Üzüm çekirdeği yağının faydaları nelerdir?

üzüm çekirdeği yağının faydaları

Üzüm çekirdeği yağı, üzümlerinin çekirdeklerinden elde edilen ceviz aromalı tatlı bir yağdır. Şarap üretiminde kullanılmakta olan soğuk presleme yöntemiyle elde edilmektedir.  Pişirmede kullanılabildiği gibi, kozmetik ve sağlık yönünden de çeşitli kullanım şekilleri bulunmaktadır. Anavatanı Asya olan üzüm 1600’lü yıllarda Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da da üretilmeye başlanmıştır. Üzüm Arjantin ve İspanya’da yaygın üretildiği halde, yağın ana üreticileri Fransa ve İtalya’dır.

Vitis vinifera üzümleri hem tıbbi hem de besleyici özelliği ile bilinmektedir. Hakkında yapılan türlü bilimsel çalışmalar, üzüm çekirdeği yağının ve ektresinin sağlık açısından birçok faydasını gözler önüne sermiştir.

Üzüm çekirdeği yağının sağlığa faydaları nelerdir?

Antiflamatuar özellikleri:

Bu özelliği ve diğer birçok sağlığa olan faydası flavanoidlerin varlığıyla alakalı olabilir. Buna bağlı olarak üzüm çekirdeği yağı başta romatizmal artrit olmak üzere birçok hastalığın ağrı ve iltihaplanmalarında hafifletici etki sağlamaktadır. Yaraların iyileşme sürelerinde de kısalma sağlar, yaraların hızlı iyileşmesine katkıda bulunur.

Antioksidan özellikleri:

Yağın içeriğinde E vitamini ve oligomerik proantosiyanidin gibi antioksidan maddeler bulunmaktadır. Oligomerik proantosiyanidin maddesi C vitamininden 20, E vitamininden 50 kat daha etkili antioksidandır. Bu bileşik serbest radikallerin sebebiyet verdiği oksidatif tahribata karşı önemli bir koruma görevi görür. Dolayısıyla kanser gibi tehlikeli hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kalp damar sistemine olan faydaları:

Yine oligomerik proantosiyanidin maddesinin etkisiyle kalp damar sisteminin sağlığı üzerinde olumlu etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu maddenin kötü kolesterolü düşürme gibi bir etkisi de vardır. Buna bağlı olarak kalp hastalığı ve ateroskleroz riskini azaltan iyi kolesterol seviyesini arttırmaktadır.

Dermatit ve akneye olan faydaları:

Üzüm çekirdeği yağındaki linoleik asidin anti alerjik ve anti inflamatuar özelliklerinin dermatit, akne, egzama ve alerjik reaksiyonların hafifletilmesini sağladığı düşünülmektedir.

Hemoroide olan faydaları:

Bu yağ aynı zamanda hemoroid şişikliğini ve ağrısını gidermektedir. Hemoroid kanamalarında da hafifletici etki sağlayabildiği gibi tedavisinde de faydalıdır.

Varis ve örümcek damarlara olan faydaları:

Damarlardaki sıra dışı genişlemeleri önleyebildiği için varis ve örümcek damarlarla ilgili sorunlarda yararlı olmaktadır. Üzüm çekirdeği yağı kan dolaşımını arttırarak varis tedavisinde oldukça önemli rol oynayabilmektedir.

Diyabete olan faydaları:

Diyabetin en önemli komplikasyonlarından olan yüksek kan şekerinin sinirlere verdiği hasarlardır. Buna diyabetik nöropati denmektedir. Üzüm çekirdeği yağı ise diyabetik nöropati ve periferik nöropati ile ilgili rahatlama sağlamaktadır.

Üzüm çekirdeği yağının kozmetik faydaları nelerdir?

Üzüm çekirdeği yağı yumuşatıcı özelliğinden dolayı saç bakım ürünlerinde, kremlerde, losyonlarda ve bazı kozmetik ürünlerinde önemli yeri olan bir bileşendir. Bütün ciltler için çok iyi bir nemlendiricidir. Cilt toniği olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda saç bakım kremi şeklinde ve kepeğin önlenmesinde doğal ilaç olarak kullanılır. Antioksidan özellikleri sayesinde kırışıklıkları ve ince çizgileri hafifletir. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruyucu etkisi vardır. Güneş yanığı riskini minimuma düşürür.





1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıyı oyla)
Loading...

Leave a Reply