Yumurtlama problemi yumurtlama bozukluğu

yumurtlama sorunları

Yumurtlama bozukluğu nedenleri ve tedavisi, Yumurtlama problemi belirtileri gibi sorulara cevap vermeye çalıştık işte detaylar. Yumurtlama, her kadının her ay bir defa yaşadığı olaydır. Her ay bir tane yumurta kadında oluşur bu yumurta sperm ile döllenmediğinde adet kanamsı ile vücuttan atılır. Bu nedenle, yumurtlama sayesinde kadında hormon değişiklikleri, gebe kalma oluşur.

Yumurtlama bozukluğu nedir?

Kadınlarda yumurtlama bozukluğu başlıca kısırlık belirtisi olarak kabul edilir. Yumurtlamada olan düzensizlikler, düzensiz ya da seyrek olan yumurtlama beraberinde adet düzensizliğini meydana getirir. Hiç yumurtlamanın olmaması ya da seyrek olması, düzensiz olması yumurtlama bozukluğuna neden olur. Bu da hamilelik şansını düşürür.

Yumurtlama düzensizliği nedenleri

Hiç yumurtlama olmayan kadınlarda beyinde hipofiz bölgesinde sorunlar, menopoz, genetik hastalıklar vardır. Yumurtlama dengesizliğinin başlıca nedeni polikistik over sendromudur. Polikistik over sendromunda, yumurtlama olur fakat, yumurta çatlayamaz. Çatlayamayan yumurta kistleşerek, yumurtalıklarda birikim yapmaya başlar. Bu nedenle adet kanaması çok seyrek, düzensiz olabilir. PKOS hastalığında hastalarda kilo alma, kıllanma başlıca belirtilerdir.

Yumurtlama bozukluğu nasıl anlaşılır ?

Yumurtlama bozukluğunun başlıca belirtisi hamilelik isteyen çiftlerde gebeliğin olmaması, adet düzensizlikleri, seyrek adet olma veya adet olamama olarak ortaya çıkar. Yumurtlamanın olup olmadığını anlamak için, ultrason ile yumurtanın takibi, adetin 21. Günü progesteron hormonu takibi, adetin 13-15. Günlerinde yumurtlamanın olması nedeni ile kadında vücut ısısı artışı olmasıdır.

Yumurtlama düzenleyen tedaviler nelerdir?

Yumurtlama düzenleyici tedaviler genelde ilaç tedavileridir. Hastalara yumurtlama sağlayan hormon ilaçları verilir. Bu durumda bazı hastalarda yumurtlama düzeni sağlanır. Bazen bu hastalarda gebelik isteniyorsa tüp bebek ve aşılama tedavileri kullanılır.

Aşırı kilolu kadınlarda yumurtlama düzeni hızla bozulur. Bu durumda kadınlara kilo vermesi önerilir. Gerekirse diyetisyenden yardım alınması ve spor yapmaları söylenir. Kilo verildiğinde yumurtlama mutlaka düzene girer.

Yumurtlama bozukluklarında özellikle pkos sendromu olan hastalar tedaviye iyi cevap verirler. Bu hastalar, kolaylıkla hamile kalırlar. Bu hastalarda beden ağırlığının %10’nun vermek önerilir. Bu durumda yumurtlama düzene girer. PKOS hastalarında tüp bebek tedavisinde dikkatli olmak gereklidir. Bu hastalarda bazen kullanılan hormon ilaçları çok sayıda yumurta geliştirerek, vücudun su toplamasına neden olabilir. Bu tehlikelidir. Bu nedenle, hastalar düzenli kan testleri ve ultrason yapılarak kontrol altına alınmalıdır.

Leave a Reply