Yoğurt yapımı, Yoğurdun faydaları ve besin değerleri

Yoğurt, içeriğinde laktik asit bakterisi barındıran fermente süt ürünüdür. İnsan sağlığına faydası inanılmaz fazladır. Hazmı kolaydır ve yüzyıllardır bu topraklarda Türkler tarafından yapılmaktadır. Hatta Avrupa’ya da bizden gitmiştir. Günümüze kadar gelen bu yoğurt kültürü sağlık açısından çok faydalıdır.

Yoğurt yapımı:

Yoğurt yemek aynı süt kadar gereklidir. Süt içemeyen kişilere ve çocuklara bu nedenle yoğurt yemeleri önerilir. Hatta günde 2 kase kadar yoğurt yemek çok faydalıdır. Bu sayede, yoğurdun vücuda olan tüm faydaları sağlanmış olur.

Sütün içine bazen süt tozu katılarak yoğurt yapılır. Bu sayede, yoğurt daha katı ve sert olur. Su salınımı yapmayan yoğurdun tadı da tatlı olmaktadır. 5 kilogram süte, yaklaşık 3 yemek kaşığı süt tozu katılır. Süt kaynatılır ve 40 dereceye geldiğinde, süt tozu katılır ve karıştırma işlemi yapılır.

Süt, küçük parmağımızın dayanacağı sıcaklığa kadar soğutulur. Yaklaşık 5 kilogram süte, 3 yemek kaşığı kadar yoğurt ilave edilir ve karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve üzeri bir örtü ile sarılır. Ilık bir odada mayalanmaya bırakılır. Yaz aylarında 2,5-3 saat, kış aylarında 6-10 saat aralığında mayalanmış süt bekletilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, maya için kullanılan yoğurdun ekşi olmaması ve mayalanan yoğurdun 1 gece bekletilip öyle yenilmesi gerektiğidir.

Yoğurdun faydaları:

Yoğurt bağırsak zehirlenmeleri, kronik ishal, hazımsızlık, ağız kokması, kabızlık ve mide kanamalarına iyi gelmektedir. Hatta Kanuni Sultan Süleyman, Fransa kralı I. François’e bir yoğurtçu göndermiştir. Çünkü Fransa kralı, kronik bir bağırsak enfeksiyonu geçirmekteydi. Bu sayede yoğurt Avrupa’ya girmiştir.

Yoğurtta süt asidi vardır. Bu asit, kalsiyum ve fosforun vücut tarafından emilmesini sağlar.

Uykunun düzenlenmesi, böbreklerin çalışması, antibiyotik etkisi olması, hatta bazı ilaçların yan etkilerini düzenlemesi, güneşin zararlı ışınlarının etkisini engellemesi yoğurdun faydaları arasındadır.

Yoğurdun suyu, mineraller ve vitaminler açısından çok zengindir. Bu nedenle suyu da kesinlikle tüketilmelidir.

Kan şekerini dengeleme ve kolesterol düşürme özelliği vardır.

Sindirimi kolaylaştırmakta ve bağırsakların çalışmasına yardım etmektedir,

Bağırsaklarda zararlı bakterileri öldürür ve yararlı olan bakterilerin çoğalmasını sağlar,

Karaciğer iltihabına karşı etkilidir, kemiklerin gelişimi için sütten çok daha etkilidir,

Sütü laktozla içemeyenler, rahatlıkla yoğurt yiyebilirler. Çünkü yoğurtta olan laktoz laktik asite döner,

Cilde parlaklık verir ve kilo vermeye yardımcı olur.

Yoğurdun bileşimi:

Yaklaşık 1 kilogram kadar yoğurtta,

Kuru madde 140-200 gr,

Su 800-860 gr,

Yağ 20-80 gr,

Protein 40-80 gr,

Süt şekeri 20-50 gr,

Mineral madde 8-12 gr Kadardır.

Kalsiyum, fosfor, iyot ve flor yoğurtta bol miktarda bulunan minerallerdir.

Leave a Reply