burada yalnızca olası zararlardan bahsetmekteyiz. Çünkü bu tavukların insan sağlığı üzerindeki zararları konusunda ispat edilebilmiş herhangi bir veri bulunmamaktadır. Fakat insan sağlığı ihtimaller üzerine temellendirilebilecek bir şey olmadığı gibi, bu denli de ucuz değildir.

Sanayi tipi tavukçulukla fast food hemen hemen birbiriyle özdeşleşti. Bunun da en önemli nedeni, ucuz tavuk etini tedarik eden sanayi ve bunları da insanlara lezzetli bir şekilde pazarlayan bir sektör. Bundan dolayı eğer hazır tavuk tüketmekten korkuyor ve bundan imtina ediyorsanız, fast food hiçbir surette size göre değildir.

Kaliteli protein alınabilecek besin kaynakları oldukça sınırlı olduğu için, pek çok insan mecburen tavuk tüketimi yapmak durumunda kalmaktadır. Çünkü ülkemizdeki kırmızı et fiyatları oldukça yüksek ve herkesin alabileceği bir besin kaynağı olmaktan çıkabiliyor. Bundan dolayı beyaz et yani tavuk eti insanlar için tek çözüm olarak öne çıkıyor.

Tavuk eti tüketen kişilerin zarar görmeden bunları tüketebilmeleri ise bazı püf noktalarına bağlıdır. Kaliteli ve doğal tavuk eti tedarik edebilmek için;

  • Sanayi tipi tavukları almayın. Her ilde bir köy pazarı vardır. İmkanınız varsa köy pazarlarında satılan canlı tavukları almanız ve taze olarak kestirmeniz önemli.
  • Beyaz et tüketiminde daha az işlem gördüğü için hindi eti tercih edilebilir. Hindinin büyüme süreci daha uzun olduğundan üreticiler için az kar getirmektedir. Bundan dolayı sanayi tipi üretim için uygun bir ürün değildir.
  • Mümkün olduğu oranda küçük boyutlu tavukları tercih edin. Çünkü sanayi tipi üretimlerde genellikle tavuklar tam büyüklüğe ulaştığında kesilmektedir. Küçük olduğu için daha az işlem görme olasılığı bulunabilir.

Tavuk tüketiminde üşengeç olmazsanız, biraz fazla zaman harcayarak büyük olasılıkla doğal ya da doğala yakın tavuk bulabilmeniz gayet mümkündür. Şayet doğal tavuğa ulaşma imkanınız yoksa, esansiyel aminoasit alımlarınızı diğer et ürünlerinden karşılamanız, kalan protein ihtiyacını da sebze ve tahıllardan almaya çalışmalısınız.

Neticede tavuk yemek, özellikle sanayi tipi seri üretim tavuklar insan sağlığı açısından zararlı olabilir. Bunun böyle olduğundan sizler de bilgi sahibisiniz mutlaka. Ancak burada sizleri biraz daha bilinçlendirmek ve biraz daha bilgi verebilmek amacıyla bu yazıyı yazdık. En doğru tercihi yapmak ve sağlıklı beslenmek yine de sizin gayretlerinize bağlıdır.

Tavuk zehirlenmesinde belirtiler nelerdir, tedavisi nasıldır?

Tavuk suyuna çorbanın faydası tıbben kanıtlandı

Kaynak:

Bu yazı, fitekran.com/tavuk-yemek-zararli-mi kaynak alınarak, özgün olarak yeniden oluşturulmuştur.

Leave a Reply