Kol uyuşması nedenleri ve tedavisi

Kolda meydana gelen uyuşmalar, bir çok nedenle olabilir, ancak kol uyuşması hepimizin yaşadığı bir sorundur. Kolun üzerine yatmak ve kötü duruş başlıca nedenleri arasındadır. Fakat omurlarda olan sorunlar, disklerde, boyun kaslarında, kola giden sinirlerde ve omuriliğe olan baskı ile de kol uyuşması oluşabilir. Özetle kol uyuşması, ağrılıklı olarak boyun ve bazı hastalıklar nedeniyle oluşmaktadır. Kötü duruş kaynaklı oluşan kol uyuşması kendiliğinden geçerken, hastalık kaynaklı olan kol uyuşmalarında ise kesinlikle tedavi olunması gerekmektedir.

Kötü duruş ve boynu kötü kullanma:

Masa başında çalışanlarda, ergonomik koltuk ve masa kullanmayan kişilerde, ayrıca kötü pozisyonda uyuyanlarda omur, disk, eklem ve bağ dokusunda sorunlar meydana gelir. Başlıca belirtisi; kollarda uyuşmalar olması, boyun ağrıları ve baş ağrısıdır.

Boyun incinmesi:

Boynumuzun bize izin verdiği bir hareketi vardır. Bu hareketi zorladığımızda incinmeler oluşur. Özellikle trafik kazaları sonrasında boyunda incinmeler oluşur. Zorlamadan kaynaklanan boyun ağrıları ve kol ağrıları oluşabilir. Buna kamçı sendromu denilir.

Boyun tutulması ve kas spazmı:

Boynu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır kaldırmak, yanlış masada çalışmak, yanlış pozisyonda uyumak, yüksek yastıkla yatmak ve boyna yel vurması başlıca nedenleridir. Kas içinde, ağrıyı tetikleyen elle hissedilen yerler vardır. Kas spazmında ağrı kola kadar yayılabilir. Bu durumda sıcak masaj ya da kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.

Boyun fıtığı:

Boyun omurlarının arasında olan disklerin arasında, jölemsi bir disk dokusu vardır. Bu doku aşındığında jölemsi sıvı yavaşça açılır ve dışarıya doğru akar. Bu durumda kollarda kuvvet kaybı, kol uyuşması, boyun ve kol ağrısı meydana gelir. Jölemsi sıvı omuriliğe doğru hareket ederse, yürüme zorluğu ve bacaklarda kuvvetsizlik oluşabilir.

Disk dejenerasyonu ve kireçlenme:

Yaşın ilerlemesi ve omurgaya dikkat edilmemesi kemik yapıda, bağlarda ve disklerde yıpranmalara neden olur. Jöle kıvamında olan disk keçeleşir ve esnekliğini kaybeder. Yıpranmış olan dokular kireçlenir. Bu durumda omurilik baskısı oluşur. Ellerde, ayaklarda ve kollarda uyuşmalar ile kuvvetsizlik oluşabilir.

Gerilim, stres ve sigara kullanmak:

Boyun ağrısı, kol ağrısı, kol uyuşması ve baş ağrısı hepsini tetikleyen unsurlardır. Boyunda gerginlik ve ağrılı noktalar stres kaynaklı oluşur. Sigara, kanda oksijeni düşürdüğünden uyuşmalara ve ağrılara neden olur.

Omurga kanalında daralma:

İleri yaşlarda ellerde, kollarda uyuşma, kuvvet kaybı ve yürümede zorluk oluşabilir. Omurilikte, sinirlerin geçtiği kanalda olan daralma buna neden olabilir. Bu noktada, erken teşhis ile tedavi hemen yapılmalıdır. Çünkü sorun kalıcı hale gelebilir.

Romatizma hastalıkları:

Bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine savaş açmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Boyun omurlarını da etkileyebilir. Eklem sertliği ve hareket zorluğu başlıca belirtilerdir.

Kemik erimesi:

Kemiklerde oluşan erime ve yumuşama nedeni ile kolay kırılma ve ağrılar oluşur. Genelde kadınlarda sıklıkla görülür. D vitamini eksikliği, hareketsiz yaşam, menopoz ve alkol almak kemik erimesi riskini arttırır.

Kol sinirlerinde olan sıkışma:

Boyunda, omurilikten çıkan sinirler bağ dokusu tarafından sıkıştırılabilir. Bu durumda el ve kollarda sıkışmalar, uyuşmalar ve ağrılar oluşur. Elin parmaklarında olan uyuşmalar ise karpal tünel sendromu olabilir.

Diğer nedenler:

Boyun tümörü, omurilik tümörü, kemik enfeksiyonları, boyun ve kol ağrısı, kollarda uyuşmaya neden olabilmektedir.

Leave a Reply