Kadınların mutlaka yaptırması gereken testler taramalar

Kadınlar ve erkekler her yıl sağlık taramasından geçmesi gerekiyor, peki hangi taramalar yapılmalı gelin birlikte inceleyelim.Pek çok kişi vücudun verdiği işaretleri dikkate almıyor veya fark etmiyor. Halbuki, vücudun verdiği en ufak bir sinyale karşı alınacak olan küçücük bir tedbir bile, bir çok hastalığın gelişmeden önlenmesini ya da fark edilmesini sağlamaktadır.

Her türlü hastalığın başarılı bir şekilde tedavi edilebilmesi için, erken teşhisin çok önemli olduğu bir gerçek. Özellikle kadınların genç kızlıklarından başlayarak yaptırmaları gereken taramalar çok önem taşımaktadır. Yazımızda, kadınların yaptırması gereken sağlık taramaları ile ilgili bilgiler vereceğiz. İşte, detaylar;

Kadınların yaptırması gereken testler ve sağlık taramaları

  • Jinekolojik ultrason:

Bu kontrolün yaptırılması erken teşhisin kolaylaşmasına yarar. Jinekolojik muayenenin her sene yaptırılması gerekmektedir. Bu muayenenin önemli bir parçası olan ultrasonografi, oldukça kolay ve zahmetsiz bir işlemdir. Ayrıca bu tür bir muayenenin yaptırılması i.im birçok sebep bulunmaktadır. Bu sebeplerden birincisi; ultrasonun tümüyle zararsız bir işlem olmasıdır. Ultrason dalgalarında hiçbir şekilde X ışını bulunmamakta ve hiçbir zarar vermemektedir. İkincisi de; ultrason tetkikiyle yumurtalıklar ve rahim detaylı bir şekilde incelenebilmektedir. Bu bölgelerde kanser yönünden şüphe edilebilecek bir kitlenin belirlenmesi nedeniyle, ileri düzeyde incelemelere karar verilmektedir.

  • Meme kontrolü:

Adet sonrası dönemde meme kontrolü yapılması, meme kanseri teşhisinin erken konulmasına imkan sağlamakta ve uygulanacak tedavinin başarı şansını arttırmaktadır. Erken teşhis edilmesinde size büyük görev düşmektedir. Özellikle kendi vücudunuzu tanımanın çok büyük önem taşıdığını unutmamalısınız. Bunun için yapılması gereken tek şey, her ay elle meme muayenesi yapmaktır. Elle meme kontrolü için, her ay adet başlangıcından başlayarak 1 hafta sonrasında uygulanması gerekmektedir. Bu kontrolü kendi kendinize yaptıkça meme dokunuzu tanımaya başlayacak, buna bağlı olarak da yeni bir kitle meydana gelmesi durumunda hemen fark edeceksiniz.

  • Mamografi:

Meme kanserinin erken teşhis edilmesinde en önemli araçlardan biri de mamografidir. Mamografinin herhangi bir yakınması olmayan kadınlarda bile, 40 yaşından başlayarak düzenli şekilde yaptırılması gerekmektedir. Bu sayede meme kanserine bağlı ölüm riskleri önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Mamografi kimi kadınların düşündüğü gibi zor değildir. Genel sağlık üzerinde herhangi bir zararı da bulunmamaktadır. Bu nedenle hiçbir şekilde ihmal edilmemesi gereken bir muayenedir. Genç yaştaki kadınlarda, memede süt üretmekle görevli dokuların yoğun olması sebebiyle mamografi yerine, meme ultrasonu kullanılmaktadır.

  • PAP-SMEAR ve HPV testi:

Bu test ile rahim ağzı kanserinden korunma sağlanmaktadır. Rahim ağzı kanseri, genellikle cinsel yolla bulaşan HPV virüsü ile ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı kanseri şayet erken dönemdeyse hiçbir belirti de vermeyebilir. Bu nedenle rutin muayene olmak büyük önem taşımaktadır. Kanser öncüsü durumlar bu düzenli testler sayesinde erken dönemde belirlenerek, başarılı sonuçlar elde edilerek tedavisi gerçekleştirilebiliyor. Bir çok sağlık kuruluşunda bu testlerin yaptırılması mümkündür. Pap-Smear testi 21 yaşından itibaren, HPV-DNA testi de 30 yaşından itibaren düzenli olarak yaptırılmalıdır.

  • Gebelik öncesi testler:

Gebelikten evvel minimum 3 ay kadar önce doktora gidilmelidir. Kadınlar için en özel dönemlerden biri olan gebelik planlamasından 3 ay önce doğum uzmanı ve kadın hastalıkları uzmanına görünmekte fayda vardır. Gerçekleştirilen bu tetkiklerde genel kontrollerin yanı sıra, jinekolojik muayene de yapılmaktadır. Bu muayene ile varlığından haberdar olunmayan hastalıklar belirlenerek tedavi edilebilmektedir. Gebeliğin erken döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi ve organların düzgün oluşması amacıyla, folik asit başta olacak şekilde farklı takviyeler de verilir. Bunların gebelik meydana gelmeden evvel bitirilmesi sayesinde, gebeliğin çok sağlıklı bir biçimde oluşması ve gebelik döneminin sağlıklı ilerlemesi sağlanabilmektedir.

  • Kemik mineral dansitometri testi:

Menopoz döneminde yaşanan kemik erimesine karşı kemik ölçümü yapılmasını sağlayan bir testtir. Menopozdaki kadınlarda kemik erimesi riski çok belirgin olarak artış göstermektedir. Bunu önlemek amacıyla düzenli bir hareket ve doğru bir beslenme alışkanlığı gerekir. Düzenli olarak yapılacak olan kemik mineral dansitometri testiyle kemiklerin yoğunluk derecesi ölçülebilmektedir. Eğer kemik erimesi sorunu karşısında tedaviye başlanmaz ve ilerlemesine imkan verilirse, çok küçük bir darbeden dolayı bile kemik kırılması riski yaşanabilir. Buna bağlı olarak, menopoz dönemine gören kadınların belirli aralıklarla bu testi yaptırmaları ve çıkan sonuçları da doktorlarıyla paylaşmaları önemlidir.

  • Kan sayımı, idrar tahlili ve batın ultrasonu:

Her sene bir kez genel sağlık taraması olun. Erkekler de dahil kadınların da dahiliye muayenelerini yılda bir defa kesinlikle yaptırmaları gerekmektedir. Kişinin bir şikayeti yoksa bile fizik muayenesi ve tetkiklerin yapılması önemlidir. Özellikle böbrek ve karaciğer testleri, kolesterol ölçümleri, açlık kan şekeri ölçümü, kan sayımı, tiroit fonksiyon testi, tam idrar tahlili, akciğer filmi, istirahat EKG’si ve batın ultrasonu tavsiye edilmektedir. Kişinin kronik bir hastalı varsa muayenelerin ve tahlillerin sıklığının arttırılması gerekmektedir.

  • Düzenli egzersiz yapın:

Spor her yaştaki insan için önemlidir. Günümüzde hareketsiz yaşam tarzı oldukça yaygın bir hale geldi. Özellikle masa başında çalışan kişilerde, daha çok kadınlarda kemik erimesi, duruş bozuklukları ve kas iskelet sistemi ile ilgili ağrılar yaşanabilmektedir. Bunlar gibi sorunları engellemek amacıyla haftada en az 2-3 gün 30 dakikadan az olmamak kaydıyla yürüyüşler oldukça fayda sağlayacaktır.

  • Vücut kitle indeksinizi ölçtürün:

Vücut kitle indeksinizin 30’un üzerinde olmamasına dikkat etmelisiniz. Çağımızın en ciddi sağlık problemlerinin başında obezite yani şişmanlık gelmektedir. Vücut kitle indeksi, kilonun boyunuzun metre cinsinden değerinin karesine bölünmesiyle ölçülmektedir. Elde edilen değer, şayet 30’un üzerinde çıkarsa obezite açısından bir yatkınlık olduğu düşünülür.

Obezite kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kas iskelet sistemi hastalıkları ve şeker hastalığı (diyabet) gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Fazla kilolarınız varsa şimdi hemen bir adım atın. Yapacağınız doğru diyet ve doğru egzersizlerle bunu gerçekleştirmekte zorluk çekmeyeceksiniz.

Hayat kurtaran testler

Kaynak: hurriyetaile.com/sizin-icin/saglik/kadinlarin-yaptirmasi-gereken-saglik-taramalari_24549.html

Leave a Reply