Anne Sütünün az olması nedenleri ve çözüm yolları

Anne sütünün az olması, toplumumuzda anne üzerinde oldukça baskı oluşturan bir unsurdur. Sütü normal olan annelere bile, sütünün bebeğe yetmediğini ileten olumsuz geri bildirimler yapılmaktadır.

Beyinde yer alan hipofiz bezi, anne sütünün oluşmasını sağlayan prolaktin hormonunun salgılandığı yerdir. Oksitosin hormonu sayesinde de, bebek emdikçe anne süt salgılamaya devam eder.

Anne sütü, ilk 6 ayda bebek için çok önemlidir. İlk 6 ayda bebek yalnızca anne sütü ile beslenmeli, sonraki 6 aylık periyotta ise ek gıdaya geçiş sağlanmalıdır.

Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu ve bir bebek metabolizmasının sindirebileceği bileşenlerden oluşur. Bu sebeple, bebeği ilk 6 ayda başka bir gıda ile beslemeye gerek yoktur.

Anne Sütünün Azlığı Nasıl Anlaşılır?

Özellikle yeni doğan bebek, anne sütü az geliyorsa doymaz. Bu sebeple çok fazla ağlar. Doymamasının bir sonucu olarak da çok az çiş ve kaka yapar.

Anne sütüne yetersiz demeden önce, bebeğin fiziksel gelişimi yakından takip edilmelidir. Bebeklerin büyüme ve gelişme eğrisi sürekli yukarı doğru seyretmelidir. Eğer ki bu büyüme, yeterli zamanda gerçekleşmiyor ya da normalin altında gerçekleşiyorsa, bu durumda anne sütünün azlığından söz etmek mümkündür.

Anne Sütü Azlığının Sebepleri Nelerdir?

Her annenin sütü bebek için yeterli olmayabilir. Bu, tıpkı bir annenin bebeğini normal bir şekilde emzirmesi kadar doğaldır. Yeni anneler öncelikle bunu bilmeli ve kendilerini toplumsal baskılara maruz bırakmamalıdır. Anne sütü çeşitli sebeplerle az gelebilir. Bunlar aşağıdaki gibidir;

  • Stres altında olmak
  • Çok ciddi bir üzüntü yaşamak
  • Doğru beslenmemek
  • Yeterli su içmemek
  • Bebeği geç emzirmeye başlamak.

Anne Sütünü Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Bebeklerini doya doya emzirmek isteyen anneler, öncelikle olumsuz duygular ve stresten kurtulmalıdır. Stres ve üzüntü annenin sütünün az gelmesinin birinci ve en önemli sebebidir. Unutulmamalıdır ki, annenin tüm ruh hali emzirirken bebeğe de geçer. Bu sebeple, bu işlem son derece rahatlamış, sakin ve mutlu bir ruh halinde yapılmalıdır.
  • Bol sıvı tüketmek anne sütünü artıran ikinci en önemli husustur. Anne günde en az 3 litre su içmelidir. Emzirirken de su içmeye devam etmelidir.
  • Anne, sütünün artmasını istiyorsa diyetine çok dikkat etmelidir. Emzirdiği süre boyunca kafein ve şekeri hayatından çıkarmalıdır. Her gün çiğ badem ve ceviz tüketmeli, kahvaltılarda 1 demet dereotu yemeli, gün içerisinde 2-3 adet çiğ havuç yemelidir. Ayrıca keten tohumu yağı, susam yağı ve hindistan cevizi yağı da sütü artıran yağlardır. Her gün 1-2 tatlı kaşığı, bu yağlardan tüketmek olumlu bir etki yaratır.
  • Akupunktur, anne sütünü artırmadaki başka bir yöntemdir. Akupunktur sayesinde anne sütünü yapan hormonlar uyarılmaktadır.
  • Düzenli emzirmek, anne sütünün artmasındaki önemli etkenlerdendir. Sütünüz hiç gelmese bile, belirli aralıklarla emzirmeye çalışmaya devam edin.

Anne Sütünü Artıran Çaylar:

  • Rezene tohumu, anason tohumu, kimyon tohumu ve oğul otundan 1’er tatlı kaşığı kadar, 70-80 derecedeki suya konur ve 5-8 dk demlenir. Bu çaydan gün içerisinde 4-6 kupa tüketilebilir.
  • 1 tatlı kaşığı rezene tohumu, 2 tatlı kaşığı anason tohumu ve 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu, 70-80 derece civarındaki suya konur ve 5-8 dk demlenir. Her gün 4-6 kupa tüketilebilir.

Anne sütünü artıran besinler nelerdir

Bu yazı, bugrabuyrukcu.com/tr/hastaliklar-ve-dogal-yaklasimlar/anne-sutu-azligi kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply