Rahim ağzı yaraları, nedenleri, belirtileri ve korunma

rahim-ağzı-yaraları-nedenleri-ve-belirtileri

Rahim ağzı yaraları, nedenleri, belirtileri ve korunma: Rahim ağzı yaraları, rahim ağzında olan dokuların iltihaplanması ya da irritasyona uğraması ile oluşur. Her kadın rahim ağzı yarası yaşayabilir çünkü bu çok sık görülebilir rahatsızlıktır. Rahim ağzı yaralarında önemli olan teşhis ve tedaviye başlamaktır. Sıklıkla rahim ağzı yaraları rahim ağzı kanseri ile karıştırılır fakat yapılan tahliller ile tanı koyulur. İşte, rahim ağzı yaraları nedenleri, belirtiler ve korunma;

Rahim ağzı yaralarında belirtiler:

Rahim ağzı yaralarında en önemli olan belirti adet kanaması bitiminde oluşan vajinal akıntıda olan artıştır. Kasıklarda ağrı, vajinal kanamalar, vajinada yanma, cinsel ilişkide ağrı ve kanama, idrarda yanma, vajinal akıntıda kötü koku başlıca belirtisidir. Vajinal akıntıda olan kötü koku rahim ağzı yaralarının başında oluşmaz. İlerleyen iltihapla birlikte oluşur.

Rahim ağzı yaraları bazen kısırlık nedeni olabilir. Rahim ağzında olan iltihapa bağlı olarak bu bölgede oluşan şişlikler rahim ağzını kapatarak, buradan spermlerin geçişine engel olabilir. Bu durumda hasta çocuk sahibi olamaz. Servisiti olan yani rahim ağzı yarası olan pek çok kadında erken doğum, düşük, doğum sonrası akciğer ve göz hastalıkları oluşabilir.

Rahim ağzı yarası nedenleri:

Rahim ağzı yarasının tedavisinin yapılması için neden olduğu kesinlikle bulunmalıdır. Sıklıkla rahim ağzı yarasına neden olan şey iltihaplardır. Çeşitli enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiğin yararlı olması için bile ona neden olan mikroorganizmalar bulunmalıdır. Rahim ağzı yarasına neden olan mikroorganizmalar sıklıkla klamidya, trikomonasdır ve gonoredir.

Rahim ağzı yarası tedavisi nasıl yapılır?

Rahim ağzı yaralarında genelde antibiyotik tedavisi uygulanır. Fakat, bazen hastalarda antibiyotik etki etmez ve iltihap hızla ilerlemeye başlar. Bu durumda yara dondurma, yakma ve lazer tedavileri hastaya uygulanır. Burada amaç, enfeksiyonlu dokunun yok edilmesidir. Yakma işleminde (Koterizasyon), rahim ağzı yarasının olduğu doku elektrikli bir alet ile yakılır. Dondurma (Kriyoterapi), işleminde azot gazı ile yaranın olduğu doku dondurularak yok edilir.

Rahim ağzı yaralarından korunma nasıl olmalıdır?

Cinsellikte kesinlikle prezervatif kullanılmalıdır,

Her yıl bir defa smear testi ve jinekolojik muayeneden geçilmelidir,

Tampon, pudra ve parfüm genital bölgede kullanılmamalıdır,

Vajinal duş yapılmamalıdır,

Mümkün olduğunca başkasının çamaşırı kullanılmamalı ve teri emen pamuklu çamaşırlar kullanılmalıdır,

Tuvalette silme işlemi, önden arkaya doğru yapılmalıdır.

Leave a Reply