Yumurta Dondurma Hakkında Merak Edilenler

Görecekleri tedavi sonrasında, yumurtalıklarını kaybedecek olan kadınlara uygulanan yumurta dondurma işlemi ile tedavi sonrasında gebelik elde edilmektedir. Genelde, kanser tedavileri öncesi çikolata kistlerinde uygulanan yöntemlerdir. Bu tedaviler sonrasında, kadın vücudu bir daha yumurta üretemeyebilir. Yumurta dondurma çok kolay bir işlemdir ve pek çok kadında başarılı olmaktadır. İşte, yumurta dondurma hakkında merak edilenleri sizler için sıraladık;

Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır ve kimlere uygulanır?

Kadın yumurtaları, ultrasonografi yardımıyla alınır ve laboratuar ortamında koruyucu maddeler ile kaplanarak, yavaş ya da hızlı dondurma işlemi uygulanmasıyla -196 derecede saklanması işlemidir. Kanser tedavisi, çikolata kisti ve kanser cerrahisi ile yumurtalıklarda rezerv azalacağından kullanılmaktadır.

Kanser tedavisinde uygulanan radyoterapi ve kemoterapi uygulaması, üremeyi ciddi manada etkilemektedir. Bu tedaviler sonrası pek çok kadında kısırlık oluşur. Yumurta dondurma işlemi sayesinde, bu kadınlar rahatlıkla gebe kalabilmektedir. Ayrıca çalışan ve ilerleyen yaşlarda bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda da bu sistem uygulanabilmektedir.

Yumurta dondurma için ideal yaş aralığı nedir?

Erken menopoz, yumurta rezervini düşürecek olan bir hastalık varsa uygulama hemen yapılır. Kişide bu tarz risk yoksa, yumurtalıklar kontrol edilerek 35 yaş sonrasında da bu işlem yapılabilir. Kadınlarda 35 yaş sonrasında yumurta kalitesi bozulduğundan, o yaş sonrasında çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara bu uygulama yapılabilir.

Bu yöntem ne zamandan beri uygulanıyor ve sağlıklı mıdır?

Bu yöntem 1980 yılından bu yana kullanılmaktadır. Son yıllarda teknikte olan gelişimler nedeniyle sistem gayet sağlıklı ve iyi çalışmaktadır. İlk başladığında sadece kanser hastası olan kadınlara uygulanırken, son yıllarda üreme yaşının ilerleyen yaşlarda olması için yapılmaktadır. Son derece sağlıklı ve güvenilir bir sistemdir.

Ülkemizde yumurta dondurma işlemi nasıl yapılıyor?

Ülkemizde 2014 yılına kadar, sadece kanser tedavisi görecek olan kadınlara uygulanan bu sistem, 2014 sonrasında daha geniş kapsamda uygulanmaya başlamıştır. Özel tüp bebek merkezleri ve bazı hastanelerde uygulanmaktadır. Yumurta dondurma işlemi, bu şekilde uygulanmaya başladığından bu yana, kadınlar çok daha fazla iş yaşamında yer almakta ve anne olma planlarını da rahatlıkla gerçekleştirmektedir.

Yumurta dondurmanın yararları ve zararları nelerdir?

Yumurta dondurma işleminin başlıca avantajı, ilerleyen yaşlarda da anne sahibi olabilmektir. Yumurta dondurma işlemi adet döneminden yaklaşık 10 gün içinde planlanır. Çünkü her kadın ayda bir yumurta oluşturur. İğnelerle yapılan uyarımlarla birden fazla yumurta gelişimi sağlanır. Ultrasonla incelenen yumurtaların iğne ile çatlamaları sağlanır. Bu iğne sonrası 36 saat içinde yumurtalar toplanır. Alınan yumurtalar -196 derecede tanklarda saklanır. Saklama süresi geçince hasta tekrar süreyi uzatabilir.

Eğer, saklama süresi 5 yıl ve sonrasıysa sağlık müdürlüğü ve bakanlıktan özel izin alınması gerekmektedir. Yumurta dondurma işleminde hasta bir dezavantaj yaşamaz. Sadece yumurtaların oluşturulması sırasında alerji, karın şişlikleri ve ameliyat sonrası iltihaplanma olabilir. Bunlar da ciddi sorun olarak kabul edilmemektedir.

Embriyo dondurma

Tüp bebekte yumurtanın döllenmesi

Kaynak: Bu yazı, memorial.com.tr/saglik-rehberleri/yumurta-dondurma-merak-edilenler/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply