Lohusa döneminde meme iltihabı (puerperal mastit)

meme iltihabı

Lohusa döneminde meme iltihabı (puerperal mastit): Meme dokusunun iltihabına mastit denilir. Sadece lohusalıkta değil tüm kadınlarda oluşabilen bir durumdur. Fakat, sıklıkla doğum sonrası hemen ortaya çıkar. Meme kanallarında biriken süt bakterilerinin üremesi meme dokusunda iltihaba neden olur. Sıklıkla tek memede ve doğumdan 2-4 hafta sonra ortaya çıkan bir durumdur.

Meme üzerinde kızarıklık ve ısı artışı, hassasiyet vardır. Meme başından iltihap akmaz. Bazen ateş yükselmesi, titreme, halsizlik ve koltuk altı lenf bezlerinde şişme oluşabilir. Buna neden olan bakteri stafilococcus aureustur. Genellikle antibiyotik tedavisine başlanır ve antibiyotik seçiminde bebeğe zarar vermeyen antibiyotik seçilir. Bu durumda bebeğin emzirmesi durmaz. Her iki meme, düzenli olarak emzirilir ayrıca bebeğe bir tedavi uygulanmaz. Eğer, tedaviye rağmen abseleşirse iltihaplı olan bölge iğne ile temizlenir. Gelen akıntıdan kür yapılarak tedaviye farklı ilaçlar ile devam edilir.

Süt ateşi nedir?

Memelerde aşırı süt birikimi olduğunda annede bazen ateş yükselmesi iltihap olmasa da oluşur. Buna süt ateşi denilir. çok sık emziren annelerde oluşur. Doğumdan 3-4 gün sonra oluşan bu durumda memeler ağır, sert ve ağrılıdır. Dokunma bile ağrı yapar. Memeler boşaldığında ateş ve ağrılar geçer. Meme üzerine soğuk kompres önerilir.

Hamilelikte memelerde meydana gelen değişiklikler

Gebeliğin başlaması ile birlikte memelerde değişimler oluşmaya başlar. Anne memesini emzirmeye hazırlamak için oluşan bu değişimler, meme hacminin artması ve hassasiyeti ile başlar. Göğüslerde ağırlaşma, meme boyutlarında fark, meme cildi altında damarların gözükmesi ile başlar. Göğüs uçları, gebelikte büyür ve rengi koyulaşır. Göğüslerden az miktarda süt gelebilir.

Gebelikte meme bakımı

Gebelik sırasında göğüslere uygun olacak sütyenler kullanılmalıdır. Sütyen sıkmamalı fakat gevşek de olmamalıdır. Göğüs uçları sabun ile yıkanmamalıdır. Bunlar çatlaklara ve kurumaya neden olabilir. Gebeliğin son aylarında göğüs uçlarında kabuklu tabaka görürseniz bunlar aslında göğüsten sarkan kolostrum isimli sütün gelmesi ve orada kuruması ile oluşur. bunun için ılık su ile yıkama yapılmalıdır.

Leave a Reply