Lenfosit Düşüklüğü (Lenfopeni) Neden Olur?

Lenfositler, bağışıklık sistemimizin başlıca yapı taşıdır. Bu nedenle de çok önemlidir. Lenfosit, kanımızda beyaz kan hücresi olarak bilinen akyuvarlara verilen isimdir. Bu yapı taşları, bizi virüs ve bakterilere karşı korumaktadır. Herhangi bir şekilde vücutta oluşan enfeksiyonlarda, lenfositler hızla çoğalır ve savaşa başlarlar.

Lenfosit nedir?

Lenfosit, beyaz kan hücrelerine yani akyuvarlara verilen isimdir. Akyuvarlar vücudu virüs ve bakterilere karşı koruduklarından, bağışıklık sistemimizin en önemli kısmıdır. Üstelik lenfositler antikor da üretmektedir. Lenfositler kemik iliğinde üretilirler.

Lenfosit tipleri nelerdir?

Doğal öldürücü lenfositler; Tümörlerin ve virüs taşıyan hücrelerin imha edilmesini sağlamaktadırlar. Vücudumuzda kemik hücrelerinde ve dalakta bulunmaktadırlar. Lenfositlerin yaklaşık %10’u öldürücü lenfositlerdir.

B lenfositleri; Kemik iliğinde üretilirler. Antikor üretmek başlıca görevleridir. Vücuda herhangi bir virüs veya bakteri girdiğinde hızla çoğalmaya başlarlar. Lenfositlerin %10’u B lenfosittir. Antikorlar, vücuda giren bakteri ve virüsler yüzünden hastalanmamızı engellerler. Aynı tür mikroplar tekrar geldiğinde tanırlar ve bağışıklık sağlamamızı sağlarlar. Özetle, bir nevi aşı gibi çalışırlar.

T lenfositleri; Kemik iliğinin kök hücrelerinde üretilirler. Kanda ve lenf sistemindedirler. Virüslü hücreleri yok ederler. Kanda lenfositlerin %80’i T lenfositleridir.

Lenfosit düşüklüğü nedir?

Tıp dilinde ismi lenfopeni olan lenfosit düşüklüğü, lenfositlerin kanda azalmasına verilen isimdir. Yetişkinlerde 1.000’in altına, çocuklarda 3.000’in altına düşen lenfositler lenfosit düşüklüğünü meydana getirir. Lenfosit düşüklüğü ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sistemi direk olarak etkilendiğinden vücudumuz korumasız kalacaktır.

Lenfosit düşüklüğü neden olur?

Lenfosit düşüklüğünün yüzlerce nedeni olabilir. Genelde hiçbir belirti vermediğinden, herhangi bir kan tahlilinde ortaya çıkmaktadır. Çünkü lenfosit düşüklüğünde, vücudumuz çok sık hasta olmaya başlamaktadır.

Kemik iliğinin lenfosit üretmemesi başlıca eksiklik nedenidir. Bu durumda bağışıklık kalkanı ortadan kalkmıştır. Tıp dilinde aplastik anemi denilen bu durumda, aşırı yorgunluk ve bitkin olma hali ilk belirtidir. Kemoterapi görenlerde, hamilelerde ve zehirli kimyasallar soluyanlarda sıklıkla rastlanan bir durumdur. Aplastik anemi birden ortaya çıkabilir. Yaş ve cinsiyet önemli değildir. Tedavisinde, kan nakli ve ilaç destekleri hastaya uygulanır. Hastalar, bu dönem boyunca enfeksiyon kapmamaya dikkat etmelidir. Hastalık ilerlediğinde, vücut tekrar lenfosit üretsin diye ilik nakli kesinlikle yapılmalıdır.

Lenfosit eksikliği bulaşıcı hastalıklar kaynaklı oluşabilir. AIDS, verem, hepatit gibi hastalıklar vücutta hızla lenfosit eksikliğine neden olmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı dikkatli olmak ve korunmak bu nedenle çok önemlidir.

Kemoterapi ve radyoterapi gören hastalarda lenfosit düşüklüğü meydana gelir. Bu nedenle, bu hastaların kan değeri sürekli kontrol altında tutulur ve tedavi süresince hastalıklara karşı koruma altına alınırlar.

Ağır kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği olan hastalarda, lenfosit değerleri sürekli kontrol altına alınır. İlaç tedavisi ve desteklerle lenfositler yerine koyulmaya çalışılır.

Doğuştan olan bazı hastalıklar MS, Deri veremi, romatoid artrit hastalıkları lenfositlerin düşük olmasını sağlamaktadır. Bu hastalıkların bir kısmında kullanılan steroidler, lenfositlerin düşük olmasına neden olur.

Lenfositlerin düşmesinin başlıca nedeni kanser hastalığıdır. Lösemi hastalığı, özellikle kanda lenfosit düşüklüğüne neden olur. Kemik ilikleri lenfosit üretemez ve vücut kanser ile başa çıkamayacak hale gelir. Bu hastalara, bu nedenle kemik iliği nakli yapılır.

Kullanılan bazı ilaçlar, lenfosit düşüklüğüne neden olur. Steroidler ve azatioprin içeren ilaçlar lenfositlerin düşmesine neden olur.

Çağımızın vebası olan stres, her hastalıkta olduğu gibi burada da başroldedir. Stresli yaşam tarzı ve depresyon, kanda lenfositlerin düşmesine neden olmaktadır. Stres ve yetersiz beslenme bağışıklık sistemini hızla çökertir.

Lenfosit düşüklüğü tedavisi nasıl yapılır?

Lenfosit düşüklüğü bilinen en tehlikeli durumlardandır. Bağışıklık sistemi çöktüğünden, vücut virüsler, bakteriler, kanser ve bazı hastalıklara karşı savunmasız kalmaktadır.  Lenfositin neden düşük olduğunun sebebi bulunmalı ve tedavi bu şekilde planlanmalıdır.

Doktora gidildiğinde, yapılan bir kan tahlili ile teşhis koyulur. Hangi nedenden olduğunu anlamak için çeşitli farklı tahliller de yapılır. Nedeni belli olduktan sonra, çeşitli tedavi planlamaları yapılmaktadır. Bu nedenle, 40 yaş üzeri olan kişilerin senede bir defa olsun kan tahlili yaptırması önerilir.

Bu yazı, nedenolur.net/lenfosit-dusuklugu-lenfositopeni-nedenleri/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply