Reaktif artrit nedir, belirtileri ve tedavisi

Reaktif artrit, bakteri iltihabı ile başlayan artrittir. Belli bakteri enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkmaktadır. Genital, idrar yolu ve bağırsaklarda olan enfeksiyonlardır. Hiçbir belirti vermez ve bir anda ortaya çıkarlar. Erkeklerde, kadınlara göre 3 kat daha fazla görülürler. Genelde hastalarda ishal ve genital enfeksiyon sonrası geliştiğinden dikkatli olunmalıdır. İşte, reaktif artrit belirtileri ve tedavisi;

Reaktif artrit belirtileri nelerdir?

Diz, kalça, ayak bileği, omurga eklemlerinde şişme ve kızarıklığa eşlik eden hareket zorluğu,

Gözde oluşan iltihaplar, çok nadir iris ve göz içi iltihapları,

İdrarda yanma, iltihap oluşması,

Peniste ağrısız yaralar veya iltihaplı yaralar,

Ayak tabanında, avuç içinde kızarık noktalar,

Kalp sorunları başlıca belirtilerdir.

Reaktif artrit neden oluşur?

Hastalığın tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Genetik veya çevresel etmenlerin yanı sıra, bazı bakteri enfeksiyonlarına vücudun verdiği tepki olarak da oluşabilmektedir. Genelde 20-50 yaş aralığında sıklıkla rastlanılır. Her bakteri enfeksiyonu sonrasında gelişse bile, en fazla klamidya yani genital organ enfeksiyonları sonrası ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda reaktif artriti olan kişilerin, HLA-B27 geni taşıdığı da ortaya çıkmış bir bulgudur. Fakat bu geni taşımayan hastalarda da hastalığın izine rastlanmaktadır.

Bazen bağışıklık sistemimiz, çalışmasında aksaklık yaşadığında reaktif artrit meydana gelebilir. Mikrobun yayılmasını önlemek için, bağışıklık sistemi iltihaplı bölgeler oluşturur. Bu bölgeler, bazen unutulur ve hastalık vücutta kalmaya devam eder.

Reaktif artrit tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisinde hastalığın evresi çok önemlidir. Erken evrede; steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar kullanılır. Şişlik ve ağrıyı engellemek için, naprokseni diklofenak ilaçlar kullanılır. Bu tedavilerde mutlaka mide koruyucu ilaç alınmalıdır. Tam eklem tutulması varsa, hastanın ekleminin içine enjeksiyon yapılabilir. Geç evrede antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Sülfasalazin, bu durumda en etkili ilaç olarak kabul edilir.

Hastalara, tedavide çeşitli beslenme önerileri verilir. Kırmızı et, kızartmalar ve yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır, alkol alınmamalı, meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalara ayrıca balık, keten tohumu ve kuruyemiş önerilir.

Bitkisel ürünler hastalığın tedavisinde rahatlıkla kullanılır. Köpek balığı kıkırdağı ve kondroitin sülfat destekleri ağrıyı yavaşlatır. Balık yağı ve omega 3 asidi iltihabı azaltır. Zerdeçal, aksöğüt, meyan kökü ve kedi pençesi iltihap giderici olarak kullanılabilir.

Düzenli olarak yapılan egzersizler artritin oluşmasını engellemektedir. Özellikle açma ve germe egzersizleri eklem iltihabını ve ağrıyı yavaşlatır. Ağrıyan ekleme soğuk kompres yapmak, dinlenmek ve bol su içmek faydalıdır.

Kaynak: multiyasam.com/reaktif-artrit-belirtileri-ve-tedavisi

Leave a Reply