Vajinada mantar enfeksiyonu (Kandidiyazis)

 

vajinada mantar

Vajinada mantar enfeksiyonu Hemen hemen her kadın hayatı boyunca 1 defa (Kandidiyazis) vajinal mantar enfeksiyonu geçirir. Peki bu enfeksiyon neden olur işte detaylar. Şiddetli kaşıntı, ağrı, yanma, beyaz süt kesiği akıntı, koku, vulvada kızarıklık, idrarda yanma, ilişkide ağrı şikayeti yapmaktadır. Başlıca nedeni, Candida albicans isimli mantar kaynaklıdır. İşte, vajinada mantar enfeksiyonu;

%90 oranında vajinal mantar enfeksiyonu, Candida Albicans isimli mantar kaynaklıdır. Bu mantar zaten vücudumuzda boğazda, ağızda, kalın bağırsak ve vajinada yaşamaktadır. Bazı durumlarda bir anda tetiklenebilir. Diyabet, gebelik, antibiyotik türevli ilaç kullanımı, vajinal duşlar, menopoz, bağışıklık sisteminde olan düşme, stres bu mantarı tetikleyen durumlardır. Akıntının şekli, vajen PH’ının normal olması, organizmanın genel görüntüsü ile tanı koyulur. İstenilirse kültür yapılabilir.

Vajinal mantar tedavisi:

Tedavide mantara karşı kullanılan ilaçlar verilir. Kaşıntı için krem, ağızdan alınan haplar veya fitiller kullanılabilir. Vajinal mantarı tetikleyen şeker hastalığı veya çeşitli hastalıkların varlığı varsa bunlar kontrol altına alınır. Kullanılan antibiyotikler bırakılınca hastalık kendiliğinden düzelmeye başlar. Aynı şikayetler eşte de varsa eşte tedaviye alınır. Hastalık genelde %20 oranında kendini tekrar eder. Yılda 4 defadan fazla kendini tekrar eden vajinal mantar enfeksiyonları kronik mantar enfeksiyonu olarak adlandırılır. Tekrarlayan mantar enfeksiyonları tedavisi uzun süren ve zor olan enfeksiyonlardır.

Vajinal mantar kimlerde daha sık görülür?

Doğum kontrol hapı kullananlarda,

Steroid tedavisi görenler,

Antibiyotik kullananlar,

Şeker hastaları, gebelik ve lohusalıkta, emziren annelerde,

Sentetik iç çamaşırı giyenlerde risk çok daha fazladır.

Vajinal mantardan korunmak için yapılacaklar:

Vajina temiz ve kuru tutulmalıdır, vajina temizliği sadece su ile yapılmalıdır.

Tuvalet kağıdı ile temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.

Vajinal bölgeye sentetik çamaşır giyilmemelidir.

Dar kıyafetler giyilmemeli, deniz sonrası ıslak mayo ile oturulmamalıdır.

Pedler ve tamponlar sıklıkla değiştirilmelidir.

Antiseptik spreyler, parfümler vajinada kullanılmamalıdır.

Günde 2.5 litre kadar su içmek, enfeksiyonu dışarıya atmak için gereklidir.

Leave a Reply