Tarçının Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Tarçın neye iyi gelir?

Tarçın son yılların en önemli baharatı kabul edilir. Özellikle şeker hastalığında çok faydalıdır. Tarçın küçük bir ağaç şeklinde olan bir bitkidir. Defnegiller familyasından olan tarçın bitkisi, gövde kısmı yerden 50 cm. kadar yukarıdan kesilir. Kökünden çıkan parçalar kurutulur ve tarçın olarak kullanılır.

Tarçın ağacının çiçekleri yeşil renklidir ve meyveleri yumurta şeklindedir. Tazeyken kırmızı, daha sonra kahverengine döner. Ağacın meyvesinden elde edilen aroma, parfüm imalatında da kullanılır. Tarçının içeriğinde sinnamik aldehit, sinnamil asetat, sinamaldehid ve sinnamil alkol bol miktarda bulunmaktadır.

Tarçın genelde tropik iklimde yetişmektedir. Endonezya, Madagaskar, Malezya ve Brezilya en fazla tarçın üreten ülkelerdir. İki tür tarçın bulunmaktadır. Bunlar Çin ve Seylan tarçınlarıdır. Seylan tarçını kan şekerini düzenlemede çok daha etkilidir.

Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçının belki de en kuvvetli etkisi kan şekeri ve kolesterolü dengelemesidir. Düzenli olarak tarçın tüketen kişilerde kolesterol ve kan şekeri dengeye girmektedir. Kan şekeri normal olanlara dikkatli kullanılması tavsiye edilir.

Kalp damarlarında ve dolaşım sisteminde tıkanıklık olanlarda tarçın çok önemli bir baharattır. Tarçın kanın pıhtılaşmasını önlemektedir. Bu nedenle damarların tıkanmasını önlemektedir. Kalp ve damar hastalığı olanlarda tarçın kullanılması önerilir. Tarçın iltihapların önlenmesinde de etkilidir.

Sinir hastalıklarında sakinleştirici olan tarçın, çok eski zamanlardan bu yana kullanılmaktadır. Bakterilere karşı etkili olan tarçın aslında kuvvetli bir antioksidandır. Antioksidan olması nedeni ile kansere karşı etkilidir.

Mide bulantısı ve kusmayı önler. Mide ve bağırsaklarda olan gazları çözer ve rahatlatır. Kanda olan yüksek kolesterolü düşürür.

Tarçının zararları nelerdir?

Tarçının fazla kullanılması nedeni ile kan şekerinde ani düşmeler oluşabilir. Ayrıca kabızlık ya da karaciğerde oluşabilecek olan hastalıklar nedeni ile kronik hastalıkları olanların doktora danışmadan kullanmamaları önerilir. Hamile ve emziren kadınlara da doktora danışmadan kullanmamaları söylenmektedir.

Şeker hastalarında tarçın kullanımı

Yaklaşık 6 gr. kadar toz tarçın düzenli olarak yemeklere katılmalıdır. 1 tatlı kaşığı kadar tarçın, demlikte 400 ml. kadar su ile demlenir. Yaklaşık 10 dakika kadar sonra içilir.

Leave a Reply