10 Adımda Çocuğunuzun Zekasını Arttırın

çocuklarda zeka

10 adımda çocuğunuzun zekasını arttırın; Zeka doğuştan gelen bir durumdur. Fakat, gelişim, çevre ve öğrenme ile sürekli olarak gelişir. Bu gelişim sayesinde, çok zeki diyebileceğimiz insanlar oluşur. Uzmanlar, zekanın gelişmesinde kalıtımın %50 oranında etken olduğunu, öğrenmenin de kalan %50’yi oluşturduğunu söyler.

Bu durumu, çocukluk dönemi zekanın en hızlı geliştiği dönem olduğundan çok etkiler. Bu dönmede çocuklara uygulanabilecek çeşitli yollar vardır. Bu sayede zeka çok hızlı ve güçlü bir şekilde gelişir. İşte, 10 yöntem ile çocuğun zekasını arttırmanın yolları;

Planlı ve bilinçli hamilelik;

Daha hamileliğin başlamasından önce, yani hamilelik planı olunca yapılması gereken bazı şeyler çocuğun zekası üzerinde etkilidir. Bu dönemde sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması, çeşitli hastalıklar varsa tedavi olmak veya ilaçların doz ayarının yapılması gerekir. Hamilelikte olacak olan değişimlerin hepsinin bilinmesi ve önceden önlem almak bilinçli bir hamilelik geçirmek çok önemlidir.

Uyaran zenginliği

Bebeği dış ortamdan uyaran etmenlerin fazla olması bebeğin beyninde sinirlerin bağlantılarını arttırır. Bu durum, annenin bebeğinin gözünün içine bakarak konuşması ve oynaması ile çok kuvvetli oluşur.

Anne sütü

Son yıllarda yapılan araştırmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin çok daha zeki olduğu bilimsel olarak ispatlandı. Anne sütü alan bebekler, hem zeki, bağışıklığı daha kuvvetli, yetenekli oldukları biliniyor.

Omega 3 açısından zengin beslenme

Çocukluk döneminde omega yağları açısından zengin bir beslenme zekanın gelişimi için çok önemlidir. Ceviz, balık, bakliyatlara bu nedenle çocukluk döneminde önem verilmelidir.

Sosyalleşme

Küçük yaşlardan itibaren elde edilen arkadaşlar ve oynanan oyunlar çocukların zeka gelişiminde çok önemli bir yer tutmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren çocuk sosyal ortamlara sokulmalı ve yaşıtları ile oyun oynamalıdır. Bu sayede zeka ve dil becerileri artacaktır.

Kitap okumak

Çocukluk döneminde kitap okunan hatta bebeklik döneminde masal okunan çocuklarda zeka çok daha iyi gelişir. Bu çocuklar, daha uzun cümleler kurar, kendini daha iyi ifade eder. Bu nedenle aileye, bebeklik döneminde masal okumak ve gülümseyerek onunla konuşmak gerekir.

Spor

Spor yapmak, beyinde sinaptik bağlantıyı arttırır. Küçük yaşlardan itibaren çocukları spora özendirmek gereklidir. Rahatça oynayan ve spor yapan çocukların zeka gelişimi daha hızlıdır.

Zeka oyunları

Zeka oyunları ve bulmacalar, hafızanın gelişmesini sağlar. Çocukluk döneminden itibaren, yap bozlar, küpler, bilmeceler çözen çocuklar daha hızlı gelişim sağlarlar.

Müzik

Müzik dinlemek, çocuklarda dil becerisi geliştirir. Özellikle müzik aleti çalmak, zeka gelişimi için çok önemlidir.

Duygusal zekanın gelişimi

Duygusal zeka, çocuğun merhametli, empatik ve topluma duyarlı olmasıdır. Bu nedenle çocuklukla birlikte bir hayvan sahiplenmek, bu yönde kitap okumak çok önemlidir.

Leave a Reply