Miyom nedir tedavisi

miyom tedavisi

Miyom tedavisi ve ilaç tedavileri: Miyomlar rahim iç tabakasında olan kas dokusundan oluşan iyi huylu tümörlerdir. Miyom tedavisinde genelde 3 ana başlıkta tedavi uygulanır. Gözlem, ameliyat ve ilaç tedavileri ile miyom kontrol altına alınır. Ayrıca hastanın yaşı, çocuk sahibi olup olmaması, miyom adedi tedavide belirleyici etkenlerdir.

Miyomlarda gözlem

Miyomlar, rahim içinde küçük ve kadına rahatsızlık vermiyorsa tedavide gözlem kararı alınır. Gözlem sırasında her 6 ayda bir defa ultrasonografi ile miyomum boyutlarında artışa bakılır. 5 cm. den küçük miyomlarda ameliyat kararı verilmez. Menopoza yakın olan yaştaki hastalarda miyoma dokunulmaz. Çünkü, menopoz ile birlikte miyomlarda küçülme oluşacaktır.  Sadece rahim iç duvarında olan ve kanama yapan küçük miyomlarda ameliyat kararı alınır.

Ameliyat tedavisi

Miyomlarda en sık uygulanan tedavi ameliyattır. Miyomun rahim duvarından sıyrılması ve çıkarılması myomektomi, miyomla birlikte rahmin alınmasına histerektomi ameliyatı denilmektedir.bu ameliyatlardan hangisinin yapılacağı işlemi hastanın yaşına, çocuk sahibi olup olmamasına ve rahimde olan miyomların adetine, boyutuna bağlıdır.  Miyomlar fazla ise ve hastanın yaşı 40 üzerindeyse, hastanın çocuğu varsa rahimle birlikte miyomların çıkarılması uygulanabilir. Bu ameliyat ile miyomun tekrar etme olasılığı yoktur. Miyomektomi ameliyatları ile alınan miyomlar kendilerini tekrar edebilirler.

İlaç tedavileri

Miyom tedavisinde sıklıkla GNRH anologları kullanılır. Bu ilaçlarla hasta geçici olarak menopoza sokulur böylece miyomlarda küçülme gözlemlenir. Fakat, bu tedavi bitince miyom tekrar eski haline döner.

Hangi durumlarda miyom ameliyatı yapılır?

Miyomların boyu 10 cm. den büyükse,

Aşırı kanama ve kansızlık yaratıyorsa, ağrılar, sık idrara çıkma, kabızlık varsa,

Vajende miyom varsa,

Menopozda büyüyen miyomlarda,

Kısırlık yaratan miyomlarda ameliyat tedavisi uygulanır. Miyomların tedavisinde pek çok insan belirli bitkisel kürler denerler. Oysa miyom tedavisinde tıbbi ilaçlar bile çok etkili değildir. Bu nedenle vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Leave a Reply