Mantar hastalığına karşı etkili bitkisel tedavi yöntemleri

Mantarlar gözle görülmeyen mikro organizmalardır. Üremek için sıcağa ve neme ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda mantar hastalığı bulaşıcıdır ve havuzlar, plajlar, güzellik salonları, camiler, ortak kullanılan tuvaletler, ortak kullanılan havlu, terlik ve çorap mantarların çoğalması ve bulaşması için çok uygun ortamlardır. Çok bulaşıcıdırlar ve hemen hemen vücudun her yerine bulaşabilirler. Fakat sıklıkla genital organlar, kasıklar, ayaklar ve tırnaklar en fazla bulaştıkları yerlerdir. İşte, mantar hastalığına karşı etkili bitkisel tedaviler;

Sarımsak;

Sarımsak çok kuvvetli bir antibiyotiktir. Antifungal, antiviral, antibakteriyel ve antiparazitik etkiye sahiptir. Mantara yani candida bakterisi ile çok güzel savaşan sarımsak, çiğ olarak tüketilmelidir. Her gün 2-3 diş sarımsak salatalarda yenilebilir. Çiğ sarımsak yemekte zorlanıyorsanız, yoğurt ile karıştırılarak tüketilebilir.

Sebzeler;

Mantara karşı etkili olan havuç, turp, pancar ve patates gibi tatlı sebzelerden uzak durulmalıdır. Brokoli, karnabahar ve kuşkonmaz gibi sebzeler tercih edilmelidir. Şekerli olan sebzeler mantarı beslediğinden kurtulmak zor olacaktır.

Elma sirkesi;

Elma sirkesi çok kuvvetli bir mantar öldürücüdür. İçeriğinde asit ve enzimler boldur. Ayrıca potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum mineralleri yönünden zengindir. Bu mineraller sayesinde, bağışıklık sistemi hızla kendini kuvvetlendirir. Mantar hastalığı ile savaşta elma sirkesi çok etkilidir. Günde 1-2 çorba kaşığı elma sirkesi bir bardak su ile tüketilir. Suyla seyreltmeden asla kullanılmamalıdır.

Fermente süt ürünleri;

Mayalanan süt ürünleri iyi birer probiyotiklerdir. Ayran, yoğurt, kefir ve peynir faydalı bakterilerin bağırsaklarda artmasını sağlarken, diğer taraftan da mantarları etkisiz hale getirir.

Keten ve chia tohumu;

Keten ve chia tohumunda bulunan polifenoller, probiyotiklerin çoğalmasını sağlar ve böylece mantar hastalığına karşı savaş açılmış olur. Bu nedenle, salatalarda ve yemeklerde rahatıkla kullanılabilir.

Baharatlar;

Son dönemde yapılan araştırmalarda, zerdeçal ve tarçının mantar hastalığında tedavi edici rolleri olduğu ortaya çıkmıştır. 1 çay kaşığı zerdeçal, bir bardak süt ile karıştırılıp kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatılıp, günde iki defa sıcak içilirse mantar hastalığı çok daha kolay tedavi olmaktadır.

Mantar hastalığının belirtileri;

Yüz ve boyunda oluşan mantarlar; kaşıntı ve şişlik yapar.

El mantarı; avuç içi ve parmak aralarında ciltte kalınlaşma vardır.

Saç mantarı; kabuklanmış bölgeler yaratır. Saçlar dökülebilir ve kaşıntı yüksektir.

Ayak mantarı; parmak aralarında kaşıntı, kuru, döküntülü kızarıklıklar oluşur.

Kasık mantarı; ciltte kahverengi kırmızı görünüm vardır. Şiddetli kaşıntı oluşur. Küçük kırmızı kabarcıklar oluşabilir.

Tırnak mantarı; tırnaklarda kalınlaşma, grilik, siyahlık ve sararma oluşabilir. Tırnak kırılgandır.

Mantar Hastalığı Nedir, Mantar Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Kaynak: Bu yazı, milliyet.com.tr/mantar-hastaligina-karsin-etkin-pembenar-galeri-genelsaglik-2568282/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply