Tansiyon Neden Düşer Tansiyon Düşüklüğü Belirtileri

Düşük tansiyon çok rahatsızlık veren bir durumdur. Baş dönmesi ve bayılmaya neden olabilir. Aslında düşük tansiyon çok riskli değildir.  Fakat düşük tansiyon sürekli olarak devam ediyorsa, hemen bir doktora danışmak gereklidir. Yetersiz beslenme, kullanılan ilaçların yan etkileri, sıcak ve sıvı kaybı düşük tansiyon nedenleri arasındadır.

Tansiyon neden düşer?

Susuzluk olası bir tansiyon düşüklüğüne neden olabilir

Tansiyonun ani düşmesinin başlıca nedenlerinden biri de susuzluktur. Özellikle yaz aylarında, sıcak altında terleme ile vücudumuz çok fazla su kaybeder. Ateşli hastalıklar, ishal ve kusma, ağır fiziksel aktiviteler su kaybına neden olabilir. Bu durumda tansiyonunuz hızla düşecektir. Susuzluğun önüne geçmek için günde 2-2.5 litre su içilmelidir. Özetle; su sadece susayınca değil, düzenli içilmelidir.

Hamilelik tansiyon düşmesine neden olabilir

Hamilelikte damarlar genişler, bu durumda baş dönmesi ve tansiyon düşmesine neden olur. Hamileliğin ilk 24 haftasında bu durum normaldir ve tansiyon doğum sonrası normale dönmektedir.

Kalp hastalıkları düşük tansiyona neden olabilir;

Yavaş kalp atım hızı, kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp kapakçığı sorunları düşük tansiyon yaratır. Damarlara yeterince kan pompalanmadığından kan basıncı düşmektedir.

Endokrin hastalıkları düşük tansiyona neden olabilir;

Vücudun hormon üretimini engelleyen tüm hastalıklar, düşük tansiyona neden olmaktadır. Addison hastalığı, tiroid hastalıkları ve düşük kan şekeri tansiyonun düşmesine neden olabilmektedir.

Septik şok düşük tansiyona sebep olabilir;

Septik şok aslında bir enfeksiyondur. Enfeksiyon yaratan bakteri tuttuğu organdan çıkar ve kana karışır. Damarlarda, toksin yaratarak kan basıncını hayati risk altına alır. Yani ciddi tansiyon düşüklüğü yaratır.

Anafilaksi;

Alerjik reaksiyonlarının en kuvvetlisidir. Alerji kaynaklı nefes almakta zorlanma, boğaz şişmesi ve kaşıntı tansiyon düşüklüğü başlıca belirtilerdir.

Kan kaybı;

Bir yaralanma ve iç kanama gibi durumlarda, vücuttaki kan önemli miktarda düşebilir. Bu durumda tansiyonun düşmesi normaldir.

Yetersiz beslenme olası düşük tansiyona neden olabilir;

B12 ve folat bakımından yetersiz olan beslenme kırmızı kan hücresi üretimini yavaşlatır. Bu nedenle tansiyon düşüklüğü oluşur.

Bazı ilaçlar tansiyon düşmesine neden olabilmektedir;

İdrar söktürücüler, beta blokerler, Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar, antidepresanlar ile kalp ilaçlarının bazıları tansiyon düşürebilir.

Düşük tansiyon tipleri:

Ayağa kaklıca tansiyon düşmesi;

Otururken birden ayağa kalktığınızda tansiyonun düşmesidir. Tıp dilinde, postural hipotansiyon olarak bilinmektedir. Oturur pozisyonda bir anda ayağa kalktığınızda, bacaklarda ve ayaklarda biriken kanı yeterince hızlı dengeye sokamaması kaynaklı oluşur. Kan dolaşımı kaynaklı olarak, tansiyon bir süre düşük kalır ve daha sonra düzelir. Birden ayağa kalktığınızda baş dönmesi, mide bulantısı, görmede bulanıklık ve bayılma görülebilmektedir. Uzun süren yatak istirahati, vücudun susuz kalması, kalp problemleri, büyük varisler, şeker hastalığı, gebelik, sıcak basması ve bazı nörolojik sorunlarla ortaya çıkmaktadır.

Yemek sonrası tansiyon düşmesi;

Genelde yaşlılar arasında sık görülen bir durumdur. Yemek sonrası, yemeğin sindirilmesi için kanın fazla miktarda sindirim sistemine aktarılması kaynaklıdır. Kan akışı artması ile kalp atışının hızlanması ve sindirim sisteminde damarların büzülmesi kaynaklı oluşan bir durumdur.

Beyin kaynaklı düşük tansiyon;

Sıklıkla genç insanlarda görülen bir durumdur. Kalp ve beyin arasında bir iletişim sorunudur. Uzun süre ayakta durma kaynaklı baş dönmesi, bulantı ve bayılma gibi belirtiler oluşur. Ayakta durunca kan ayaklarda birikim yapar. Kalpte bulunan sinirler beyne tansiyonun düştüğü sinyalini gönderir. Bu durumda kalp çok daha yavaş atmaya başlar ve tansiyon çok fazla düşer.

Sinir sistemi hasarı kaynaklı düşük tansiyon;

Kalp hızı, solunum ve sindirim gibi işlevleri kontrol eden otonom sinir sisteminde meydana gelen bir aksaklık sonucu oluşur. Bu aksaklığa Shy-Drager sendromu denilir. Tansiyon düşmesi, hareket yavaşlaması, konuşma bozukluğu ve idrar kaçırma ortaya çıkmaktadır.

Yemek sonrası tansiyon düşüklüğünü engellemek için yapılacaklar:

Yemeklerden önce iki büyük bardak su içilmelidir, öğünlerinizi küçültün ve hafif yemek yiyin, rafine un, beyaz pirinç, patates ve şekerli içecekler mideden ince bağırsağa çabuk geçer. Dolayısıyla tansiyonu düşürür, bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durun.

Ani tansiyon düşmesi nedenleri

Tansiyon düşmesinin belirtileri nelerdir?

Tansiyonun düşmesi durumunda neler yapılmalı

Hamilelikte aniden tansiyon düşmesi nedenleri ve tedavisi

Tansiyonu kontrol için altına almak için 5 altın kural

Tansiyonu yükselten 9 neden ve alınacak önlemler

Bu yazı onikibilgi.com kaynak alınarak özgün olarak yeniden yazılmıştır

Leave a Reply