Soğuk havalarda göz enfeksiyonlarından korunma

soğuk havalarda göz enfeksiyonlarından korunma

Soğuk havalarda göz enfeksiyonlarından korunma: Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde havalar gün geçtikçe soğumakta, dolayısıyla mikrobik göz hastalıklarında artış görülmektedir. Bunun temelinde de kapalı ve kalabalık ortamlarda çok daha fazla kalınması yatmaktadır. Yapılacak basit bazı önlemlerle göz sağlığınızı korumanız mümkün.

Kızarık gözlere dikkat edin:

Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının beraberinde gözlerde kızarıklık ve çapaklanma oluşabilmektedir. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile beraber olan ve viral olarak ortaya çıkan kırmızı göz durumu, çoğunlukla ek tedavi gerektiren bir durum değildir. Ancak bazı kırmızı göz oluşumları çok şiddetli seyir göstermekte ve çok bulaşıcı olabilmektedir. Bulaşıcı olanına adenovirüs konjonktiviti salgınını örnek olarak gösterebiliriz.

Toplu taşıma araçları ve okullar bulaşma alanlarıdır:

Kırmızı göz hastalığı adenovirüs sebebiyle gelişmektedir. Genellikle okul, hastane, kreş ve toplu taşıma araçları gibi alanlarda çok daha hızlı yayılmaktadır. Bu hastalığa yakalananların gözlerinde çapaklanma ve kızarıklık meydana gelmekte, bir hafta ya da on gün içinde iyileşebilmektedir.

El temizliği önemli:

Hastalığın gelişiminde yapılacaklar belirtilere göre şekillenmektedir. Antibiyotik içerikli damlalar adenovirüs enfeksiyonu ve diğer viral göz hastalıkları üzerinde herhangi iyileştirici bir etki sağlamazlar. Bu damlalar sadece bekteriyel göz enfeksiyonlarında etkilidirler. Hastalığın bulaşmamasını sağlamak amacıyla ellerin sıklıkla yıkanması, kırmızı gözleri olan hastalarla tokalaşılmaması ve öpüşülmemesi gerekmektedir. Hastalığa yakalanan kişilerin havlu ya da ruj gibi kişisel eşyalarını kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bazı hastalarda virüs kornea tabakasının tutulmasına ve görmede azalma meydana getirmektedir.

Karlı ve rüzgarlı havalarda gözlük kullanın:

Göz yaşı kanalında tıkanıklık olan kişilerde soğuk ve rüzgarlı havalarda göz şikayetleri artar. Gözyaşı kanalındaki tıkanıklık gözlerde sulanmaya sebep olmaktadır. Bu durum süreklilik arz etmeye başladıysa da cerrahi müdahale ile tedavisi yapılabilecek bir boyuta gelebilir. Karlı havalarda güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını önleyecek güneş gözlüklerinin kullanılması gerekmektedir.

Leave a Reply