Donuk omuz nedir nedenleri nelerdir?

Donuk omuz dendiği zaman çoğunlukla insanların aklına soğuk havandan ötürü omuzun rahatsızlanması gelmektedir. Ancak bununla hiçbir ilgisi olmayan bu rahatsızlık, omuz kapsülünün daralmasıdır. Omuz kapsülü daraldığı zaman da doğal olarak omuz istediği gibi hareket edemez. Omuz kapsülü kalınlaştığı zaman donuk omuz rahatsızlığı meydana gelir. Bu rahatsızlıkta genellikle geceleri omuzda ağrı hissedilir. Omuz hareketleri kısıtlanır ve bireyler omuzlarını istedikleri gibi rahatlıkla kullanamaz. Çoğu zaman bireyler bu omuz ağrılarını normal bir omuz ağrısı sanmaktadır. Donuk omuz genellikle bir omuzda oluşsa da kimi zaman her iki omuzda da oluşabilmektedir. Omuz ağrısı çeken bireyler bu ağrının soğuktan, üşütmekten dolayı olduğunu düşünür ancak gerçek detaylı bir doktor muayenesinde ortaya çıkar.

Donuk omuz, röntgen ve MR ile görülmeyen bir rahatsızlıktır. Doktorlar omuz ağrısı ile gelen bireylerin öncelikle röntgen ve MR sonuçlarına bakar. Her ikisi de temiz çıktığında ise ortaya donuk omuz ihtimali çıkar. Aslında omuz hastalıkları çok çeşitlidir. Omuz sıkışması, kireçlenme, romatizmadan kaynaklı sorunlar bunlardan yalnızca birkaç tanesidir. Donuk omuz rahatsızlığının teşhisi için temiz çıkan röntgen ve MR sonrası bazı testler yapılır. Bunun sonucunda da hastalık teşhis edilir.

Donuk omuz rahatsızlığının ilk belirtisi omuzda meydana gelen ağrılardır. Bu ağrı omuzda hareket kısıtlılığına yol açar. Hareket etmeyen omuz daha da kötüleşir ve hareket çok daha zor bir hal alır.

Evde Donuk Omuz Testi Nasıl Yapılır?

Donuk omuz teşhisi için en doğru ve güvenilir yol elbette ki doktora gitmektir. Ancak donuk omuz hastalığından şüphelenen bireyler kendi kendilerini muayene ederek en azından bir fikir sahibi olabilir. Yapılması gereken ilk şey kolları yukarıya kaldırarak baş hizasına getirilmelidir. Eller, başın iki yanına getirilerek dirsekler yere paralele bir şekilde konumlandırılmalıdır. Daha sonra ise aynaya bakılmalıdır. Eğer ellerden biri aynı hizada kalkamıyorsa, birisi yukarıdayken diğeri daha aşağıdaysa bu bir hareket problemi olduğuna işarettir. Yine aynı pozisyonda kollar ile daire çizilmeye çalışılmalıdır. Eğer bir kol daha zor hareket ediyorsa yine hareket problemi yani hareket kısıtlılığı var demektir.

Donuk Omuz Nedenleri

Donuk omuz probleminin kesin nedenleri tam olarak bilinememektedir. Ancak tetikleyen bazı etmenler bulunmaktadır. Donuk omuz problemi genellikle kadınlarda görülmektedir. Özellikle de orta yaştaki kadınlar daha fazla risk altındadır.

Omuzdan geçirilen operasyonlar, kırık ya da çıkık problemlerinden sonra omuzun uzun süre hareket etmemesi donuk omuz problemini tetiklemektedir.

Hipertiroidi olarak adlandırılan tiroid bezinin fazla çalışması ve hiportiroidi olarak adlandırılan tiroid bezinin az çalışması durumlarında donuk omuz problemi daha fazla görülmektedir.

Şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı da donuk omuz probleminin ortaya çıkmasında bir etkendir.

Akciğer hastalıkları ve tüberküloz da donuk omuzu tetikleyen faktörlerdendir.

Parkinson hastalığına sahip bireylerde de donuk omuz problemi görülmektedir.

Donuk Omuz Tedavi Nasıl Yapılır?

Donuk omuz rahatsızlığında en büyük problem ağrıdır. Bireyler ağrıdan dolayı hareket kısıtlılığı yaşar. Bu nedenle tedavide ağrı kesici kullanılmaktadır. Doktor yaptığı muayeneden sonra uygun görürse ağrı kesici verir.

Fizik tedavi de donuk omuzda oldukça yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavi ile bu hastalığın iyileşmesi mümkündür. Kimi zaman fizik tedavi ile birlikte kortizon da kullanılabilir. Ayrıca doktorun verdiği omuz hareketleri de fizik tedaviye gitmeyen bireylerin evde yaparak iyileşebileceği bir başka yöntemdir.

Hiçbir tedavinin cevap vermediği durumlarda ameliyat gerekebilir. Ameliyat sonrası ise yine fizik tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat doktorlar tarafından çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Leave a Reply