İnsanlık tarihinin en eski hastalıkları nelerdir

eski hastalıklar

İnsanlık tarihinin en eski hastalıkları nelerdir, dünyanın var olmuş en eski hastalığı. Bazı hastalıklar insanlığın tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerde hastalıkların, kötü ruhlar kaynaklı olduğu düşünülürdü. Çoğu hastalıklar zamanla tıbbın ilerlemesi ile çözümlenmiştir fakat günümüze kadar bizimle gelen hastalıklar da vardır. İşte, insanlık tarihinin en eski hastalıkları;

Cüzzam (Lepra)

Cüzam bilinen en eski hastalıklardandır. Hindistan ‘da yapılan kazılarda dört bin yıllık cüzamlı iskelete rastlanmıştır. Bu hastalığa sahip olan kişiler toplumdan soyutlandı, uzaklara gönderildi ve tecrit edildi. Oluşan kolonilere cüzamlı kolonisi denilirdi. Frengi ve sedef hastaları da bu kolonilere yanlışlıkla yollanırdı. Bugün cüzam hala görülebilen bir hastalıktır.

Kanser

Kanser çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen hastalıklardandır. 3 bin yıl önce kanser bulguları çeşitli metinlerde anlatılmıştır. Eski dönemlerde gözle görülen kitleler hemen çıkarılırdı fakat hasta kaybedilirdi. Bugün hala kanser vakaları var ve kemoterapi, radyoterapi haricinde bilinen bir tedavisi de yoktur.

Kuduz

İki bin yıl önce kuduz vakalarının olduğunu biliyoruz. Antik dönemde kuduz bir hayvan tarafından insanlar ısırıldığında sıcak bir metal ile dağlanırdı. Bunun gibi, saçma inanışlar ile hastalık önlenmeye çalışılıyordu. Kuduzun nedeninin bulunması ile sorun çözümlendi. Kuduza neden olan hastalıklar, Lyssavirus nedenlidir. Isırıldığınız anda, virüs sinir sistemi ile beyne yerleşir. Kuduz beklenirse tedavi imkansızdır. Bu nedenle hemen tedavi edilmeldir.

Sıtma

2.700 yıl önce Çin’de rastlanılan bir hastalıktır. Roma imp. Zamanında çok görüldüğünden Roma ateşi olarak da bilinir. Eskiden muskalarla tedavi yapılmaya çalışırdı. Bugün hala sivrisineklerle bulaşan sıtma vardır. Fakat, bugün tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Sıtma belirtileri, ateş, titreme, bulantı, kusma, sarılık ve havaledir.

Tüberküloz

Yaklaşık dokuz bin yıldır var olan bir hastalıktır. Mısır mumyalarının iskeletlerinde bu hastalığa rastlanılmıştır. Tarihte çok fazla ve büyük salgınlara neden olmuştur. Tüberküloz hastalığı hareketsiz bir bakteri tarafından olmaktadır. Öksürük ve hapşırarak yayılır. Bu hastalık için bugün BCG aşısı gelişmiştir. Erken teşhiste antibiyotik ile tedavisi mümkündür. Hastalık ateş, titreme, gece terlemesi, iştah kaybı ve yorgunluk ile başlar.

4 Comments

  1. Türesin Çavuşoğlu 30 Mart 2016
  2. Türesin Çavuşoğlu 30 Mart 2016
    • Tahlil 3 Nisan 2016
  3. metin 13 Haziran 2018

Leave a Reply