Erken doğum (Preterm doğum)

erken doğum

Bütün doğumların yaklaşık%10’u erken doğumdur. Erken doğum, 24-37. Haftalar arasında bebeğin doğmasına verilen isimdir. Erken doğan bebeklerde görme ve işitme sorunları, akciğer sorunları, spastik çocuk görülme oranı yüksektir. İşte erken doğum ;

Erken doğum risk faktörleri

Daha önce erken doğum yapanlar, daha önce ölü doğum yapanlar,

Rahim ağzından ameliyat geçirenler,

Rahim anormallikleri, rahim şekil bozuklukları,

Sigara içme, ilaç bağımlılığı, annede kansızlık, kronik hastalıklar,

Annede stres ve depresyon,

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları,

Suyun erken gelmesi,

Gebelikte kanama, gebelikte yüksek tansiyon,

Çoğul gebelik, aşırı fiziksel aktivite,

Doğum süresinin kısa olması,

Anne yaşının 18 altı, 40 yaş üzeri olması,

Amniyon suyunun az ya da çok olması,

Tüp bebek uygulaması.

Erken doğan bebeklerde sorunlar

Solunum sıkıntısı, displazi, kanama, nekrozitan enterokolit, sepsis, grup B streptokok enfeksiyonu, hiperbilirubinemi, retinopati, patent duktus arteriozus, prematüre anemi, hipoglisemi, görme ve işitme problemleri, miyopi, şaşılık, astım, hipertansiyon, glikoz toleransı bozukluğu görülür.

Erken doğum tedavisi

Erken doğumda bazen kasılmalar erken başlar. Kasılmalar ile oluşan sancıları durdurma işlemine tokoliz denilir. Tokoliz işleminde, ritodrin, magnezyum, nifedipin, oksitosin, nitrik oksit gibi ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisi yanında hastaya hemen istirahata verilir. Bazen, gebe hastaneye yatırılır ve damar yolundan sıvı takviyesi yapılır. Bebeğin akciğer gelişimini tamamlayıp, tamamlamadığı kontrol edilerek, doğumun gecikmesi sağlanmaya çalışılır. Bu ilaçlar 24-34 haftalar arasında olan gebelere yapılır.

Tokoliz işlemi, anne karnında bebek öldüyse, ölümcül anormallikler saptanırsa, rahim içi gelişme geriliği varsa, gebelik zarı iltihabı varsa, annede aşırı kanama varsa, tansiyon yüksekliği ile gelişen gebelik zehirlenmesi varsa yapılmaz.

Erken dönemde oluşan rahimde kasılma, sertleşme ve sancı hissedilen doğum belirtileri hissedilmesi erken doğum şüphesidir. Bel ve sırt ağrısı, kasık ağrıları, akıntı çoğalması, lekelenme ve ishal olduğunda erken doğumdan şüphenilmeli ve hemen doktora gidilmelidir. Erken doğumu önceden anlamak, onu engelleyebilir.

Leave a Reply