Şeker hastaları nasıl beslenmeli nelere dikkat etmeli?

şeker hastaları beslenmede nelere dikkat etmeli

Şeker hastaları nasıl beslenmeli nelere dikkat etmeli?

Şeker hastalarında kan şekeri kontrolü çok önemlidir. İnsülin ya da oral yoldan alınan ilaçlar uygulanan tedavinin yarısını oluştururken, diğer yarısı da doğru beslenme ile tamamlanmaktadır. Kan şekeri seviyesindeki yükseklikten dolayı oluşan kronik hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitesini arttırmak mümkün. Bundan dolayı siz değerli okuyucularımıza, şeker hastalarının beslenmelerinde dikkat etmeleri gerekenler ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.

Kan şeker düzeyi kontrol altına alınmalıdır:

Vücutta insülin hormonu yokluğu, azlığı ya da mevcut insülinin etkisizliği kan şekerinin yükselmesinin başlıca nedenleridir. Kan şekerinin dengelenmesi sağlıklı kişilerde insülin hormonu ile sağlanmaktadır. Diyabetli kişilerde insülin hormonu yeterli miktarda salgılanmaz, salgılanan insülin oranı da kandaki şekeri dengelemede etkisiz kalır bu da kan şekerinin yükselmesini sağlamaktadır.

Hangi besinlerden ne kadar tüketilmesi gerektiği bilinmeli:

Şeker düzeyini kontrol altına alabilmek için, uygun beslenme programının takip edilmesi tedavide önceliklidir. Şeker hastalığının tedavisinde hangi besinlerin tüketileceğinden ziyade hangi besinden ne kadar tüketilmesi gerektiğidir. Şeker hastalarının beslenme konusunda eğitim almaları oldukça önemlidir. Şeker hastası olan biri pilav, ekmek, makarna, bal, şeker, meyve ve börek gibi karbonhidratlı gıdalardan çok tüketirse kandaki şeker seviyesini kontrol etmekte ve dengelemekte güçlük çekecektir. Dolayısıyla şeker hastalarının ihtiyacı olan karbonhidrat miktarını, bu karbonhidratı da hangi gıdalardan sağlayacağını bilmesi çok önemlidir.

Obez şeker hastalarında yağ dokusunda azaltmaya gidilmelidir:

Tip1 ve Tip2 şeker hastalarının beslenme programı planlanırken hastanın medikal tedavisi hakkında bilgi edinilmelidir. İnsülin tedavisi gören veya görmeyen Tip2 şeker hastaları çoğunlukla obez ya da fazla kilolu kişilerdir. Dolayısıyla bu hastaların ilk önce fazla kilolarından kurtulmaları gerekmektedir. Obez olan şeker hastalarında tedavinin başarılı olabilmesi için kilo sebepleri araştırılmalı ve oaraya çıkarılan nedenlere bakılarak çözümler üretilmelidir.

Beslenme programı diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır:

Şeker hastalığında ara öğünlerin varlığı oldukça önemlidir. Hastaların ara öğünlerinin sayısı ve içerikleri, beslenme ve yaşam şekline, kan bulgularına ve uygulanmakta olan tedaviye bakılarak belirlenmelidir. Ara öğünlerde glisemik indeksi düşük besinlerin tercih edilmesi gerekir. Çünkü glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerinin hızla yükselmesine neden olurlar.

Glisemik indeksi düşük besinler tüketilmeli:

Tam tahıllı ekmek, kan şekerini beyaz undan üretilen ekmeklere göre daha yavaş ve geç yükseltmektedir. Kepekli bisküviler, greyfurt ve elma glisemik indeksi düşük besinlerdir. Bulgur pilavı ve tam tahıllı makarna tüketmek, beyaz unlu makarna ve pilavdan çok daha sağlıklı seçimlerdir. Glisemik indeksi gıdaların tercih edilmesi demek, sadece bu tür gıdaların tercih edilmesi demek değildir. Burada asıl olan glisemik indeksi yüksek olan yerine daha düşük olanın tercih edilmesidir. Şeker hastalarının beslenme programları uzman diyetisyenlerce hazırlanacağından buna göre planlaması yapılacaktır.

Leave a Reply