Adet düzensizliği

adet düzensiliği

Adet düzensizliği bugün pek çok kadının ciddi manada sorunudur. Adet düzensizliği yaşayan kadınların çoğunluğu, kısırlık ve pek çok hastalığın oluşması kaynaklı sorunlar yaşayabilirler. Bu nedenle, adet düzensizliği yaşayan kadınların mutlaka doktora gözükmeleri gerekmektedir. İşte, adet düzensizliği ;

Normal adet düzeni nedir?

Bir adetin başından diğer adetin başına kadar geçen süreye adet dönemi denilir. bu süre normal olarak kadınlarda 21-35 gün aralığındadır. Kanamanın süresi ise 2-7 gündür. Bir kadın adet döneminde yaklaşık olarak 35-40 ml. kadar kan kaybeder. 80 ml.nin üzerinde olan kanama anormal kabul edilir ve doktora gidilmelidir. Adet kanamaları her ay düzenli olmalıdır. Fakat adet kanmasında her ay farklılıklar içerir.

Normalden daha seyrek adet görmek, Oligomenore,

Normalden daha sık adet görme, Polimenore,

Adetlerin düzenli fakat fazla olması, Menoraji,

Adet aralarının düzensiz olması, Metroraji olarak isimlenir.

Adet gecikmesi

Adet gecikmesinin başlıca nedeni gebeliktir. İkinci nedense yumurtlamanın olmaması ve bu nedenle gecikme yaşanmasıdır. Düzenli adet gören kadınlarda, stres, mevsim değişimleri, mekan değişimleri adet gecikmesine neden olur. Adet gecikmesinin bir diğer nedeni doğum kontrolü için kullanılan üç aylık iğneler olabilir.

Ara kanamalar

Ara kanamalar adet düzensizliği olarak kabul edilir. Bazen serviks enfeksiyonları, spiral kullanmak, doğum kontrol hapları, üç aylık doğum kontrol iğneleri lekelenme gibi ara kanama yapabilirler.

Adetin fazla olması (menoraji)

Yumurtlama olmadan oluşan sikluslar, spiral kullanımı, aylık ve üç aylık iğneler, farkında olmadan yapılan düşükler adetin fazla olması kaynağı olabilir.

Adetin az olması (hipomenore)

Adet kanamsında azalmalar yaşın ilerlemesi ile kendini belli eder. Doğum kontrol hapı kullanmak, kürtaj olunması adet kanamasını azaltır. Kürtaj yapılınca bazen rahim içi yapışıklıklar oluşabilir.

Sık adet görme (Polimenore)

Sık adet görmenin başlıca nedeni hormon bozukluklarıdır. Bazen ara kanamalar adet kanaması ile karıştığından sık adet görme olarak nitelendirilebilir.

Genelde adet düzensizliğinin nedeninin bulunup tedavi, edilmesi gerekmektedir. Bazen rahim içi yapışıklıklar, yumurtlama bozuklukları, miyom ve polipler nedenli adet düzensizliği yaşanabilir. Miyom ve polip gibi durumlarda yapılacak cerrahi operasyonlar ile sorun çözümlenir. Bu nedenle kesinlikle doktora gidilmelidir.

Leave a Reply