Stresin neden olduğu olası hastalıklar

Stresin vücudumuzda yarattığı pek çok hastalık vardır. Stresli olduğumuz anlarda bütün organlarımız harekete geçer. Kalp çok daha fazla atmaya başlar, kan şekeri hızla yükselir. Kaslar kasılır, iç organların damarlarında büzüşmeler oluşur. Beyne fazla kan gider, aşırı heyecan ve panik ortamı oluşur. Aslında tüm bunlar stres anında beynimizde salgı yapan hormonlardan kaynaklanmaktadır. Vücut, kaçıyoruz buradan durumuna geçmektedir. Stres uzun süre sürdüğünde hastalıklar oluşmaya başlar.

Stres nedeni ile salgılanılan kortizol ve adrenalin hormonlarının fazlası ciddi manada hasar yaratır. Stresli ortamlarda çalışan veya hayat yaşayan kişilerde sıklıkla görülen hastalıklar vardır. Sürekli oluşan baş ağrıları, mide sorunları ve bağırsak sorunları oluşabilir. Aşırı gerginlik kaynaklı olarak reflü, hazımsızlık, kabızlık, ishal ve gaz oluşabilir.

Hastaların bir kısmında cilt hastalıkları, egzama, kurdeşen, saçkıran ve alerji oluşabilir. Göz seğirmesi, geçmeyen boyun ve bel ağrıları, kasların gerilmesi kaynaklı ağrılar, yüksek tansiyon, aşırı kilo alma veya verme, hamile kalamama, konsantrasyon sorunları, mide ve beyin kanamaları oluşabilir.

Stresin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Migren;

Stres, baş ağrılarına neden olur. Stresli dönemlerde yaşam tarzında olan değişimler, uyku düzeninde olan bozukluklar migreni olanlarda tetikleme yaparak, migren ataklarının oluşmasını sağlamaktadır. Migren atakları, stres ile daha sık yaşanabilir.

Üst solunum yolu hastalıkları;

Kronik stresli olunan durumlarda bağışıklık sistemi düşmektedir. Özellikle stresli olunan durumlarda, üst solunum yolu hastalıklarına çok daha fazla rastlanmaktadır.

Kalp hastalıkları;

Stres altındayken kalp çok daha fazla atmaya başlamaktadır. Tansiyon yükselmeye, yağ asitleri kana karışmaya başlıyor ve karın bölgesinde yağlanma oluşuyor. Bu olayların hepsi kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Yapılan araştırmalarda, kalp krizi geçiren kişilerin önemli bir kısmı stres altında olan kişilerdir.

Soğuk algınlığı;

Sık hastalanma bağışıklık sisteminde olan zayıflığa bağlıdır. Özellikle stres altında olan kişilerde bağışıklık sistemi çökebilir. Yapılan araştırmalarda işsizlik, ailevi sorunlar yaşayan ve 1 aydan fazla stres yaşayan kişiler, soğuk algınlığına çok daha yatkındır.

Astım;

Astım hastalığı stres, çaresizlik ve endişe durumlarında tetiklenmektedir. Stresli dönemlerde, kontrol altında olan astım hastaları bile atak geçirebilmektedir.

Bel ve vücut ağrıları;

Stresli olunan durumlarda tüm vücutta kaslar ciddi manada kasılır. Bu kasılmaların başlıca nedeni stres hormonlarıdır. Özellikle bel ve boyun ağrıları stresli olunan dönemlerde çok fazla artmaktadır.

Kilo almak;

Stresli olduğumuz zamanlarda salgılanılan kortizol hormonu, yağ asitlerinin kana karışmasını sağlamaktadır. Bu durumda, özellikle karın bölgesinden yağlanma oluşur. Bu hormon, metabolizmayı yavaşlattığından kilo almayı sağlamaktadır.

Egzama ve cilt hastalıkları;

Egzama hastası olanlar, kontrol altına alınsa bile stresli olunan durumlarda hastalık çok daha fazla ilerleyebilmektedir. Stres egzamayı alevlendirir. Ayrıca kurdeşen ve kaşıntı da sıklıkla ortaya çıkan durumlardır.

Kısırlık;

Stres altında salgılanan stres hormonları yumurtlamayı baskılar, erkeklerde sperm sayısını düşürür. Hatta hem kadında, hem de erkekte cinsel arzu düşebiliyor.

Vajinal enfeksiyon;

Stres kaynaklı vajinada olan bakteriler ve mantarlar harekete geçebiliyor. Bu durumlarda, erken tanı ve tedavi hemen başlamalıdır.

Kaynak: haber7.com

Leave a Reply