Blastokist transferi nedir

blaskosit transferi

Blastokist transferi nedir, nasıl yapılır ne işe yarar işte tüm cevaplar bu yazıda. Yumurta ve spermin döllenmesi sonrasında hücre yumağı, bölünerek çoğalır. 2, 4, 8 hücreli bir topluluk haline gelir. Döllenmenin olmasından yaklaşık 5 gün kadar sonra içinde boşluk olan etrafı sık hücre ile dolu bir oluşum haline gelir. Bu durumda olan hücre topluluğuna blastokist (blastosist) denilir. Aslında normal yoldan hamile kalındığında blastokist, embriyonun rahim duvarına yapışmadan önceki halidir.

Blaskokist halinde olan embriyonun etrafını çevreleyen hücreler plasentayı oluşturur. Pek çok tüp bebek tedavisinde bebek anne adayına yerleştirilirken blaskosit halinde yerleştirilir. Burada esas amaç, embriyolar arasında en güçlü olanı seçmektir. Çünkü, blaskosit aşamasına gelen bir embriyo artık rahim dokusuna tutunacaktır.

Blaskosit transferi nasıl yapılır?

Embriyonun blaskosit haline gelebilmesi için yaklaşık 5 gün kadar beklenmesi gerekir. 5 gün içinde, embriyolar arasında en güçlü olan hücre topluluğu blaskosittir. Eski tüp bebek uygulamalarında embriyo 2. Günde transfer edilirdi. Bunun başlıca nedeni, embriyonun olduğu laboratuar ortamının yaşamasına izin vermemesiydi. Şimdi, tıp ve teknolojinin gelişimi ile embriyo 5 gün rahatlıkla bekleyebilmektedir.

Blaskosit kalitesi

Tüp bebek uygulamasında blaskositler arasında en iyisi seçilmeye çalışılır. Bu durumda en hızlı hücre bölünmesi yaşayan, hücreleri en büyük olan ve içinde olan hücrelerin adetine dikkat edilir. Böylece en kaliteli blaskosit seçilmiş olur.

Blaskosit transferinin amacı

Blaskosit tarnsferi ile uygulanan tüp bebeğin başarı oranları çok daha yüksektir. Bunun başlıca nedeni, seçilen embriyonun en kaliteli olanı olması ve tek en iyinin anne rahmine yerleşmesidir. Böylece hem çoğul gebelik riskinden kurtulunur hem de bebek çok daha sağlıklı olarak gelişir. Üstelik özellikle polikistik over sendromlu hastalarda ciddi risk olarak bilinen OHSS sendromunun riski düşer. Tekrarlayan tüp bebek uygulamasına rağmen gebelik elde edilmezse blaskosit transferi uygulanır. Uzmanlar, blaskosit transferinin gebelik şansını arttırdığını savunmaktadır.

Blaskosit transferi hangi hastalara uygundur?

Çoğul gebelik istemeyen ve çoğul gebeliğin risk olduğu hastalarda, kaliteli embriyo transferine rağmen hamile kalamayan tüp bebek hastalarında rahatlıkla uygulanan yöntemdir.

Blaskosit transferi sonrası gebelik testi ne zaman yapılır?

Blaskosit transferi yapılan hastalarda yaklaşık transfer sonrası 12. Günde gebelik testi yapılmalıdır. bu hastalarda, transferin yapıldığı tarihten itibaren bugüne kadar haftalar sayılır ve üzerine 2 hafta eklenerek gebelik haftası bulunur.

Leave a Reply