Tavuk zehirlenmesinde belirtiler nelerdir, tedavisi nasıldır?

tavuk zehirlenmesi

Tavuk zehirlenmesi ve olası belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır. Son yıllarda çok sık şekilde karşımıza çıkan tavuk eti zehirlenmelerinde pek çok insan hayatını kaybedebiliyor veya tedavi görüyor. Tavuğun tadından bozuk olup olmadığı anlaşılamadığından tavuk zehirlenmesi için önlem ve bilgi almak gerekmektedir. Tavuk zehirlenmesi belirtileri hemen anlaşılmalı ve bol su içilmelidir. İşte, detaylar;

Tavuk zehirlenmesi belirtileri:

Kusma, ishal, kas ağrıları, dışkının katran gibi olması, kanlı dışkı, halsizlik ve güçsüzlük başlıca tavuk zehirlenmesi belirtisidir. Tavuk zehirlenmesi, tavuk yenildikten yaklaşık 4-72 saat aralığında kendini belli eder. Hastada durum çok ilerlemiş ve müdahale gecikmişse hayat kaybı bile yaşanabilir.

Tavuk zehirlenmesi neden olur?

Tavuk zehirlenmesi, salmonella ve campylobacter bakterisi kaynaklıdır. Pastörize edilmemiş süt, kırmızı et, tavuk ve yumurtada kötü saklama veya süresinin geçmesi ile oluşur.

Yanlış saklama:

0 (sıfır) derece altında olan ısı bakteri oluşumunu engellemez, fakat çoğalmasına engel olur. Dondurucu içinde saklanmayan tavukta bakteri çoğalması meydana gelir. Bu nedenle, tavuğun soğuk zincir ile markete oradan da hemen dondurucuya girmesi gerekir.

Yanlış hazırlama:

Çiğ tavuğun hazırlandığı kesme tahtasında, başka yiyecekler kesilmemeli ve doğranmamalıdır,

Pişirilmeden önce buzların tamamen çözülmesi gerekir. Çünkü buzlu kısımlar da olan bakteriler pişirme sırasında ölmeyebilir,

Çiğ tavuk başka gıdalarla temas halinde olmamalıdır,

Tavuk pişirilmeden önce asla yıkanmamalıdır bu durumda tüm bakteriler yayılır,

Çiğ tavuğun suyu, asla pişen yemeklere girmemelidir.

Yanlış pişirme:

Tavukta var olan bakteri ve parazitlerin ölmesi için 75 derece sıcaklık gereklidir. Bu sıcaklıkta 3 dakika tavuğu pişirmek, tavukta olan salmonellayı öldürür. Fakat tavuk kalınsa, sıcaklığın içeriye işlemesi 3 dakikadan fazla sürecektir.

Tarihi geçmiş ürün:

Derin dondurucuda bekleyen tavuğun bile bir tüketme süresi vardır. Satın alınan ürünlerin son tüketim tarihlerine bakılmalıdır. Güvenmediğiniz yerlerden tavuk alınmamalı, ayrıca güvenmediğiniz restoranda da tavuk yenilmemelidir.

Tavuk zehirlenmesi tedavisi:

Tavuk zehirlenmesi genelde hafif atlatılır ve evde tedavi edilir. Fakat tavuk yedikten sonra, kan kusma ve dışkıda kan varsa hemen hastaneye gidilmelidir. Tavuk zehirlenmesi başladığında hemen yemek yemeyi bırakın. Bu şekilde kusma ve mide krampları yavaşlar.

2 saatte bir defa 1-2 yudum su içilmelidir. Sık aralıklarla az miktarda su içmeye devam edin. 24 saat içinde 8-16 bardak su içmek gereklidir. Tavuk zehirlenmesinde, ağır yiyeceklerden uzak durmalı bunun yerine muz, haşlanmış patates, kızarmış ekmek tercih edilmelidir. Şiddetli vakalarda antibiyotik kullanılır. Bazen de mide yıkanmak zorunda kalabilir.

Leave a Reply