Hamilelikte aniden tansiyon düşmesi nedenleri ve tedavisi

Hamilelik döneminde birden bire tansiyon düşmesi gibi anormal durumlar gibi kadın vücudunda hormon kaynaklı pek çok değişim oluşur. Bedensel değişimler yanında pek çok ruhsal değişim de yaşanabilir. Hamilelikte tansiyon düşmesi aslında çok tehlikeli kabul edilmez, fakat tansiyon çok düşük olursa bir doktora gitmek gereklidir. İşte, hamilelikte tansiyon düşmesi nedenleri ve tedavisi;

Tansiyon değerinin her insanda farklı olması normaldir. Normal yetişkin bir insanda tansiyon değeri 12-8 olarak kabul edilir. Hamilelik döneminde 11-6.5 tansiyon değeri oluşur. Fakat 9-6 tansiyon değeri en alt sınırdır. Bu değerin altına düşen tansiyonda mutlaka doktora gidilmelidir.

Hamilelikte tansiyon düşmesi belirtileri:

Otururken, birden ayağa kalkınca oluşan baş dönmesi, görüş bozukluğu, baş ağrısı, bulantı, konsantrasyon zorluğu, aşırı susuzluk çekme, solgun ve nemli cilt, yorgunluk, halsizlik ve nabız yüksekliği başlıca tansiyon düşüklüğü belirtileridir.

Hamilelikte tansiyon düşmesi neden olur?

Kan damarlarının genişlemesi;

Hamilelikte annenin kan damarları genişler. Bunun nedeni, bebeğin gıda ve oksijeni daha rahat almasını sağlamaktır. Fakat kanın hacmi, bu genişliğe yatacak kadar çok yükselmediğinden tansiyon düşer. Bu, normal kabul edilen bir durumdur.

Supin hipotansifsendrom;

Hamilelikte, ani tansiyon düşmesinin başlıca nedenidir. Hamile kadın sırtüstü uzandığında, ağırlık aort damarına baskı yaparak kan dolaşımını yavaşlatır. Böylece hamilelikte tansiyon düşmesi yaşanır.

Postüral hipotansiyon;

İnsan vücudunun duruş şekli, tansiyonun düşmesine neden olur. Bu durum, hamilelikte çok daha fazla ortaya çıkar. Bunun başlıca nedeni kan hacminin artmasıdır. Oturur veya yatarken birden ayağa kalkıldığında, kan dolaşımı zorlanır ve tansiyon düşmesi oluşur.

Gıda alımında yetersizlik;

B12, folik asit ve su kaybı oluştuğunda tansiyon düşmesine neden olur.

Hamilelikte tansiyon düşmesi tedavisi;

Hamilelikte tansiyon düşmesini evinizde engellemek için bazı ufak öneriler verebiliriz. Bunlar;

  • Oturun, dinlenin ve uzun süre ayakta kalmamaya çalışın. Ayağa birdenbire ve hızlıca kalkmayın, sol tarafa uzanmaya gayret gösterin, bol su için, hafif tempolu egzersiz yapın.
  • Hamilelikte tansiyon düşmesini engellemek için, az miktarda tuz alınabilir. Fakat tuz, çok hızlı bir şekilde tansiyonu yükseltir. Özellikle hamilelikte tansiyonun hızlı yükselmesi, sıkıntı yaratabileceğinden dikkatli olmakta fayda vardır.
  • Tansiyonu dengelemek için, kompresyon ve varis çorapları kullanılabilir. Fakat bu çoraplar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
  • Tansiyon çok düştüğünde göğüs ağrısı, nefes darlığı, görüş bulanıklığı, baygınlık ve vücudun bir kısmında uyuşukluk olduğunda hemen hiç vakit geçirmeden hastaneye gidilmelidir.

Kaynak:

multiyasam.com/hamilelikte-tansiyon-dusmesi-belirtileri-ve-tedavisi

Leave a Reply