Ayda Kaç Kilo Vermek Sağlıklı ve Hızlı Kilo Vermenin Zararları

Birçok kişi hızlı bir şekilde kilo vererek hedefine ulaşmaya çalışır. Ancak hızlı kilo vermek asla doğru bir hareket değildir. Kilonun yavaş ve düzenli bir şekilde verilmesi gerekir. Hızlı kilo vermek, oldukça zararlı bir davranıştır. Bu zararları hep beraber inceleyelim.

Hızlı Kilo Vermenin Zararları

1. Hızlı Kilo Kaybı Hormonal Dengeyi Bozar

Hızlı kilo vermek için besin tüketimi çok az seviyede olmalıdır. Besin tüketimi gereğinden az olduğu zaman yeterli kalori vücuda alınamaz ve dokulara gerekli enerji gitmez. Doku ve organlar gerekli enerjiyi bulamadıkları zaman işlevlerinde kısıtlamaya giderler. Bu durumda organlar görevlerini tam anlamıyla yapamazlar ve bundan etkilenen hormonlar zarar görür.

Hormonların yapısında önemli rolü olan yağ tüketimi az olduğu takdirde hormonlar yeteri kadar çalışamazlar. Düşük kalori ve yetersiz yağ tüketimi hormon yapısını bozar. Hormon yapısının bozulması sonucu:

  • Gastrointestinal sorunlar
  • Cinsel istek kaybı
  • Uyku düzensizlikleri görülür.

Görüldüğü üzere, hızlı kilo vermek hormon dengesini bozarak vücutta çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.

2. Hızlı Kilo Vermek Vitamin ve Mineral Kaybına Yol Açar

Vücudumuzdaki reaksiyonların gerçekleşmesi için her besin gurubundan bir miktar beslenmemiz gerekir. Günlük yaşam aktiviteleri ve yaşamın devamı için vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağları yeteri kadar tüketmek gerekir. Bu besinlerin yeterli tüketilmemesi sonucu sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunlarına:

  • Organların işlevini kaybetmesi
  • Kas kaybı
  • Yorgunluk ve enerjisizlik
  • Kramplar örnek verilebilir.

Yetersiz beslenmek vücudumuzdaki besin dengesini bozarak hastalık yapar. Bundan dolayı hızlı kilo vermek sağlık açısından zararlıdır.

3. Hızlı ve Kontrolsüz kilo vermek Safra Kesesinde Taş Oluşumuna Neden Olabilir

Safra kesesi, bazı sindirim salgılarının depolandığı bir depodur. Hızlı kilo vermeye çalışan bireyler yetersiz beslendiği için safra kesesi bir türlü tam olarak boş kalmaz. Safra kesesinin sürekli olarak dolu olması ise taş oluşmasını kolaylaştırır. Bu durum ise safra kesesinde taş oluşumuna zemin hazırlar.

Safra kesesinde taş oluşumu ilerlemiş bireylerde hastanede yatarak tedavi görmeye sebep olabilir. Hatta dahada ilerlemiş ise ameliyata bile gerek duyulabilir. Hızlı kilo vereyim derken sağlığınızla oynamak mantıklı bir hareket olmayacaktır. Haftada 1.5 kilo veya daha fazla veren bireyler, safra kesesinde taşı oluşumu açısından tehlike altındadır.

4. Hızlı kilo Vermek Daha Sık Depresyona Neden Olur

Yetersiz beslenme durumunda her organ gibi beyin de işlevlerini yerine getirememeye başlar. Beyinde oluşan sorunlar ise kendisini çok belli edecek türden sorunlardır. Yetersiz mineral ve mineral alımı beyine zarar verir. Kendinizi uzun süre aç bırakır ve hızlı kilo vermeye çalışırsanız depresyona girme riskiniz artar. Beyinin çalışması üzerinde önemli olan B12 ve folik asit eksikliği durumunda sinir sistemi rahatsızlıkları da ortaya çıkar.

5. Hızlı Kilo Vermenin Diğer Zararları

  • Saç dökülmesini hızlandırır
  • Vücutta aşırı sıvı kaybına neden olur
  • Metabolik denge bozulur
  • Sürekli kabızlığa sebep olur.
  • Zihinsel işlevlerin bozulması görülebilir.

Önemli Olan: Alışkanlıklar

Diyelim ki iyice şartlanıp kısa zamanda çok kilo verdiniz. Vücudunuz bu süreçte oldukça yıpranacaktır. Ancak bu kısa sürede beyniniz henüz aynıdır. Yani istediğiniz kiloya hızlıca vardıktan sonra tekrar eski yeme içme alışkanlığınıza döneceksinizdir. Bedeninizi aşırı derece zorlayarak kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Ancak değişmeyen alışkanlıklar tekrar size kilo aldıracaktır. Bu durumda hızlı kilo vererek bedeninize verdiğiniz zararla kalırsınız.

Bunun yerine kendinizi hem zihnen, hemde bedenen kilo vermeye odaklamalısınız. Kilo vermek yalnızca beden ile yapılan bir iş değildir. Bu süreçte kendinizi beyin olarak da bu duruma hazırlamalısınız. Bir anda kilo vererek bunu yapmanız imkansızdır.

Bunun yerine kendinizi hem mental hemde fiziksel anlamda bu sürece hazırlar ve uygularsanız daha sağlıklı sonuçlar elde edersiniz. Böylece kilo verdikten sonra değişen beslenme alışkanlıklarınızdan dolayı tekrar kilo almazsınız. Bu sizin sağlığınız için daha yararlı olacaktır.

Ayda İdeal Olarak Kaç Kilo Verilmeli?

Hızlı kilo vermekten kastımız nedir? Ayda kaç kilo vermek doğal ve sağlıklıdır? Bundan bahsedelim birazda.

Güvenilir evrensel sağlık kuruluşlarının kaynakları bu konuda oldukça net sayılar sunmaktadır. Kilo vermek için haftada 500 gram ile 1 kilogram arası normal kabul ediliyor. Bu değerin üstü hızlı kilo vermek demektir. Ancak aşırı kilolu, yani obez kişiler bunun dışında. Normal kilosunun üstünde olan bireyler, aylık 2-4 kilogram arasında vererek sağlık bir kilo verme işlemi gerçekleştirir. Ancak obezitesi olanlar için bu durum biraz daha farklı. Obez bireyler, küçük kalori kısıtlamalarında bile normal bireylere göre fazla kilo vermeye yatkındırlar. Aylık 4-8 kilogram arası bu kişiler için idealdir.

Günlük Kaç Kalori Alırsam Kilo Veririm?

Kilo vermek için, harcanan kalori miktarının, alınan kalori miktarından fazla olması gerekir. Bu ise kişiden kişiye değişen bir durum. Masa başında çalışan biriyle, sürekli hareket halinde olan birinin alması gereken kalori miktarı elbette farklıdır. Hareketli bireyler daha fazla kalori yakarak daha kolay kilo verirler. Ancak ortalama bir sayıdan bahsedecek olursak, günlük 1000 kalori eksik almak, haftada 1 kilo vermeye eşdeğerdir. Harcanan her 7000 kalori, 1 kilo vermek demektir.

Özetle;

Hızlı kilo vermek sizi hem fiziksel hemde zihinsel olarak çok yıpratacaktır. Bunun yerine hem mental hemde fiziksel olarak hazırlanıp , düzenli ve yavaş kilo vermek daha sağlıklıdır. Özetleyecek olursak, ayda 2-4 kilogram vermek sağlık açısından daha faydalıdır. Günlük kalori alımınızı 500-1000 arasında azaltırsanız bu sayıya kolayca ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply