Hamilelikte ve doğumdan sonra idrar kaçırma (idrar tutamama)

hamilelikte idrar kaçırma

Gebelik döneminde idrar kaçırma ve hamilelikte idrar tutamama nedenleri ve çözümleri. Hamilelikte sık idrara çıkma oldukça çok yaşanılan bir durumdur. Bu sık idrara çıkma durumu bazen idrar kaçırmaya dönebilir. Hamileliğin 3. Ayında başlayan idrar kaçırma gebeliğin son aylarında oldukça fazla olmaktadır. Bunun başlıca nedeni rahmin, idrar kesesine yaptığı baskıdır. Bazen, doğum sonrası da yaşanabilen bu durum zamanla kendiliğinden geçer.

Hamilelikte idrar neden kaçırılır?

Gebelik rahmin büyümesine neden olur. Rahim büyüdüğünde direk olarak idrar kesesine baskı yapar ve idrar kaçırma oluşur.

Mesanede olan anatomik yer değiştirmeler,

Gebelikte artan progesteron hormonu kaynaklı, mesanenin kaslarında olan gevşemelerdir.

Gebelikte idrar kaçırma genelde öksürme, hapşırma gibi ani hareketlerin mesaneye basınç yapması ile oluşur. Bu durumda olan idrar kaçırmaya stres inkontinans denilir.

İdrar kaçırmada Tedavi

Hamilelik süresince idrar kaçırmayı engellemenin başlıca yöntemi kegel egzersizidir. Kegel egzersizleri ile, idrar torbası etrafında olan kaslar güçlenir ve istemsiz idrar kaçırmanın önüne geçilir. Kegel egzersizleri rahatlıkla evde yapılabilir. Egzersizlere başladıktan yaklaşık 4 hafta sonra etkisi ortaya çıkmaktadır. Kegel egzersizlerinin fayda etmediği durumlarda başka tedaviler uygulanır.

Doğumdan sonra idrar kaçırma

Doğumdan sonra idrar kaçırma sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Özellikle normal doğum sonrası sık yaşanılan bir durumken, sezaryen sonrası da idrar kaçırma yaşanabilir. Normal doğumda, doğum esnasında pelvik tabanda ve kaslarda hasar oluştuğundan idrar kaçırma oluşabilir.

Doğum sırasında spinal ve epidural anestezi ile doğum yapan kişilerde doğum sonrası 1-2 gün anestezi etkisi ile idrar kaçırma yaşanabilir. Bu kalıcı değildir. 2 gün sonra normal bir şekle döner. Doğum sonrası pek çok gebeye 3 ay boyunca kegel egzersizi yapması önerilir.

Leave a Reply