Hava yoluyla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Hastalıkların en tehlikeli olanları bulaşıcı hastalıklardır, eğer bu hastalıklar hava, nefes ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklar kategorisinde ise daha da tehlikelidir. Gün içinde farklı farklı ortamlara girerek bu ortamların havasına maruz kalırız. Evde, okulda, hastanelerde, iş yerlerinde, otobüslerde soluduğumuz bu havadan vücudumuza yerleşen virüslerin hastalık yapmasıyla ortaya çıkan hastalıklara, hava yoluyla bulaşan hastalıklar denir.

Eğer bulunduğumuz ortamda hasta bireyler varlığı da söz konusuysa, sizin de hastalığa maruz kalma ihtimaliniz oldukça yükse olmaktadır. Bu yolla bulaşan hastalıklara örnek verecek olursak;

-Verem

-Grip

-Suçiçeği

-Kızamık

-Menenjit

-Nezle

-Bademcik İltihabı

-Kabakulak

-Difteri örnek olarak verilebilir.

Şimdi sizlere bu hastalıklar hakkında gerekli bilgileri açıklayacağız.

1)Nezle (Soğuk Algınlığı) bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Vücudumuza yerleşen bakteri ve virüsler, soğuk havada lökosit hareketlerinin kısıtlanmasından dolayı aktif hale geçme eğilimindedirler. Hava yoluyla üşütmenin ardından bağışıklık sisteminin yenik düşmesiyle hastalık insana bulaşmış olur. Kişinin eline temas yoluyla bulaşan virüsler ağıza veya buruna temas halinde vücuda kolayca girebilmektedir. Virüsler, birden fazla insanın birlikte kullandığı eşyalar üzerinde oldukça sık yerleşmektedirler. Klavye, Mouse, kapı kolu ve havlu gibi bu eşyalardan virüs bulaşma ihtimali vardır.

Vücuda yerleşen virüsler bağışıklık sistemiyle savaş haline girer ve bağışıklık sitemini yorarak meşgul eder. Bu yüzden, tedavi edilmediği takdirde farklı bulaşıcı hastalıklara ortam oluşturabilir. Yaşlı ve çocuk bireylerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan dolayı bu kişilerde daha ağır durumlar ortaya çıkarabilir. Ayrıca kronik hastalığı olan bireylerde de zorlu ve ağır olabilir.

Önlem olarak mevsim değişiklikleri zamanlarında kalabalık olan kapalı mekanlardan uzak durulmasında fayda vardır.

Nezlenin Belirti-Bulguları

-Burun akıntısı-tıkanıklığı

-Yaşlılarda ve küçüklerde hafif ateş

-Boğaz ve burun bölgesinde yanma hissi

-Gözlerde oluşan akıntı ve kızarma

-Kulaklarda basınç hissi

-Yorgunluk ve kırıklık

Nezlenin Tedavisi: Hastalar bol sıvı tüketmeli, yatak istirahati yapmalı, Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. ( C vitamini ve parasetamol) Önemli bir nokta vardır ki o da, antibiyotiğin hiçbir şekilde bu hastalıkta faydası olmadığıdır. Kullanmanız bu durumda size zarar bile verebilir.  Doktorunuzla iletişim kurmadan kullanmamanız önerilir.

2- Grip (İnfluenza)

Grip hastalığı da tıpkı nezle gibi bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak grip çok daha ağır seyreden, ortaya çok daha kötü sonuçlar çıkarabilen bir hastalıktır. Belirtileri nezleye benzediğinden dolayı, nezleden ayırt edilip ona göre tedavi planlanması gerekmektedir. Hastalığın seyri ağır olduğundan ve bağışıklık sistemini aşırı derecede baskıladığı için ikincil hastalıkların oluşmasına sebebiyet verir.

     Belirti-Bulgular

-Kas iskelet sistemi ağrıları

-Baş ağrısı

-Ateş yükselmesi ve nezlede görülen belirtiler varsa acil olarak doktora başvurunuz.

Grip Tedavisi

Grip hastalığı sonbaharda ortaya çıkan bir durumdur. Ekim ayının son haftası grip aşısı olunması için en doğru zaman olduğu belirtilmektedir. Ancak doktorunuza danışarak grip aşısı olmanız gerekmektedir. Sanılanın aksin grip aşısı sizi grip olmaktan korumaz, grip olduğunuz zaman hastalığı kolay bir şekilde atlatmanızı sağlar. Hastalığın tedavisi mutlaka doktora gitmekle mümkündür. Kendi yöntemlerinizle iyileşme sağlamaya çalışmayınız.

3- Verem bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Verem de diğer hastalıklar gibi bulaşıcı bir hastalıktır. Pek az rastlanan bir durum olsa da, çiğ süt aracılığıyla sindirim sisteminde hastalık oluşturabilir. Ancak daha çok akciğerde yerleşim yapan verem, akciğerden kan aracılığıyla vücuttaki diğer doku ve organlara yayılım gösterebilir.

VEREMİN BELİRTİ-BULGULARI

Verem, akciğerlere yayılarak buraya yapışır. Hastalığın belirtisi olarak, iştahsızlık, kiloda azalma, geceleri terleme, balgam (kanlı-kansız), kuru öksürük, yorgunluk görülebilir.

VEREM(TÜBERKÜLOZ) TEDAVİSİ

Verem genellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görülen bir hastalıktır. Hastalığın tuttuğu organ akciğerler sınırlı kalmayarak, deri, kemik, kalp, beyin, bağırsak ve kalp zarlarını tutarak ileri derece klinik tablolar ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Tedavi amacıyla bağlı bulunan Verem Savaş Dispanserlerine başvurduğunuzda, sizden tedavi için bir ücret talep edilmez ve ilaçlarınız devlet tarafından karşılanarak tedavi olursunuz.

Tedavi planı uzman doktorun yardımıyla planlanır. Size vereceği tedaviyi doğru bir şekilde uygulamalısınız. Hastalığın erken teşhis edilmesi için, belirtiler sizde varsa doktorunuza başvurunuz.

4- BADEMCİK İLTİHAPLANMASI

Hastalığa neden olan etken virüs A grubu beta-hemolitik streptokok virüsleridir. Hava yoluyla veya ortak eşya kullanımından dolayı bulaşabilir.

Belirti-Bulgular

-Boğazda ağrı

-Yüksek ateş

-Yutmada güçlük

-Deride döküntü

-Bademcik üzerinde beyaz zarlar ve kızarıklık

-Dilin başlangıç bölgesinde benekli pürüzler bulunması

BADEMCİK İLTİHABI TEDAVİSİ

Hastalık tedavi edilmediği durumda böbrek, kalp kasları ve eklemlerde harabiyete neden olabilir. Hastalık belirtileri bulunduğu zaman mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

5- Su çiçeği bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Genel olarak solunum yoluyla vücuda yerleşen suçiçeği, döküntülere temas ile de bulaşabilmektedir.

BELİRTİ-BULGULAR

-Belirtileri nezleyle benzerlik göstermektedir.

-Yüksek ateş ve deride döküntü (içi su dolu, 1-2 mm, kabarcık görünümünde)

-Döküntü durumunda kaşıntı olması

SUÇİÇEĞİ TEDAVİSİ

Suçiçeği, fazlaca bulaşan ve hızlı bir şekilde yayılım gösteren bir hastalıktır. Bağışıklık sistemini yorar ve vücut direncinde olumsuz etkiler yapar. Suçiçeğine yakalanan çocuklar kesinlikle sağlık hizmeti veren bir kuruma götürülmelidir.

Suçiçeği, başka hastalıkların ortaya çıkmasına da ortam sağlayabilmektedir. Memenjit ve zatürre bunlara örnek verilebilir.

Suçiçeği aşısı bulunmaktadır ancak Sağlık Bakanlığının aşı takviminde yer verilmemektedir. Hekime başvurularak yaptırılabilir.

Tedavi aşamasında hijyen oldukça önemlidir. Döküntülü bir hastalık olduğundan dolayı tırnak temizliğine önem verilmelidir. Doktorunuzun yazmadığı aspirin ve antibiyotik ilaçlarını kullanmayınız.

6- Kızamık bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Hava yolundan soluyarak vücuda giren bir hastalık özelliği taşıyan bir hastalıktır.

Belirti olarak başlarda öksürük, gözlerde yaşarma görülür ve nezleye benzetilir. Ancak sonradan yüksek ateş hastalığa eşlik eder. 1-2 günlük süreçte vücutta döküntüler oluşmaya başlar.

Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşı grubu, Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklik döneminde verilen aşı takvimine dahildir. Bu aşıları yapılmayan bebekler risk faktörü olup, bulaşıcı hastalık durumlarında hedef kitlede yer alırlar. Bağışıklık sistemini baskılayarak vücut direncini düşürür ve zatürre ve orta kulak iltihabı gibi ikincil hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olurlar. Hastalık mutlaka doktor gözetimi altında tedavi edilmelidir.

7- Kızamıkçık bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Kızamıkçık, solunum yoluyla vücuda girerek bulaşan bir hastalıktır. Belirtileri nezle ile benzerlik göstermektedir. Kafa ve yüz bölgesinden yayılarak tüm vücutta döküntülere neden olur. Çocukluk çağında görülmediği takdirde ilerleyen yaşlarda erişkinlik çağında görülebilir. Hamile bir kadının bu hastalığa yakalanması durumunda, doğacak bebeğin sakat veya ölü doğma riski bulunmaktadır. Bundan dolayı çocuk sahibi olacak kadınların, bu hastalığın aşısını olmadıysa, aşıyı yaptırması gerekmektedir.

Sağlık bakanlığı Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak karma aşısı sayesinde bütün çocukları bu hastalık yönünden kontrol altında tutmaktadır. Ülkemizde 8.sınıf öğrenciler kızamıkçık aşısı olmaktadır.

8- Kabakulak bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Kabakulak, hava yolu ile vücuda giren virüslerden insana bulaşır. Salgın durumu ortaya çıkarabilen bir hastalık olma özelliği taşımaktadır. Belirtileri olarak, ateş, halsizlik, beslenme anında kulak arkasında ağrı, kulağın arka kısmından boyuna kadar eşlik eden şişlik gözlenir.

Eğer hastalık ergenlik döneminden sonra geçirilirse, özellikle erkek bireyler başta olmak üzere kadınlarda da kısırlığın nedeni olabilmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından bebeklikten itibaren Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak karma aşısı ile kontrol altında tutulmaktadır.

9- BOĞMACA

Solunum ile vücuda giren bakterilerin ortaya çıkardığı bulaşıcı olan bir hastalıktır.

Belirti olarak hastanın öksürük nöbetleri geçirmesi vardır. Bu öksürük nöbetleri hastayı boğacak derece arka arkaya gelip, kişinin mor bir renge bürünmesine sebep olmaktadır. Bu durum havaleye yol açabilmektedir.

Boğmaca, genellikle kış mevsiminin sonlarında, ilkbahar mevsiminin başlarında görülmektedir. Tedavi amacıyla hastanelerin acil servisine başvurmak gerekir. Difteri-Boğmaca-Tetanos karma aşısı ile Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alıp kontrol altında tutulmaktadır.

10- Difteri bulaşıcı mıdır ve nasıl bulaşır?

Bu hastalığın bebeklikte ve çocukluk döneminde okullarda aşısı olunmaktadır. Ağız, yutak, gırtlak, burun mukozasında ve bademciklerde gri-yeşil renginde yerleşmiş tabaka görülür.

Belirtileri içerisinde, Ateş, boğaz ağrısı, öksürükle beraber ağrı olması, seste kısılmalar, deri ve gözde kaşıntı vardır.

Sağlık Bakanlığı, Difteri-Boğmaca-Tetanos karma aşısı ile kontrol altında tutmaktadır. Bu aşı, Bakanlığın aşı takviminde yer almaktadır.

Ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmezse beyin ve kalpte organ hasarına sebebiyet verebilmektedir.

11- Menenjit bulaşıcı mıdır, ve nasıl bulaşır?

Viral ve bakteriyel olan menenjit türleri bulaşıcıdır Solunum yoluyla bulaşan hastalıkların en tehlikelisi olduğu kabul edilmektedir. Hava yoluyla insan vücuduna yerleşir. Belirtileri arasında, ateş, halisünasyolar, ensede sertleşme, kusma, bilinç kaybı, baş ağrısı ve deri üzerinde dökülmeler olabilmektedir.

Tek tedavi seçeneği doktora başvurmaktır. Hasta acile götürülmeli ve yol boyunca ateşi kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır.

Hastalık çevredekilere kolay bulaşabildiği için dikkatli olunması gerekmektedir. Bu amaçla hasta çevresindeki insanlara koruyucu ilaçlar verilmesi gerekmektedir.

Ateş yüksekliğinden dolayı küçük yaştaki hastalarda ölüme veya zihinsel problemlere yol açabilmektedir.

SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN HASTALIKLARDAN KORUNMANIN YOLLARI


-Hangi ortamda, nerede olursa olsun öksürme ve hapşuruk durumunda çevreye yayılım engellenmelidir.

-Dışarı ortamlarda ellerin ağızla teması olmamalı ve eller sık sık yıkanmalıdır.

-Yerlere tükürmekten kaçınılmalıdır.

Tek kullanımlık havlu ve mendiller kullanılmalıdır.

-Bulunulan ortamda sürekli hava sirkülasyonu sağlanmalı, ortam havalandırılmalıdır.

-Tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır.

-Vücut hijyeni düzgün bir şekilde yapılmalıdır.

-Kapalı ortamlarda uzun süre bulunmaktan kaçınılmalıdır.

-Hasta bireylerin temas mesafesinden uzak durulmalı, beraber kulkanılan eşyalardan sonra eller iyice yıkanmalıdır.

-Sağlık Bakanlığının aşı takviminde bulunan aşıları yaptırarak bulaşıcı hastalıklardan korunmak gerekmektedir. Kendinizin ve çocuğunuzun eksik aşılarını yaptırın.

Bulaşıcı hastalıklardan korunma konulu seminer

Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen

Leave a Reply