Gebelikte (Hamilelikte) Vajinal Akıntı (Vajinit) Nedenleri

gebelikte vajinal akıntı vajinit

Gebelik döneminde görülen vajinal akıntı genellikle görülen bir durumdur. Daha çok gebeliğe bağlı sebeplerden dolayı ortaya çıkan fizyolojik bir akıntı olup, çoğunlukla tedaviye gerek olmaz. Gebelik döneminde görülen bazı vajinal enfeksiyonların da akıntıya sebebiyet verdiği, bunların nedeninin de mantarlar, parazitler ve bakteriler olduğu söylenebilir.

Bakteriyel Vajinozis:

Bakteriyel vajinozise neden olan Gardneralla vajinalis, bu enfeksiyonların en fazla görülenidir. Tipik bulguları ince kıvamlı, homojen, gri ve balık kokusu gibi kokulu olmasıdır. Ortaya çıkmasının nedeni ise normal floradaki laktobasillerin azalmasıdır. Cinsel yoldan bulaşma yaşanmaz. Gebelikte görülen bakteriyel vajinozis preterm eylem, erken membran rüptürü, erken doğum, puerperal endometrit ve koryoamniyonit riskinde artış meydana getirir. Tanı konulduğunda mutlaka tedaviye başlanması gerekmektedir.

Genellikle Candida Albicans etkisiyle görülen mantar enfeksiyonu, kadınların %75’inde en az bir kez yaşanmıştır. Bu mantar enfeksiyonuna yakalanan kadınların genel şikayetleri vajende ve vulvada kaşıntı, peynir kesiği gibi beyaz renkte kokusuz bir akıntıdır. Vajende ve vulvada oluşan kaşıntı tahriş ederek kızarıklık meydana getirmekte, idrara çıkıldığında da yanma hissi vermektedir.

Gebelik döneminde vajen Ph’ında görülen değişimler candida enfeksiyonuna olan yatkınlığı daha da arttırmaktadır. Muayene esnasında rastlanan mantar enfeksiyonları anne adayında herhangi bir şikayet sebebi değilse tedavi edilmesine gerek görülmez. Anne adayının şikayetleri gebelik döneminde huzursuzluk yaratacak düzeydeyse, uygun fitil ve kremler kullanılarak tedavi edilebilir.

Gebelik dönemi süresince yenileyen mantar enfeksiyonları, bazı anne adaylarında gebeliğin son bulmasıyla birlikte kendiliğinden geçer. Bu mantar enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşma gibi bir durumu yoktur ve eşte bir bulguya rastlanmadıysa tedaviye gerek olmaz.

Trichomonas Vajiniti:

Gebelerin yaklaşık %25’inde vajinit etkeni olarak görülmektedir. Sarı renkli, kokulu ve bol köpüklü bir akıntı vardır. Bununla birlikte kaşıntı şikayetleri de olabilmektedir. Cinsel yolla bulaştığı için eşin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Gebe kadınların sularının erken gelmesi riskini ve erken doğum riskini arttırdığı düşünüldüğünden, kesin tanısı konduktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Vajinal akıntıya karşı önlemler:

Rahatsız edici vajinal akıntılardan ve enfeksiyondan korunma sağlamak için hijyenik ped kullanılmalı, günde en az iki defa çamaşır değiştirilmeli ve giyilen çamaşırların da pamuklu olması gerekmektedir. Anne adayının giydiği çamaşırların deterjanla değil doğal sabunla yıkanması ve yüksek dereceli ütüyle ütülenmesi uygun olur. Mantar enfeksiyonlarına yatkınlık sağladığından dolayı şekerli besinler tüketilmemesi, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması da vajinal akıntıya karşı korunmada yarar sağlamaktadır.

Leave a Reply