Hepatit belirtileri nasıl anlaşılır ve hepatit için alınacak önlemler

hepatit-belirtileri-ve-hepatit-icin-alinacak-onlemler

Yaygın bir hastalık olan hepatit hastalığı belirtileri nedir ve nasıl anlaşılır, hepatit gelmeden önce ne tür önlemler almalıyız, işte detaylar. Hepatit olmayan fakat taşıyıcı konumunda olan kişi sayısının ne kadar çok olduğunu biliyor musunuz? Dünyada pek çok kişi kendisinin hepatit olduğundan haberdar dahi değiller. İnsan hayatının her alanında rahatlıkla bulaşabilme riski olan bir hastalıktır hepatit. Bu hastalığa karşı önlem alınmazsa enfekte olmuş kişiden bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Hastalıkların birçoğu gibi hepatit hastalığı da erken teşhis edilip tedavisi yapılmadığında ölümle sonuçlanabilecek neticelere yol açabilmektedir.

Hepatit hastalığı nedir?

Karaciğerin iltihabi durumuna hepatit adı verilmektedir. Bu iltihabi duruma bir grup viral enfeksiyon neden olmaktadır. Karaciğerimiz kanı süzmemizde, enfeksiyonlarla savaşmamızda ve besinlerle alakalı süreçlerde görev almaktadır. Yani kısaca insan için hayati önemi olan bir organımızdır.

Karaciğerin hasar görmesi ya da iltihaplanması fonksiyonlarının etkilenmesine neden olmaktadır. Kişinin aşırı şekilde alkol tüketmesi, toksinler, bazı ilaçlar ve tıbbi bir takım durumlar hepatit oluşumuna yol açabilirler, en sık görülen etkeni virüstür. ABD’de viral hepatit vakalarında en yaygın görülenleri hepatit A, B ve C türleridir. Bu hepatit türlerinin her biri 3 değişik virüs tarafından oluşmaktadır. Hepatit A belirli bir süre olan akut, Hepatit B ve C ise ömür boyunca gelişebilen kronik formdadır.

Hepatit hastalığı nasıl yayılır?

Bu sorunun yanıtını Hepatit türlerine göre verelim;

Hepatit A:

Hepatit A hastası olan birinin dışkısı (feçesi) ile kontamine olmuş yiyecekler, içecekler ya da nesnelere bulaşmış olan mikroskobik ölçüdeki dışkıya ait bir parçanın yenmesi sonucunda yayılır. Hepatit A olan kişinin dışkısında haftalar boyunca virüs kalır. Herkes Hepatit A hastalığına yakalanabilir, ancak bu virüsün yaygın olarak görüldüğü ülke veya şehirlere gidecek olanlar, bu virüsü taşıyan kişilerle cinsel ilişkiye girenler ve virüslü kişiyle aynı evde yaşayanlar çok daha fazla risk altında yaşamaktadırlar.

Hepatit B:

Hepatit B, daha çok Hepatit B hastası bir kişinin kanının, sperminin ya da diğer vücut sıvılarının sağlıklı bir kişinin vücuduna girmesi neticesinde bulaşmaktadır. Bu virüsü taşıyan kişiyle şırınga gibi enjeksiyon malzemelerinin paylaşılması ya da cinsel ilişki yoluyla bulaşabilir. Hepatit B virüsü anne karnındaki bebeğe de geçebilmektedir. Emzirme yaparken, mutfak araç gereçlerini ortak kullanmaktan, öpme, sarılma, öksürme, hapşırma ve el sıkışma gibi eylemlerden bulaşmamaktadır.

Hepatit C:

Genellikle Hepatit C olan kişinin kanının sağlıklı kişinin vücuduna girmesi sonucunda yayılmaktadır. Aynı zamanda Hepatit B deki gibi enjeksiyon malzemelerinin paylaşılmasından da bulaşabilmektedir. Emzirme, sarılma, öpme, öksürme, hapşırma ve mutfak malzemelerinin ortak kullanılmasından dolayı bulaşmaz.

Viral Hepatit engellenebilir mi?

Evet, viral Hepatit önlenebilir bir hastalıktır. Hepatit A ve B’nin önlenmesindeki en etkili yöntem aşıdır. Çaocuklarınızın hepsini Hepatit A ve B hastalığına karşı aşı yaptırılmalıdır. Yetişkin kişilerin hemen hepsi Hepatit A ve B hastalıklarına karşı risk taşımaktadır ve mutlaka aşı olmalıdırlar.

Hepatit C’ye karşı herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Sadece enjeksiyon aletlerini, tıraş bıçaklarını, düş fırçalarını, şeker ölçüm striplerini ve diğer kanla temas etmeyi sağlayacak olan kişisel malzemeleri kullanmayarak bulaşması önlenebilir. Ayrıca sertifikası bulunmayan yerlerde dövme ve piercing yaptırılmaması da Hepatit C’nin bulaşmaması için gereklidir.

Viral Hepatit ciddi bir hastalık mıdır?

Kronik Hepatit olanların %15-25 kadarı siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer hasarı ile karaciğer kanseri gibi sorunlara sahiptirler. Sağlanacak erken teşhis sayesinde hastalığın ilerlemesi kısıtlanabilmektedir. Bu sayede de karaciğer kanseri kaynaklı ölümler önlenebilmekte, virüsün diğer sağlıklı kişilere bulaşması önlenerek tedavi yapılabilmektedir. Hepatit teşhisi için geç kalındığı taktirde hastalığın tedavisi çok zor olabilmektedir.

Şayet viral Hepatit riskinizin olduğunu düşünüyor iseniz, en yakın sağlık kuruluşuna giderek Hepatit testlerini ve aşılarınızı yaptırmalısınız.

Leave a Reply