Raynaud (Reyno) hastalığı Belirtileri ve tedavisi

Raynaud hastalığı, atardamarların büzüldüğü ve vücudun uzuvlarına kan gitmediği bir hastalıktır. Aslında kan dolaşımında olan bir bozukluktur ve çok soğuk havalarda, stres altındayken hastalık başlar. İşte, Raynaud hastalığı belirtileri ve tedavisi;

Raynaud hastalığı belirtileri nelerdir?

Kan belirli uç noktalara gidemediğinden renk değişimi oluşmaya başlar. Önce parmak uçlarında veya ayaklarda beyazlık oluşur. Kan daha da azalınca mavileşme başlar. Kan normal akışa geçtiğinde morarma ve normal hale dönüş oluşur. Uzun süre kan gitmezse, bu durumda hastada kangren ve doku kaybı meydana gelir.

Kan akışında oluşan aksaklıkla birlikte uç noktalarda karıncalanma, ağrı ve hissizlik oluşabilir. Kan akışı başladığında karıncalanma artar ve ağrı da hissedilir hale gelir. Tüm bu durumlar bir döngü şeklinde kendini tekrar eder.

Raynaud hastalığı neden olur?

Hastalığın başlıca nedenleri arasında hastanın soğukta kalması, stresli olması ve bol titreşimli ve darbeli el aleti kullanması vardır. Fakat bazen belirli hastalıklar kaynaklı olarak da hastalık başlayabilir.

Romatizmal eklem iltihapları bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalık kaynaklı raynaud hastalığı meydana gelebilir.

Sklerodermi denilen deri sertleşmesi ve kas spazmı yaratan hastalık ilerlediğinde raynaud’a dönebilir.

Lupus hastalığı, damar tıkayan hastalıklar, burger hastalığı, tekrarlayan travmalar, iltihaplı kas hastalığı Raynaud’a dönüşebilir.

Raynaud hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Bazı hastalıklardan kaynaklanabildiği gibi, ansızın ortaya çıkabilen bir hastalık olan Raynaud’u engellemek mümkün değildir. Fakat belirtiler yavaşlatılarak hastanın rahat etmesi sağlanır. Kullanılan bazı ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri, kan damarlarının büzüşmesini engellemektedir.

Kafein içeren içecek ve gıdalardan uzak durmak, tütün ürünü kullanmamak, egzersiz yapmak ve stresten uzak kalmak çok önemlidir.

Soğuğa kesinlikle maruz kalınmamalı, eldiven giyilmeli ve sıcak tutan çoraplar kullanılmalıdır.

Ayrıca el ve ayaklar travmalara karşı korunmalıdır.

Hastalara verilen ilaçlar, kan akımının hızlanması ve damarların büzüşmesi engellenmek için verilir. Bunlar; hipertansiyon ilaçları, antidepresanlar, bazı kremler, aspirin ve ereksiyon haplarıdır.

Hastalara damarları büzüştürdüğü için, migren hapı, östrojen hapları, doğum kontrol hapı ve beta blokerler kesinlikle verilmemelidir.

Bazen Reynaud sendromu o kadar hızlı ilerler ki, bu durumda sempatik bazı sinirler kesilebilir. Bu işleme sempatektomi denilir.

Raynaud hastalığı kürü ibrahim saraçoğlu açıklıyor

Kaynak: multiyasam.com/raynaud-hastaligi-belirtileri-ve-tedavisi

Leave a Reply