Doğum sonrası ateş ve enfeksiyon

doğum sonrası ateş

Doğum sonrası ateş ve enfeksiyon

Doğum sonrası ateşin 38 derece üzerinde olmasına ateş çıkması denilir. Doğum sonrası ateş, süt ateşi, meme iltihabı, rahim içi enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi nedenler ile olur. Hemen anneye antibiyotik verilir. Antibiyotik tedavisine rağmen ateş devam ederse, bebeğin eşinden parça kalması, pelvik abse, yara, damar iltihabı gibi nedenlerden şüphelenilir.

Bugün doğumların yaklaşık %8’inde ateş ve enfeksiyon görülür. Enfeksiyonun olduğu ateş ile düşünülür. Yüksek ateş, doğum sonrası enfeksiyonun başlıca nedenidir.

Doğum sonrası enfeksiyon riski yaratan durumlar

Annenin suyunun erken gelmesi,

Sezaryen ile doğum yapmak,

Diyabet,

İyi beslenmeme, obezite olarak sayılabilir.

Postpartum endometrit

Doğum sonrası rahim enfeksiyonu olan bu durum, rahmin iç tabakasının enfeksiyonudur. Gebelikte rahim iç tabakası değişime uğrar, gebelik sonrası enfeksiyon bu nedenle oluşabilir. Doğum sonrası bakteriyal olarak enfeksiyon gelişebilir. Grup B streptokoklar, anaerob gram pozitif bakteriler, negatif bakteriler (E.coli, K Pnömonia) gibi bakteriler kaynaklı olabilir.

Risk faktörleri

Genç yaş, ilk doğum, uzamış doğum,

Sezaryen, düşük ekonomik durum, çok sayıda vajinal muayene, aşırı mekonyumlu amniyon suyu,

Bakterial vajinozis, plasentanın manuel çıkarılması olarak sayılabilir.

Belirtiler

Doğum sonrası yüksek ateş ilk belirtidir. Ateş dışında uterin hassasiyet, alt karın ağrısı, kötü kokulu akıntı gibi durumlar oluşabilir. Kanda lökosit yüksekliği vardır. Tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Septik pelvik tromboflebit

Doğum sonrası pelviste venlerde gelişir. Doğum sonrası ateş görülebilir. Pulmoner emboliye yol açabilir. En sık sağ overlerde görülür. Enfeksiyon nedeni, streptokoklar, anaerob bakteriler, enterokoklar olabilir. Özellikle sezaryen doğumlarda daha sık rastlanılan bir durumdur.

Leave a Reply