Demir fazlalığı ne anlama gelir, Neyin belirtisi

kanda demir fazlası

Demir fazlalığı neyin belirtisi ve ne anlama gelir, demir fazlalığı tedavisi nasıl yapılır? Demir fazlalığına tıp dilinde hemokromatoz isimi verilir. Genelde demir içeren besinlerin fazla alınması ya da vücudun fazla demir emmesi ile oluşur. Demir fazlalığında bilinen bir belirti yoktur. Kan tahlili yapıldığında ya da kalıtsal durumlarda ortaya çıkabilir. İşte, demir fazlalığı ne anlama gelir?

Demir fazlalığı nedenleri

Kanda demir fazlalığı olması genellikle alınan vitamin takviyeleri ile ortaya çıkar. Bazen genetik olarak, demir emilimi fazla alınabilir.

Demir fazlalığı belirtileri

Demir fazlalığında, libidoda düşme, ağrılı karaciğer, yorgunluk, düzensiz kalp atışı, eklem ağrıları, uyuşukluk ve halsizlik, saç incelmesi, açıklanamayan kilo kaybı oluşur. Kanda demirin fazla olması, kontrol altına alınmalıdır. Karın ağrısı, karaciğer büyümesi, yorgunluk, sinirlilik, ruhsal sorunlar, ciltte renk değişimleri olduğunda acilen doktora gidilmelidir.

Kanda demir artışı nasıl anlaşılır?

Ailede artirit ve karaciğer hastalığı varsa, kalıtsal olarak yüksek demir seviyesine işaret eder. Bu nedenle doktor, kanda yüksek demir bulursa hemen aile öyküsü ister.

Kan testi yapıldığında proteine bağlı olarak kan seviyesi kontrol edilir. Ayrıca serum feritin testi yapılır. Kadında 200 mg, erkeklerde 300 mg. üzeri anormal değer kabul edilir. Bu testte demir depolayan proteinler kontrol edilir.

Karaciğerde oluşan hasarı kontrol etmek için karaciğerden bir parça alınarak, karaciğer biyopsisi uygulanabilir. Doku incelendiğinde, karaciğerde depolanan demir miktarı hasarı belirler.

Demir fazlalığı tedavisi

Hastadan periyodik olarak kan alınır. İki haftada bir defa alınan yarım litre kan, vücutta kandaki demir seviyesine göre 1 yıl kadar alınabilir. 6 ayda bir defa uygulanan kan tahlilleri ile durum netleştirilerek, tedavi planlanır.

Kanda demirin fazla olması kaynaklı olarak, siroz ve karaciğer kanserine yakalanma riski artar. Bu durumda hastalara alkolden uzak durmaları söylenir.

C vitamini demir emilimine yardımcıdır. C vitamini ile birlikte alınan demir içeren yiyeceklerden demir emilimi çok daha fazla olur. Bu nedenle, kanda demir oranları yüksek olanlara C vitamini almaları önerilmez. Portakal gibi mevyeler ve C vitamini içeren sebzeler kısıtlanır.

Kanda demir oranı yüksek olan hastalara yüksek demir içeren gıdalar yenilmesi önerilmez. Bu nedenle et ve midye gibi çiğ deniz ürünleri tüketilmesi önerilmez.

One Response

  1. Omer 1 Haziran 2017

Leave a Reply