Yeşil akıntı nedenleri ve tedavisi

Kadınlarda oluşan yeşil akıntı, vajinada bulunan doğal bakteri dengesindeki bozulmadan dolayı oluşmaktadır. Yeşil akıntıya ilerleme özelliği olan hastalıklar da neden olabilmektedir ve bu yüzden mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Yazımızda, yeşil akıntı nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. İşte, detaylar;

Yeşil akıntıya ne yol açar?

1- Bakteriyel Vajinozis; Vajinada laktobasil olarak adlandırılan yararlı bakteriler yer almaktadır. Bu yararlı bakteriler laktik asit üretirler ve bu sayede de ortamı asidik hale getirirler. Bu şekilde de zararlı bakterilerin neden olduğu iltihaplardan koruma sağlarlar. Laktobasil adlı yararlı bakterilerin aşağıda sıralanan nedenlerden dolayı üretimi azaldığında, bakteriyel vajinozis ve yeşil akıntı yaşanabilmektedir;

  • İdrar sondası kullanımı
  • Spiral ve tampon kullanımı
  • Sigara kullanımı

Vajinal duş; Vajinal duşun, vajinada bunan doğal bakteri florasına zarar verme ve bozma riski bulunmaktadır.

Aktif cinsellik; Cinsel yollarla bulaşan hastalıkların, bakteriyel vajinozise yol açıp açmadığı tartışma konusudur. Bu hastalık daha çok aktif cinsel yaşantısı olan kadınlarda daha fazla rastlansa da, erkeklerde buna muadil ya da benzer başka bir hastalık olmadığı için, bakteriyel vajinozise neden olabileceği net değildir.

2- Tampon kullanımı; Vajinada uzun müddet bırakılan tamponlar, vajinanın doğal bakteri dengesinde bozulmaya yol açabilmektedir. Ayrıca doğum kontrol yöntemi olan spiral de, mikrop iltihabı gibi bir duruma neden olmasa bile yeşil akıntı yapabilmektedir.

3- Alerji ve kimyasal tahriş; Bulaşıcı hastalıkların yol açmadığı vajinit ve vulvovajinit gibi vajina iltihapları da yeşil akıntı yapabilmektedir. Aşağıda sıraladığımız ürünlerde yer alabilen ağır kimyasallar ve bu tür ürünlere karşı gelişen alerjiler, vajinite neden olabilmektedir.

  • Sperm öldürücüler ( spermisitler )
  • Yumuşatıcılar ve ağır deterjanlarla yıkanan kıyafetler
  • Kayganlaştırıcılar ve lateks prezervatifler
  • Kokulu tuvalet kağıtları
  • Küvette ya da duşta kullanılmakta olan kozmetikler

Atrofik vajinit; Kadınlar menopoza girdiklerinde östrojen seviyesi düşer. Bu nedenle de vajina duvarında incelme olur ve vajinada tahrişe yol açar. Ayrıca bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan iltihaplar karşısında da savunmasız kalır.

4- Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar; Korunmasız olarak gerçekleştirilen cinsel ilişki ya da birden çok cinsel partnerle cinsel ilişkiye girilmesi, cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme ihtimalini daha da arttırmaktadır.

Kilamidya; Bu hastalık hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilmektedir. Çok nadiren de olsa yeşil akıntıya yol açabilir. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti vermez ve fark edilmez. Kilamidya, bakteri kaynaklı bir iltihabi hastalıktır.

Gonore; Özellikle gençler arasında daha çok rastlanan gonore, yeşil akıntıya da yol açabilmektedir. Bakteri kaynaklı bir hastalık olan gonore oral, anal ya da vajinal ilişki ile bulaşabilmektedir.

Trikomoniyaz; Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın olarak görülen türüdür ve parazitler nedeniyle meydana gelmektedir.

5- Leğen kemiği bölgesindeki hastalıklar; Bu bölgede görülen rahim ağzı ve rahim, fallopi tüpleri, yumurtalıklar ve üreme sistemindeki başka organlarda da görülebilen iltihaplı hastalık çeşitleri, kişide yeşil akıntıya neden olabilmektedir.

Yeşil akıntı tedavisi nasıldır?

Yaşanan yeşil akıntı sorunu, bazı ciddi hastalıkların işareti olabileceğinden doktor tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Çok daha ciddi ve tehlikeli sonuçlarından korunmak amacıyla doktorun soracağı sorulara dikkatlice yanıt verilmelidir. Yeşil akıntının tedavisinde uygulanan yöntemler ise şöyle;

1- Antibiyotikler; Yeşil akıntı sorunlarında bu duruma neden olan hastalıklarda antibiyotik tedavisi gerekir. Farklı hastalıklara yönelik kullanılmakta olan antibiyotik türleri ise şöyle;

Metronidazol; Trikomaniyaz ve bakteriyel vajinozis gibi hastalıklarda verilebilir. Krem veya hap şeklinde olabilmektedir. Tedavi süresince sindirim problemlerinin önüne geçebilmek için alkol tüketilmemelidir.

Clindamycin: Bakteriyel vajinozis sorununda kullanılır. Krem formlu olup, vajina içine ve vulvanın üzerine doğrudan uygulanır. Tedavi boyunca ve sonrasındaki üç günde lateks prezervatifleri zayıflatacağını bilmek gerekir.

Tinidazole; Bu antibiyoti de bakteriyel vajinosiz ile trikomaniyazda tavsiye edilmektedir. Tedavi süresince kesinlikle alkol tüketilmemelidir.

Ceftriaxone: Bu antibiyotik de gonore hastalığında kullanılabilmektedir.

Azithromycin: Gonore ve kilamidya sorunlarında hastalara verilebilmektedir.

Doxycycline; Bu antibiyotik de gonore ve kilamidya için tavsiye edilmektedir.

Not: Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, partnerinizin de tedavi olması gerekebilir.

2- Diğer ilaç tedavileri;

Antifungal krem; Eğer mantar iltihabı varsa kullanılabilir.

Hidrokortizon krem ve yağlar; Bulaşıcı olmayan vajinit nedeniyle meydana gelen ağrının giderilmesinde ve iyileşme süresinin kısaltılmasına tavsiye edilmektedir.

Antihistamin krem; Daha çok alerjik vakalarda önerilir.

3- Evde tedavi ve yaşam tarzı tavsiyeleri; Hijyeni sağlamak amacıyla, yoğun olarak uzun süreli vajinal temizliğin sabunlarla yapılmaması gerekir. Sabun kullanılarak vajinal duş yapılmamalıdır. Bu konuda aşağıdaki tavsiyelere de özen gösterebilirsiniz;

  • Soğuk kompres uygulaması rahatlatabilir
  • Antibakteriyel sabun çeşitlerini vücudunuzun temizliğinde kullanmayın
  • İç çamaşırının sık aralıklarla değiştirilmesi faydalıdır
  • Vajina nemli kalmamalı, bunu önlemek için bol ve hava geçiren çamaşırlar giyin
  • Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapmalısınız
  • Tampon kullanımında her 4-6 saatte bir değişim yapılmalıdır

4- Cerrahi tedavi; Leğen kemiği bölgesinde yani pelvik tabandaki hastalıklar, az da olsa cerrahi müdahale gerektirebilmektedir. Bu yönteme daha çok antibiyotik tedavilerinin yeterli gelmediği ve hastanın vücudunda başka bölgelere yayılma olasılığı arttığı zaman başvurulmaktadır.

Kaynak: Bu yazı, multiyasam.com/yesil-akinti-nedenleri-ve-tedavisi/ kaynak alınarak özgün olarak oluşturulmuştur.

Leave a Reply