Boyun tutulması nasıl geçer, Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Yanlış pozisyonda oturmak, boynu destekleyen bir yastık kullanmamak, hava akımına maruz kalmak, boynu zorlayan egzersizler ve çeşitli kazalar boyun tutulmasına neden olur. Peki boyun tutulması durumunda ne iyi gelir, bu nasıl geçer, işte detaylar. Boyun tutulması ile boyun fıtığı bazen karışabilir. Düzenli ağrınız var ve boynunuz sürekli tutuksa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun egzersizleri:

Günde sadece 15 dakika kadar yapılan boyun egzersizleri boyun tutulmasına iyi gelir. Egzersizler ile boyun bir miktar açılır ve rahatlatılır. Başı öne eğin ve çeneyi göğse değdirin. Yavaşça yukarıya boynu kaldırın. Bu hareketi 10 kez tekrar edin. Boynu yavaşça sağa ve sola çevirin. Toplam 15 defa bu hareketi uygulayın. Bu durumda boyun kaslarının sertleşmesinin önüne geçilir. Yaklaşık 2-3 saatte bir defa bu hareketleri tekrarlayın.

Soğuk kompres

Soğuk kompres ile boyun tutulmasında ağrı engellenir ve boyunda biriken laktik asit dağılır. Yaklaşık 20 dakika kadar soğuk kompres yapılır. Buz torbasını koltuk ile kendi aranıza sıkıştırın ve başınızı hareket ettirmeyin.

Sıcak kompres

Sıcak kompres kasların gevşemesine neden olur. İki gün soğuk 1 gün sıcak kompres ile boynu rahatlatabilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika kadar uygulanan sıcak kompres boynu rahatlatır.

Ağrı kesici kremler

Ağrı kesici kremler eczanelerde reçetesiz satılmaktadır. Ağrı kesici ve kas gevşetici kremler bir arada kullanıldığında tutulmanın önüne hızlı geçilir. Kremleri özellikle sıcak kompres sonrası hemen sürmek çok etkilidir.

Yumuşak boyunluk

Boyna destek olmak için yumuşak boyunluk kullanılabilir. 3-4 günden fazla kullanılan boyunluklar boyun kaslarını gevşettiğinden dikkatli olmak gereklidir. Boyunluğu alırken boynu çok sıkmaması ve gırtlağa baskı yapmaması gerekmektedir.

Masaj

Masaj ile sertleşen bölgeyi gevşetir. Sıcak kompres sonrası okalüptüs yağı ve nane yağı ile kasları gevşeten bir masaj yapılabilir. Masaj sonrası bir havlu ile boynu kapatın.

Ağrı kesiciler

Ağrıdan uyuyamayacak durumdaysanız ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı kesiciler tedavi etmez sadece ağrıyı keser. Ağrı kesici kullanmak yerine, yukarıda olan önerileri değerlendirmek gereklidir.

Ne zaman doktora gitmelidir?

Ağrıların hiç hafiflememesi, otururken ve kalkarken şiddetli ağrı varsa, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma yaşanıyorsa, göğüs ağrısı ve sol kolda ağrı varsa, baş dönmesi ve baş ağrısı varsa en kısa zamanda doktora gidilmelidir. Boyun tutulması altında başka sorunlar oluşmuş olabilir.

Boyun tutulması nasıl önlenir?

Uzun saatler boyunca masada kalıyorsanız, yorgunluktan öne doğru eğilirsiniz. Bu nedenle 30 dakikada bir defa ayağa kalkın ve 3-5 dakika kadar yürüyün.

Çalışma masanız ve koltuğunuz ergonomik olmalıdır.

Yatarken yastığınız boynunuzu desteklemelidir. Bu nedenle ortopedik yastık kullanılmalıdır.

Leave a Reply