Dondurulmuş embriyo transferi nedir?

Dondurulmuş embriyo transferi sıklıkla duyduğumuz bir şeydir. Tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurtaların, hemen sperm ile döllenip anne karnına yerleştirilmesi işlemidir. Döllenme işlemi yapıldıktan sonra anne karnına transfer yapılmaması, bunun yerine embriyoların dondurularak daha sonra transferin yapılmasına dondurulmuş embriyo transferi denilir. Bu işlem, son yıllarda çok fazla uygulanmaktadır.

Dondurulmuş embriyo transferi ne zaman yapılır?

OHSS sendromu; Tüp bebek tedavisinde, hastalara yumurta gelişimini arttırmak için hormon ilaçları verilir. Burada amaç; her bir tane yumurta oluşturan kadında, birden fazla yumurta oluşturmaktır. Fakat yumurtalıkların uyarılması için verilen hormon ilaçları, yumurtaları fazla geliştirir ve karında sıvı birikimlerine neden olur. Tüp bebek tedavisinde, bu durumda yumurtalar alınır, döllenir ve dondurulur. OHSS sendromu geçtikten sonra embriyo transferi yapılır.

Tedavide endometrial polip varlığı, endometriumun iyi gelişmemesi ve kanama olması durumunda embriyo transferi yapılmamalıdır. Hasta tedaviye alınır ve hastalık tedavi edildikten sonra transfer yapılır. Bu durumda transfer ertelenir ve embriyolar dondurulur.

Transfer işlemi sırasında, problem olduğunda katater yerleştirilmez ise transfer ertelenir ve embriyolar dondurulur.

Tüp bebek tedavisi sonrası artan embriyolar, daha sonra transfer edilmek üzere dondurulur.

Dondurulmuş embriyolar nasıl dondurulur?

Pronukleus evresi; Bu evrede dondurulduğunda, hemen hemen donan tüm embriyolar sonradan çözülme işlemine girer. Embriyolar çözülüp aralarından seçme işlemi yapılır ve transfer uygulanır.

Clivage evresi; Embriyo 2. veya 3. günündeyken yapılan dondurma işlemidir.

Blaskosit aşaması; Embriyonun 8 ve daha fazla bölündüğü hücre aşamasında olduğu zamana blaskosit denilir. Bu aşamada embriyonun sağlıklı olduğu bilinir. Başarı şansı yüksek olduğundan, en fazla blaskosit aşamasında dondurma işlemi yapılır.

Embriyo dondurma -198 derecede, sıvı nitrojen içinde embriyoların saklanmasıdır. Çözüldüğünde %70-80 oranında başarı sağlanır.

Dondurulmuş embriyo transferi yapılması:

Öncelikle rahim içi kontrol edilmelidir. Yapılacak olan tahlil ve ultrasonografi ile rahim içinde sorun olup olmadığı anlaşılmalıdır. Öncelikle yumurta gelişimi durdurulur. Bu amaçla GnRh agonistleri kullanılır. Bir önceki adetin 21. günü ilaç tedavisi başlar ve progesteron eklenene kadar devam edilir. Yumurta gelişimi baskılanmış olur. Estrojen ve progesteron kullanılır. Burada amaç rahim içinin transfere hazırlanmasıdır.

Düzenli adet gören kadınlarda ve yumurta çatlaması yaşayan kadınlarda, normal bir şekilde transfer yapılır. Başarı, taze embriyo yüklemesi kadar değildir. Yumurtlama sıkıntısı çeken, yumurta gelişimi takip edilemeyen ve rahim içi hazır olmayan adaylarda bu işlemi uygulamak zordur.

Leave a Reply