Zona hastalığı nedir belirtileri ve tedavisi

zona nedir

Zona hastalığı, aslında suçiçeği virüsünün bir türüdür. Suçiçeği geçiren kişilerde bazen tekrar virüs atağa geçer ve zona hastalığı ortaya çıkar. Özetle, suçiçeği geçirdiyseniz ömür boyu zona hastalığı geçirebilirsiniz. Virüsün ismi, varicella zosterdir. İşte, zona hastalığı belirtileri ve tedavisi;

Zona hastalığı neden olur?


Varicella virüsü son derece bulaşıcı bir virüstür. Bağışıklığı düşük olan kişilere rahatlıkla bulaşabilir. Daha önce suçiçeği olmadıysanız virüsün bulaşması ile suçiçeği, suçiçeği olduysanız zona hastalığına yakalanırsınız. Hamile kadınlardan, küçük çocuklardan ve yaşlılardan uzak durmak gereklidir. Zona hastalığında olan kabarcıklar, canlı virüs taşımaktadır.

Zona hastalığı riski taşıyanlar


Yaşın ilerlemesi ile bağışıklık sistemi çöker. Uykuda olan virüs bu durumda harekete geçebilir. Yapılan araştırmalarda 60 yaş üzerinde suçiçeği geçiren hastalarda zona çok daha fazla ortaya çıkmaktadır.

AIDS ve kanser hastalığı gibi bağışıklığı düşüren hastalıklarda zona çok daha fazla görülmektedir.

Steroid ve hormon ilaçları vücudun bağışıklığını baskılayarak, zona hastalığını uyandırabilir.

Hamileliğin sonunda ya da yeni doğan bebeklerde virüs bulaşıcıdır. Erken yaşlarda 5 yaş öncesi, bağışıklık sistemi hastalığı olarak suçiçeği hastalarda oluşabilir. Aşı yapılmamış çocuklarda zona da görülebilir.

Anksiyete, kaygı bozukluğu ve stres zonayı tetikleyebilir.

Zona hastalığı tedavisi


Zona hastalığının bir tedavisi yoktur fakat, bulguları rahatlatan çeşitli yöntemler uygulanır.

Hastalara virüs önleyici ilaçlar verilir. İlk zona kızarıklığı oluşunca 72 saat içinde antiviral ilaç kullanılırsa enfeksiyon süresi azalır.

Oksikodon, morfin ve kodein türü ilaçlar zona ağrısını yavaşlatır.

İltihap sökücü ilaçlar, zona hastalığında olan kızarıkları ve şişlikleri yavaşlatır, ağrıyı keser.

Doktorlar zonada, yaşınız, enfeksiyonun ilerleme durumu, hastalık geçmişi gibi durumlarla hastalığın tedavi planını yapar.

Evde zona hastalığı bakımı


Zona hastalığında evde sürekli olarak dinlenmek çok faydalıdır. Dinlenme ile bağışıklık sistemi hastalıkla çok daha iyi savaşır.

Kuru ciltte zona hastalığı kızarıklığın daha fazla olmasına neden olur. Bol sıvı almak, cildi nemlendirir ve kızarıkların düzelmesini sağlar.

Çeşitli cildi rahatlatan losyonlar, yanma ve kaşıntıyı rahatlatır.

İçerisinde parasetamol ve ibuprofen bulunan ağrı kesiciler kaşıntı, yanma ve ağrı için idealdir.

Soğuk kompres, kızarıklığa ve yanmaya iyi gelir.

Tırnakların kısa kesilmesi enfeksiyonlara karşı sizi koruyacaktır.

Leave a Reply