Normal doğum mu? Sezaryen mi?

normal doğuma engel durumlar

Normal doğum mu? Sezaryen mi? işte cevaplar.

Bebek doğumunda en sağlıklı doğum daima normal doğum olarak kabul edilir. Fakat, anne ve bebeğin hayatını riske edecek bir durum varsa doğum sezaryen ile yapılmalıdır. Fakat, bugün pek çok hastanede doğum yapacak olan kadınların çoğunluğu sezaryen doğum yapar.  Bu nedenle normal doğum için çeşitli kampanyalar yapılmaktadır. İşte, normal doğum mu yoksa sezaryen mi?

Bazı durumlarda vajinal yoldan doğum yapılmaz. Fakat anne ve bebek açısından sağlıklı olan şey normal doğumdur. Daha önceki doğumlarında sezaryen ameliyatı olanlar ve annenin doğum kanalında olan darlık başlıca sezaryen nedenidir. Bebeğin eşini doğum kanalını tam olarak kapatması, çok iri bebekler, bebeğin eşinin erken ayrılması, rahim ameliyatları, bebek kalp atışında olan sıkıntılar, kordon sarkması, HSV, HPV, HIV enfeksiyonları, annenin kemik yapısında olan bozukluklar sezaryen doğum nedenleridir.

Sezaryen kaçıncı haftada yapılır?

Genelde gebeliğin 39. Haftasında sezaryen doğum yapılır. Bu tarihten önce yapıldığında anne için risk taşımaz fakat bebek için riskli kabul edilir. Fakat, bazen önceden planlanmayan acil sezaryen ameliyatları hamileliğin her haftasında yapılabilir.34 haftadan  önce bebeğin akciğerleri gelişimini tamamlamadığından bebekte solunum sıkıntıları oluşur. 24. Haftadan önce yapılan sezaryene histerotomi ismi verilir. Bu ameliyata histerotomi denilmesinin başlıca nedeni, bebeğin yaşam belirtisi taşımamasıdır.

Sezaryen ameliyatı yaklaşık olarak  30-60 dakika kadar sürer. Daha önce sezaryen ameliyatı olanlarda bu süre çok daha uzar. Hasta yaklaşık 1 hafta içinde iyileşir, tam olarak dikişlerin iyileşmesi için yaklaşık tam 1 ay geçmesi gerekir.

Sezaryen kaç kere yapılır?

Genelde sezaryen ile doğum yapanlar daha sonra ki doğumları için kaç defa sezaryen ameliyatı olunur diye sorar. Uzmanlar, 3 defa sezaryen ameliyatı olduktan sonra riskin arttığını söylüyorlar. Çünkü, rahim içinde yapılan operasyonlardan sonra rahim içi yapışıklıklar artar. Sezaryen arttıkça bebeğin eşinin aşağıya yerleşmesi, bebeğin eşinin rahime yerleşmesi riski artar.

Mesane yaralanması, barsak yaralanması, üreter yaralanması, histeroktomi, kan transfüzyonu gereksinmesi, annenin yoğun bakım gereksinimi, yara izi enfeksiyonu riski artar. Bu nedenle sezaryen ameliyatı olanlara 3 defadan fazlası izin verilmez.

Bu konuyla ilişkili diğer konuları sizin için listeledik.

sezaryen doğum sonrası ağrı

İkiz gebelikte sezaryen mi normal doğum mu?

Sezaryen öncesi hazırlık

Leave a Reply