Boyun fıtığı tedavisi ve en iyi yöntemler nelerdir?

boyun-fitigi-tedavisi

Boyun fıtıklarında en iyi tedavi yöntemleri hangileridir?. Boyun fıtığı yani servikal disk hastalığı son yıllarda en fazla görülen hastalıklardandır. Fakat bu hastalık, ister kaza ister yanlış duruş nedeni ile olsun tedavi edilebilirdir. Boyun fıtığında ağrı ve eklemlerde hareket sınırlılığı vardır. Ağrı, boyun, omuz, kol ve kürek kemiklerinde hatta bazen parmaklarda bile olabilir. İşte, boyun fıtığında en iyi tedaviler;

Boyun fıtığı nedir ve belirtileri nelerdir?

Boynumuzda 7 adet boyun omuru vardır. Omurlar arasında içi sıvı dolu diskler vardır. İki kemik dokuyu birbirine sürtmekten ve boyna gelen yükü absorbe eden bu diskler, sıvı kaybı yaşadığında sertleşir ve hareketler sınırlı hale gelir. Bu durumda ağrılı boyun hareketleri ve kemik çıkıntıları oluşur. Buna boyun fıtığı denilir.

Boyun fıtığının en önemli özelliği, ağrı ve eklemlerde kısıtlı hareket oluşur. Bu ağrılar, boyun, omuz, kollarda hatta kol ve parmaklarda oluşabilir. Fıtık hastalarında şiddetli baş ağrıları da vardır. Hareketsiz kalmak, yanlış hareket etme ağrıyı arttırır, bazı sabahlar boyunda tutulma oluşur.

Boyun fıtığı endişelenecek hastalıklar arasında değildir. Sadece hastada eklemlere ve kaslara bağlı şiddetli ağrılar vardır. Bu ağrılarda hayatı olumsuz etkilemektedir. Boyunda ve kolda ağrı ve uyuşmalar kuvvet kaybı olmasa 10-15 günde ilaçlarla tedavi edilir. Çok nadir olarak, omuriliği zorlayan kıkırdak fıtıkları oluşabilir. Bu durumda hastalar hemen ameliyata alınır. Bazen, kol kaslarında kısmi felç oluşabilir. Kas gücü kaybı olduğundan bu durumda da cerrahi uygulama hastaya önerilir.

Boyun fıtığı operasyonundan önce yapılan tedaviler:

Boyun fıtığı, bazen yaşın ilerlemesi ile hem fıtık hem de kireçlenmenin bir arada olduğu hastalıklara dönüşebilir. Bu durumlarda, ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşetici, antidepresan ilaçlar kullanılır. Boyun korseleri boynun dinlenmesini sağlar. Hastaların boyun kısımlarına yapılan çeşitli enjeksiyonlarla kaslar rahatlatılır. Tüm bunlar etkili olmaz ise, boyun cerrahisi uygulanır.

Boyun fıtığı tanısı:

Boyun fıtığı tedavisinden önce tanı kesinlikle koyulmalıdır. Uzman doktor tarafından detaylı bir nörolojik muayene yapılmalıdır. Boynun servikal filmi alınır, kan ve idrar tahlilleri yapılır. Gerekirse EMAR, EMG istenilebilir. Bu şekilde tanı hastaya koyulur.

Boyun fıtığından korunma yolları:

Boyun fıtığından korunmak için, ergonomik masa ve sandalyelerde çalışmak gerekmektedir. Monitörler, göz hizasının hafif altında olmalıdır. Başınız eğik uzun süre çalışılmalıdır. Televizyon seyrederken uyuklama yapılmamalıdır.  Televizyon karşısında yatılmamalıdır.  Geceleri çok yüksek yastıkla yatılmamalıdır. Boyun için özel üretilen ortopedik yastıklar kullanılmalıdır. Islak saçla uyunmamalıdır.

Boyun fıtığı belirtileri nedenleri ve tedavisi hakkında bilmeniz gereken her şey

Leave a Reply