En Sağlıklı Tuz Hangisi? Tuz çeşitleri ve Günlük tuz tüketimi

Tuz olmazsa olmazlardan peki hangi tuz daha sağlıklı, hangi tuzlar sağlıksız, işte sizler için tuz hakkında detaylı bir araştırma yaptık ve tuz çeşitlerini yorumladık.  Tuz, hemen hemen tüm yemeklerde kullandığımız bir madde. Hemde her öğün soframızdan eksik olmuyor. Peki bu kadar çok tükettiğimiz, sofralarımızdan eksik olmayan tuzları seçerken neye göre seçiyoruz? Hangi tuz çeşidi daha sağlıklı? Gelin tuz çeşitlerini bu yazımızda hep beraber inceleyelim.

Tuz Çeşitleri Niçin Önemli?

Vücudumuzda yeni hücre üretimi, kasların kasılması, sinir uyarılarının iletimi, su dengesi, enzimlerin çalışması ve daha birçok sayısız görevin yerine gelmesi için minerallere ihtiyaç duyulur. Günlük mineral ihtiyacının bir kısmı yediğimiz besinlerden sağlanırken, kalan mineral ihtiyacı ise takviye minerallerden gelir. Bu takviyelerden en önemlisi tuzdur.

Her zaman duyduğumuz bir laf vardır: Tuzu bırak, tuz kullanma. Bu görüş oldukça yanlıştır. Tuzun fazla kullanımı kadar hiç kullanılmaması da oldukça zararlı bir durumdur ve hastalıklara sebep olabilmektedir.

Günlük Tuz Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Tuz kullanmasına engel olacak bir hastalığı olmayan bireyler, tükettiği besinlerdeki tuzların dışında günlük olarak 10-15 gram kadar tuz almalıdır. Bu ise ortalama 2-3 çay kaşığına denk gelmektedir.

Şimdi gelelim konumuzun en önemli kısmına, tuz çeşitlerine. Önemli mineral kaynağımız olan tuzun çeşitlerine hep beraber bakalım.

Sofra Tuzu 

Sofra tuzu, kimyasal adıyla NaCl olarak bilinir ve yer altında bulunan bazı maddelerin kimyasal işlemlere tabi tutulması sonucu elde edilir. Bu kimyasal işlemler sırasında kristal yapısında bozulmalar ortaya çıkar. Bu haliyle sofra tuzu olarak raflara henüz girmez. Çamur şeklinde topaklanmış olduğu için akışkanlık kazandırılması gerekir. Bu amaçla da içerisine alüminyum eklenir. Alüminyum ise sinir sistemi hastalıklarına yol açabilen bir elementtir.

Tüm bu sebeplerden dolayı sofra tuzunun kullanımını doğru bulmamaktayız.

Deniz Tuzu

Bir diğer tuz çeşidi ise deniz tuzu. Bildiğiniz üzere deniz suyu tuzlu yapıdadır. Deniz tuzu iki farklı şekilde üretilmektedir. Birincisi deniz suyunun buharlaştırılması, ikincisi ise deniz suyunun üzerinde bulunan minerallerin süzülerek alınması. Ayrıca deniz suyunun içerisinde sodyumun yanı sıra demir ve magnezyum gibi elementlerde bulunur. Bu mineraller sağlık açısından faydalıdır.

Buraya kadar her şey güzel. Ancak dünyada doğanın her yerinde olduğu gibi denizlerde de kirlilik mevcuttur. Denizlerdeki kirlilik çıkan tuzun da kirliliğini etkilemekte. Kirli deniz suyundan elde edilen tuzların içerisinde bulunan farklı element ve bileşikler ile plastik atıklarından dolayı hormon bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.

Deniz tuzu alacağınız zaman, tuzun kaynağı olan denizin temizliği önemlidir. Temiz sulardan elde edilen tuzlarda temizdir. Ayrıca tuzun içeriğindeki elementlerin gerekli testlerden geçmiş olması gerekmektedir. Ancak ülkemizde deniz tuzlarının hangi deniz suyundan üretildiği paketlerde yazılmamaktadır.

Himalaya Tuzu

Himalaya dağlarındaki tuz yataklarından elde edilen bu tuz oldukça değerlidir. Bunun sebebi, tuzun içerisinde bulunan element çeşitliliğidir. 60’dan fazla faydalı elementi içerisinde barındırır. Ayrıca Himalaya’da bulunan tuz yatakları çok eski yataklardır. Bundan dolayı kirlilik oluşması çok düşük ihtimaldir.

Pembe renge sahip olan Himalaya tuzu, hafif bir tada sahiptir. Pembe rengi, tuzun oksitlenme düzeyinden kaynaklanmaktadır.

Himalaya tuzunun doğal olanı oldukça değerlidir. Himalaya tuzu adı altında birçok sahte ürün piyasada bulunmaktadır. Doğal Himalaya tuzuna denk gelirseniz almanızı tavsiye edilir. Çünkü içerisindeki element çeşitliliği ve sodyum oranının düşük olması, Himalaya tuzunu diğer tuzlardan ayırıyor.

Kaya Tuzu

Ülkemizde en yaygın olan tuz olan kaya tuzlarının içeriği hakkında net bir sonuç bulunmamaktadır. Yani satılan kaya tuzlarının içeriğindeki minerallerin adları, miktarları hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Sizlere tavsiyemiz, üretim standardı bulunmayan kaya tuzlarını tercih etmemeniz. Özellikle de açık satılan kaya tuzlarının içeriğinde ne olduğu bilinmemektedir. Dolayısıyla laboratuvar testinden geçmemiş olan kaya tuzlarını tüketmekten uzak durunuz.

Peki En Sağlıklı Tuz Hangisi?

Tuzların içeriğindeki mineraller ve bu minerallerin miktarlarıyla ilgili tablomuza bakalım.

KalsiyumPotasyumMagnezyumDemirSodyum
Sofra Tuzu0.4 mg0.9 mg0.01 mg0.01 mg381 mg
Deniz Tuzu1.5 mg0.8 mg0.5 mg0.01 mg375 mg
Himalaya Tuzu1.6 mg2.9 mg1.05 mg0.03 mg368 mg

Tabloyu yorumlayacak olursak, Himalaya tuzunun diğer tuz çeşitlerine göre çok daha zengin bir içeriğe sahip olduğunu görüyoruz. Sofra tuzunun ise tüketimi tartışılır bir durum.

Tuz denince dikkat edilmesi gereken bir durum daha var. İyot! Ülkemizdeki birçok kişide iyot eksikliği bulunmakta. Bundan dolayı sofra tuzlarına iyot eklenmesi ülkemizde zorunludur.

İçeriğiyle oynanmamış doğal tuz tüketiminde iyot eksikliğine maruz kalabilirsiniz. Eğer bu türden bir tuz kullanıyorsanız, doktorunuza başvurarak iyot miktarınızı düzenli aralıklarla ölçtürünüz.

Özetle;

Tuz çeşitleri hakkında genel bir değerlendirme yapacak olursak, Himalaya tuzunun açık ara önde olduğunu söylemek mümkün. Himalaya tuzu her zaman bulunamadığı için ulaşmak biraz zor. İkinci tavsiye edeceğimiz tuz ise deniz tuzu olacaktır. Sofra tuzu ise en son tercih etmeniz gereken tuz çeşididir.

Leave a Reply