Kadın üreme organları

kadın üreme organları

Kadın ve erkek yapısında farklı olan bölüm üreme organlarıdır. Kadınlarda üreme organlarının incelenmesi jinekoloji olarak bilinir. Jinekoloji, kadın üreme organlarının anatomisi ve üreme organlarının tüm hastalıklarını kapsar. Kadın üreme organları, dış ve iç genital organlar olarak ikiye ayrılır. İşte, kadın üreme organları;

Dış genital organlar

Vulva

Kadınlarda dış genital organın tamamına vulva denilir. Vulvanın üzerinde kıllar vardır. Bu kılların neden vulva üzerinde olduğunun açıklaması olarak doktorlar, cinsellikle ilgili olduğunu düşünülmektedir. Kadınlara has bir kokunun dağılmasına engel olduğu düşünülmektedir.

Labium Majus (Büyük dudaklar)

Vulvanın tam ortasında olan çift deri kıvrımıdır. Büyük dudakların üzeri kılırdır fakat iç kısmı kıllı değildir. Yağ ve ter tabakası içeren bir dokusu vardır.

Labium Minus (Küçük dudaklar)

Vajinanın girişini çevreleyen doku parçasıdır. Bu noktada kıl ve yağ dokusu yoktur bol miktarda sinir ve kan damarı içerir.

Klitoris

Erkeklerde penisin karşılığı kadınlarda klitorisdir. Dışarıda bir parçası gözükür fakat iç kısmı uzun bir şekilde parçası vardır.

Ürethral orifis

Mesanenin dışarıya çıkış noktasıdır buradan idrar dışarıya atılır.

Vajina

Kadınlarda iç üreme sistemini dış üreme sistemi ile bağlayan tüp şeklinde bir noktadır. Boyu yaklaşık 9 cm. kadardır. Esnek ve genişleyen bir yapıya sahiptir.

Hymen (Kızlık zarı)

Vajina girişinde olan bir zardır. Ortası deliklidir ve bu deliğe himenal orifis denilir. Kızlık zarı, iç genital organların mikroplardan korunmasına neden olmaktadır.

Perine

Pelvis boşluğunun kas ve bağ dokusundan kaynaklanmaktadır. Vulva arka kenarı ile anüs arasında uzanmaktadır.

Anüs

Barsakların dış dünyaya açılış noktasıdır. Makat ismi ile anılır.

İç genital organlar

İç genital organlar, rahim, follop tüpleri, yumurtalıklardır. Tüpler ve yumurtalıklar hem sağ hem de sol tarafta ikişer tanedir.  Rahim karnın orta tarafında bir tanedir.

Uterus (Rahim)

Rahim tam olarak karın boşluğunda olan kas hücrelerinden oluşan armut şeklinde bir yapıdır. İç yapısı endometrium isimli zar tabakası ile kaplıdır. Rahmin iç yapısı boştur. Gebelik oluştuğunda embriyo bu bölgeye yerleşir. Burada 9 ay boyunca gelişimini sürdürür.

Serviks

Rahimin vajina ile birleştiği noktadır. Doktorlar tarafından jinekolojik muayenede görünen kısımdır. Dış tarafa açıklığı olduğundan mikrop ve bakterilere açıktır. Smear testi bu bölgeden alınan hücreler ile yapılır. İstemsiz çalışan düz kaslardan oluşmaktadır.

Fallop tüpleri

Yumurtalıklar ve rahim arasında 10 cm. uzunluğunda bir kanaldır. Ana amacı, sperm ve yumurta hücresinin karşılaşmasıdır. En uç kısmı püsküllüdür. Bu püsküller, yumurtayı tutar.

Over(yumurtalık)

Uterusun her iki tarafında bulunan rahim duvarına bağlı olan organlardır. Görevi, kadınlık hormonu üreterek, yumurta hücresi geliştirmektir. Yumurtlama işlemi burada oluşur.

Leave a Reply