Ultrasonda gebelik kesesi kaçıncı haftada görülür?

Ultrasonda gebelik kesesi hamileliğin kaçıncı haftasında görülebilir?: Hamileliğin ilk haftaları olabildiğince heyecanlı ve karışık geçen bir süreçtir. Bu süreç, anne adayı açısından olduğu kadar, bebeğin oluşması ve rahme yerleşmesi açısından da hızla gelişmektedir. Hamileliğin başlangıç tarihinin doğru şekilde bilinmesi yani son adet kanamasındaki ilk günün doğru bilinmesi önem arz etmektedir. Yazımızda, ultrasonda bebek kesesinin hangi haftada görüldüğü hakkında bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Ultrasonda bebeğin kese oluşumunun görülebilmesinde bebeğin gelişimi ve hangi dönemin doğru olduğuyla ilgilidir. Hamilelik, son adet kanamasının ilk gününden başlayarak 40 hafta sürmektedir. 40 haftalık bu süreçte, hamilelik seyri hızlı bir şekilde olur. En sonunda doğumun gerçekleşmesiyle, yaşanan heyecanlı bekleyiş anne ve babanın bebeklerini kucaklarına almalarıyla yerini başka bir heyecana bırakır.

Oluşan gebelikte yumurta gelişimi gecikirse, son adet tarihi ile ultrason sonuçları uyum göstermeyebilir. Fakat özellikle hamileliğin ilk haftalarında uygulanan ultrason ölçümleri ve değerlendirmeleri oldukça önem taşımaktadır. Ultrason ölçümlerini yapabilmek için, gebelik kesesinin rahimde oluşmuş olması gerekmektedir. Bundan dolayı, ilk gebelik muayenesi büyük öneme sahiptir. Anne adaylarının ilk gebelik muayeneleri, aslında hamileliğin oluşmasından 2-3 ay evvel yapılmalıdır. Anne olmayı hedefleyen kişi jinekolojik muayeneye tabi tutulur ve ultrason değerlendirmesi yapılır. Bununla birlikte kan ve idrar testlerinin yapılması da gerekir. Anne adayına kullanacağı vitaminler hakkında bilgiler verilir ve hamilelik sürecine sağlıklı olarak girmesi sağlanır. Aslında kadınlar, hamileliğe gebeliğin oluşmasından 2-3 ay kadar önce hazırlanmalıdırlar. Bu sayede sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirler.

Ultrasonda bebeğin kese oluşumu hangi haftada görülmektedir?

Hamileliğin olması için, öncelikle yumurtalıklarda yumurta gelişimi olmak durumundadır. Bu dönemde rahim zarı kalınlaşmaya başlayarak, kendisini gebeliğe hazırlamaktadır. Rahim zarındaki kalınlaşma, spermin ve yumurta hücresinin döllenmesiyle birlikte, embriyonun rahme rahatlıkla tutunması ve yerleşmesi için olmaktadır. Her adet döneminde kadınlarda gebelikle 1 tane yumurta büyümektedir ve çatlamaktadır. Nadiren birden çok yumurta olabilir ve bu da ikiz veya üçüz gebeliklerin olmasına yol açar.

Yumurta gelişimi ve çatlaması ile fallop tüplerine atılması üçüncü haftada gerçekleşir. Bu dönemde cinsel ilişki yaşandığı zaman gebelik oluşabilir. Yumurta ve spermin döllenme işlemi fallop tüplerinde yaşanır. Bunun için spermlerin rahim ağzından geçmesi, rahimde ve tüpte ilerleyip yumurtaya ulaşması gerekmektedir. Cinsel ilişki ile bırakılan spermlerin sadece %1’i yaklaşık 3 milyon kadarı rahme girmektedir. Spermler hareketliliklerine, sayılarına ve şekline bağlı olarak yumurtaya ulaşabilirler. Rahme girmeyi başaran spermler, fallop tüplerine 8-10 saat içinde ulaşabilmektedirler. Yumurtaya ulaşmayı başaran spermlerden yalnızca bir tanesi yumurtanın zarını delmekte ve içine girebilmektedir.

Sonuç olarak, sperm ile yumurta birleştiği zaman embriyo oluşmaktadır. Meydana gelen embriyo, spermden aldığı 23 ve yumurtadan aldığı 23 kromozom ile toplamda 46 kromozomdan oluşmaktadır. Embriyo oluşumunda bir sorun olduğunda, hamilelik gerçekleşmiş olsa bile rahme yerleşmeden dışarıya atılabilir. Embriyonun oluşmasında anne adayları herhangi bir ruhsal ya da fiziksel sorun yaşamazlar. Nadiren bazı anne adaylarında, implantasyon adı verilen evrede hafif şekilde lekelenme görülebilmektedir.

Normal döneminde adet görmeyen kadınlar, hemen gebe kaldıkları fikrine kapılırlar. Ama gebelik düşünülebilmesi için, adetin 5-7 gün süreyle gecikmiş olması lazımdır. Bu sırada kandaki gebelik hormonu (Hcg) hızla yükselme gösterecektir. Kan testi yapılarak gebelik tanısı rahatlıkla konulabilmektedir. Pozitif test sonucu gebeliğin oluştuğu anlamına gelir. Fakat ultrasonda bebeğin kese oluşumu henüz belli olmamıştır.

Gebelik kesesini ultrasonla görmek için yaklaşık 10-15 gün kadar bir zaman geçmesi gerekir. Ultrasonda gebelik kesesi, 4,5 – 5 hafta olmuş olan hamilelikte transvajinal ultrason ile görülebilmektedir. Bu dönemde kanda Beta Hcg değeri 3000 – 4000 düzeyine çıkar. Gebelik 6 haftayı bulduğunda ultrasonda bebeğin kese oluşumu kolayca izlenebilecektir.

Kaynak: Bu yazı, anneleronline.com/ultrasonda-gebelik-kesesi-kacinci-haftada-gorulur kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply