Hayvanlardan insana bulaşan hastalıklar

papağan

İnsandan insana bulaşan bir çok hastalığı bilirken, hayvanlardan insana bulaşan hastalıklar hangileridir bir çoğunu bilmiyoruz, işte en yaygın olanlarını sizler için bir araya getirdik, aman dikkat, aklınızda bulunsun.

 

Deng humması: Günümüz dünyasında bir kıtadan, diğer bir kıtaya seyahat etmek mümkün ve bu hiç sorun değil, ancak bu seyahat sadece insanlar için sorun olmadığı gibi, asya kaplan sivrisineği gibi hayvanlar içinde sorun değil, bir çok egzotik hayvan gibi o da kaçak hayvan ticareti yoluyla, büyük çoğunlukta gemi yolculuğu ile avrupaya getiriliyor, bu sivri sinek ise deng humması bulaştırıyor ve bu hiç iyi bir şey değil.

 

Papağan hastalığı: Özellikle güçsüz yetişkinler ve çocuklar için tehlikeli olan papağan hastalığı, zoonoz hastalıklar arasındadır, bakterilerin neden olduğu hastalık özellikle muhabbet kuşları, güvercinler ve papağanlar tarafından bulaşıyor, çoğunlukla hayvanın kuru dışkısından bulaşarak insana geçiyor, daha da kötüsü mikrop tozla birlikte havaya karışabiliyor.

 

Kuduz: Kuduz hastalığı bulaşıcı olduğu gibi, önlem alınmadığı taktirde öldürücü bir hastalıktır. Beyinde gerçekleşen  ve öldürücü tahribat yapan bu akut hastalık, hasta bir hayvanın ısırmasıyla, yarasalardan, tilki ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşıyor ve bu hastalık hala günümüzde sıkça karşılaşılan bir durum.

 

Kedi tırmığı hastalığı: Özellikle çocuklar için tehlikeli olan bu hastalık, kedinin ısırması veya tırmalaması sonucu meydana gelir, virüsü bulaştıran kedi bu paraziti yıllarca kanında taşıyabilir ve bundan dolayı hastalanmaz, ancak insana bulaştırır ve yüksek ateş ile birlikte tırmalanan yerin çevresinde yani yaranın çevresinde lenf bezlerinde şişme yapar.

Şarbon: Bir dönem ülkemizde de rastlanan bu hastalık, sıcak kanlı hayvanların bulaştırması sonucu insanlar derilerinden solunum yolu ile ve yiyecekler yoluyla alabiliyor. Hastalık bulaştıktan sonra belirtiler çok geçmeden beliriyor, akciğerde ödem, deride püstül, iç organlarda ise kanama meydana getirirken aşırı bitkinliğe neden oluyor.

 

Lyme hastalığı: Hayvanlardan insanlara bulaşan diğer bir hastalık ise, lyme hastalığı olarak bilinen, köpek, geyik, fare ve kene ısırığı ile bulaşıyor. Hastalık değişik şekilde ortaya çıkabilirken, kene ısırığında kenenin ısırdığı bölge ve çevresinde kızarıklık oluşuyor.

 

Salmonellosis: Kanatlı hayvanlar, sığır, at, domuz, kedi, köpek ve vahşi hayvanlar ve kuşların dışkısıyla kontamine olmuş ve tam olarak pişmemiş gıdaların sindirilmesi sonucu bulaşan oldukça tehlikeli bir hastalıktır, bulaştığı insanda deri ve mukozalarda, ateş ve ülser ile devam ediyor.

 

Sığır çiçek hastalığı: Bu hastalık ilk önce sığırları etkiliyor, ancak insanlara bulaşırken tüm memeli hayvanlar içinde bulaşıcı ve tehlikeli, sığır çiçek hastalığı önceleri hayvanlar sağılırken ellere bulaşıyordu, günümüzde sağma makineleri ile birlikte bu durum azaldı.

Elbette hayvanlardan insanlara geçen hastalık sadece bu kadar değil, biz bunlardan sadece bir kaçını derledik, Antalya Veteriner Hekimleri Oda Başkanı olan Muammer Saygılı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hayvanlardan insanlara bulaşan yaklaşık 250 hastalık bulunduğunu, bunların 50’sinin Türkiye’de de görüldüğünü belirtiyor.

One Response

  1. T.Ergun Bafralı 29 Kasım 2015

Leave a Reply