Tek yumurtalıkla veya tek tüple gebelik

tek yumurtalık

Tek yumurtalık ve tek tüple hamile kalmak sıklıkla yaşanılan bir durumdur. Bazen, yumurtalıklardan biri alınabilir. Bu durumda gebelik oluşabilir. Burada önemli olan konu, kadının yaşıdır. Eğer, kadının yaşı genç ise, rahatlıkla hamile kalabilir. Çok ender olarak, kadının tek yumurtalığı alındığında hormonlarda oluşan çeşitli aksaklıklar ile kadın erken menopoza girebilir. Genç yaşlarda bu risk yoktur.

İki yumurtalık ve tüpler alınırsa hamile kalınır mı?

Bazı hastalıklar kaynaklı kadında iki tane olan yumurtalıkların ikisi de alınabilir. Bu hastalarda normal yolla gebelik şansı artık yoktur. Bu durumda yumurta üretimi olmayacağından tüp bebek ve aşılamada olanaksızdır. Bu durumlarda rahim yerinde olduğundan yumurta bağışı ile hamilelik sağlanır. Fakat, ülkemizde yumurta bağışı ile hamilelik yasal değildir.

Fakat, hastanın sadece tüpleri alınırsa tüp bebek yöntemi ile hamilelik sağlanır. Kadınlarda tüpler, yumurta ve spermin bir araya gelip ilk döllenmeyi yaptığı noktadır. Tüp bebek yönteminde, sperm ile yumurta dışarıda döllenip, döllendikten sonra rahme yerleştirildiğinden bu hastalar rahatlıkla hamile kalabilirler.

Rahim alınırsa hamilelik oluşur mu?

Rahim alındığında hamilelik şansı yoktur. Daha doğrusu, kadın bebeğini taşıyamaz. Fakat, yumurta üretimi olduğundan kadın taşıyıcı anne yardımı ile bebek sahibi olabilir. Kadından alınan yumurta eşin spermi ile döllenip, taşıyıcı anne rahmine yerleştirilir. Taşıyıcı annelik ülkemizde yasal olmadığından uygulanamamaktadır.

Yumurtalık ve tüpler ile ilgili tıp terimleri

Over, yumurtalık

Tuba ve salpenks, tüp,

Bilateral, iki taraflı,

Uniteral, tek taraflı,

Ooforektomi, yumurtalığın alınması,

Unilateral oofforektomi, yumurtalığın tek tarafının alınması,

Bilateral ooforektomi, iki yumurtalığın alınması,

Unilateral salpenjektomi, tek taraflı tüpün alınması,

Bilateral salpenjektomi, iki tüpün alınması,

Histerektomi, rahmin alınmasıdır.

Leave a Reply