Tifo Nedir, Tifo Hastalığı Nasıl Bulaşır ve Tifo Aşısı

Tifo hastalığı, Salmonella typhi isimli bakteri kaynaklı olarak oluşan bir hastalıktır. Genelde iyi yıkanmamış yiyeceklerden veya  kanalizasyonun suya karışmasından alınan bu bakteri, vücuda alındıktan hemen sonra tifoyu oluşturur. Hastalık, hastalıklı hayvanların ya da insanların dışkısıyla da bulaşmaktadır. Bir kez tifo olununca, tifo hastalığının taşıyıcısı olursunuz. Bu nedenle de, hastalık hızla bulaşmaya devam eder.

Tifo hastalığı belirtileri nelerdir?

Bakterinin alınmasından yaklaşık 5-21 gün içinde, tifo hastalığı oluşmaya başlar.

Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, kuru öksürük,

Kalp ritmi bozulması, aşırı terleme, kas ve eklem ağrıları, karında şişme, titreme,

Konsantrasyon sorunları, burun kanaması, beyaz kan hücrelerinde önemli düşmeler, karın ağrısı,

Boğazda yanma, kilo kaybı, karaciğerde ve dalakta genişlemeler, kabızlık, kusma,

Dışkıda kan, vücutta kırmızı döküntüler, lenflerde şişme olarak belirtiler ortaya çıkar.

Tifo neden olur?

Salmonella Typhi bakteri kaynaklı oluşan tifo, vücuda alındıktan hemen sonra hızla çoğalmaya başlamaktadır. Hastalık yaklaşık 5-21 gün içinde belirtileri ile meydana çıkmaktadır. Bu bakterinin olduğu yiyecekler, içecekler veya hastalığı kapan kişinin dışkısı ile bulaşmaktadır.

Salmonella bakterisi olan yiyecek, içecek ya da dışkı ile temas sağlandığında bakteri hemen vücuda girer. Kan dolaşımına alınması ile birlikte tüm vücuda yayılır. Bu esnada ateşte yükselme meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse hastalık ölümcül olabilir. Tifo hastalığı, eski zamanlarda binlerce insanın ölümüne neden olmuştur. Fakat, aşısının bulunması salgınların önüne geçmiştir. Tifo, hijyenin sağlanması ve antibiyotiklerle tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tifo hastalığı bulaşıcı mı?

Tifo Nasıl Bulaşır?  Tifo basili adı verilen bu mikrop, çoğunlukla tifolu hastaların dışkılarında veya idrarlarında, kanlarında, tükürüklerinde veya vücutlarında görülen deri döküntülerinde bulunur. Tifo salgınına, lağım suları karışmış içme suları veya lağım suları ile mikroplanmış yiyecek maddeleri neden olur. Salgın daha ziyade yaz ve sonbahar aylarında görülür.

Tifo hastalığı için risk artışı sağlayan etmenler:

Tifo hastası olan hayvan ve insanlarla direk temas halinde olmak, hijyenin eksik olduğu ortamlarda bulunmak, kanalizasyon yetersizliği ve temiz içme suyu eksikliği olan bir bölgede yaşamak, tifo salgınının olduğu bölgelere aşısız seyahat etmek ( Hindistan, Güney Doğu Asya, Afrika ve Güney Amerika ), HIV virüsü taşıyan veya kortizon alan kişilerin bağışıklıklarının düşük olması kaynaklı olarak tifo bulaşabilir.

Tifo hastalığı kandan alınan numunelerle ve dışkı kontrolü ile teşhis edilir.

Tifo kaynaklı oluşabilecek olan hastalıklar:

Sepsis, bağırsak delinmesi, böbrek yetmezliği, vücutta susuzluk, halüsinasyon görme ve zihin bulanıklığı başlıca görülen hastalıklardır.

Tifo tedavisi nasıl yapılır?

Tifo, çok nadir ölüme neden olan bir hastalıktır. Günümüzde rahatlıkla tedavisi yapılmaktadır. Tedavide antibiyotikler kullanılır. Bazen hastaya, sıvı kaybı geri dönsün diye damar içi serum verilir. Tedavisi yapılsa bile, tifoyu hastalar bulaştırabilmektedirler. Bu nedenle, uzun süre doktor kontrolünde olmak ve hastalıkla ilgili bilgilenmek çok önemlidir.

Tifo tedavisinde doğal tedaviler:

Soğuk kompres;

Tifo kaynaklı yüksek ateşte, soğuk kompres yapılarak ateş düşürülmelidir. Koltuk altı, el ve ayaklar ve bacak aralarına yapılan soğuk kompres ateşin düşmesini sağlamaktadır.

Bol su içmek;

Tifo kaynaklı vücut susuz kalmaktadır. Bu nedenle, hastaya 8-10 bardak kadar su verilmelidir. Su, aynı zamanda toksinlerin atılmasını sağlamaktadır.

Elma sirkesi;

1 kaşık elma sirkesi ve 1 tatlı kaşığı balı karıştırın ve bir bardak suya ekleyin. Bu karışımı, yemeklerden önce 1 hafta boyunca için. Elma sirkesi hem bakteri öldürür, hem de kaybedilen mineralleri yerine koyar.

Sarımsak;

Sarımsak kuvvetli bir bakteri öldürücüdür. Bağışıklık kuvvetlenir ve toksinler sarımsak nedeni ile atılır. 1 diş sarımsak, minik minik doğranır ve su ile hap gibi yutulur.

Tifo hastalığından korunmak için yapılacaklar:

İçtiğiniz suyun hijyenine önem verin. Sıcak hava altında, plastik damacanalarda bekleyen suları tüketmeyin. Suyunuzu mutlaka kaynatın ve öyle tüketin.

Meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayın. Sirkeli suda bekletin.

Sokaktan ve bilmediğiniz yerlerden açık yiyecek almayın.

Eller ve ayaklar bol su ile yıkanmalıdır.

Tifo hastaları ile temas etmeyin, tifo aşısı vurdurun.

Tifo salgını olan bir ülkeye gidiyorsanız, kesinlikle aşı olun.

Kaynak: Bu yazı, mavikadin.com/tifo-nedir-tifo-hastaligi-nasil-bulasir-olumculmudur-tifo-asisi kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply