Düşük Nedenleri Nelerdir?

Düşük Nedenleri Nelerdir, düşük belirtileri, düşük yapmaya neden olan etkenleri sizler için sıraladıkDüşük hamileliğin ilk 20 haftasında görülmektedir. 20 haftadan sonra düşük riski bulunmamakla beraber düşük genel olarak ilk 13 haftada meydana gelmektedir.

Düşük bazı durumlarda sonradan gelişen etmenlere bağlı oluşabilir. Ancak düşüğün oluşumu genel olarak döllenme esnasında olmaktadır. Yani hamilelik sürecinin başlamasıyla genel olarak gebenin düşük riski taşıyıp taşımadığı saptanmaktadır.

Düşüğün birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Peki, düşük nedenleri nelerdir? İşte, düşük nedenleri;

Kromozom Bozukluğu Düşüğe Neden Oluyor

Bir döllenme sonrasında insan gelişiminde 46 kromozom oluşmaktadır. Ancak embriyonun anne rahmine düşmesinden sonra kromozom bozukluklarının oluşması ya da var olması düşüğün en temel sebebini oluşturmaktadır. Kromozom bozukluklarından kaynaklanan düşükler genel olarak gebeliğin ilk 3 haftasında tespit edilmektedir.

Plasenta Problemleri Düşüğe Sebep Olmakta

Plasenta anne ile bebek arasında bağlantıyı oluşturan bağa denilmektedir. Plasenta bağı annenin yediklerini ve annenin aldığı vitaminleri, kanın bebeğe ulaşmasını sağlamaktadır. Ancak plasenta problemleri annenin vitamin ve kanının bebeğe ulaşmasına engel olmaktadır. Bu durum ise düşüğe sebep olan en başlı etmenler arasında bulunmaktadır.

Düşüğün En Önemli Sebeplerinden Bir Tanesi Bağışıklık Sistemi Hastalıkları

Vücuda giren tüm dışarıdan maddelere karşı vücut kendi koruma mekanizmasını oluşturmaktadır. Vücuda giren bu yabancı maddeye karşı vücudun koruma mekanizması her halükarda devreye girmektedir. Tabi yumurtayı dölleyen spermlerde vücuda giren yabancı maddelerdir. Normal işleyişe göre bu maddelere de vücudun tepki göstermesi gerekirken döllenme olduktan sonra vücut embriyoyu bir koruma kalkanına almaktadır. Ancak bazı annelerde bu evre tam anlamıyla çalışmadığından embriyo zarar görecek ve anne kaçınılmaz düşükle karşılaşacaktır.

Uzun Dönem Yaşanan Sağlık Problemleri Düşüğe Sebep Olabilir

Uzun dönem süren ve vücutta ciddi değişimlere sebep olan hastalıklar düşüğe neden olabilir. Hipertansiyon yani annenin uzun süreli tansiyon yüksekliği problemi yaşaması, böbrek yetmezliği başta olmak üzere böbrek hastalıkları, tiroit bezinin normalden az, normalden daha fazla ya da düzensiz çalışması gebelik döneminde hastanın düşük yapmasına sebep olur.

Enfeksiyonlar Düşüğe Neden Olabilir

Vücudun karşılaştığı bütün enfeksiyonlar düşükle karşılaşılmasına sebep olabilir. Bu gebelik döneminde alınan enfeksiyonlardır. Ancak dikkat edilmesi gereken gebelik döneminde enfeksiyon kapmamak amacıyla temizliğe bilhassa önem vermelidir.

İleri Yaş Hamilelik Düşüğe Neden Oluyor

Genç yaşta yaşanan hamilelikler her zaman için daha sağlıklıdır. Ancak hamileliğin ilerleyen yaşta olması gebelik riskini katbekat artıran bir etmendir. Özellikle 35 yaş üstü hamileliklerde gebelik riskiyle baş başa kalınmaktadır.

Kullanılan İlaçlar Düşüğe Sebep Olabilir

Kullanılan ilaçlar düşüğe sebep olabilir. Özellikle egzama gibi cilt hastalıklar için kullanılan ilaçlar, iltihap söktürücü ilaçlar düşüğe neden olmaktadır.  Ayrıca devamlı kullanılan kalp ve damar hastalıkları da düşüğe neden olacak derecede bir etkiye sahiptir.

Yaşam Şekli Düşüğe Neden Olabilir

Aileye düşen en önemli görev yaşam şekline dikkat etmektir. Birçok düşük sebebi ebeveşn elinde değilken, yaşam şekline bağlı oluşabilecek düşüklerde ebeveyn etkisi söz konusudur. Mesela çok fazla alkol kullanmak, sigara tüketmek yaşam şekline dâhildir. Bunun için özellikle gebelik döneminde alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır. Yeme içme alışkanlıkları da yaşam şekline dâhildir. Obezite hastalarının yaşam şeklinin bozuk olması da gebelik döneminde düşük riskini artırmaktadır. Çay, kahve ve kola içinde kafein barındıran besinlerdir. Kafein içeren besinlerin çok fazla tüketilmesi de düşüğe sebep olacak ciddi bir etmendir. Ayrıca spor yapmakta yaşam biçimi arasında bulunmaktadır. Özellikle sakatlayıcı sporlar yapmak bebeğin düşük riskini artıran ciddi bir faktörü oluşturmakla birlikte 20. Haftaya kadar özellikle gebenin çok iyi şekilde kendini koruması gerekmektedir.

Düşük nedir, Düşük belirtileri nelerdir?

Leave a Reply