İyi Muylu (Benign, selim) Meme Hastalıkları

memede kist oluşması

İyi Muylu (Benign, selim) Meme Hastalıkları: Memede oluşan her kitle, kanser habercisi değildir. Sıklıkla meme hastalıkları tedavi edilir. Menopoz dönemi öncesi ve 21 yaş altı görülen bu meme hastalıkları, ağrı ve hassasiyet ile kendini belli eder. İyi huylu meme hastalıkları tedavisinde genelde aspirin ya da doğum kontrol hapları kullanılır. İşte, iyi huylu meme hastalıkları;

İyi huylu meme hastalıkları

Fibrokistik değişimler,

Fibroadenom,

Meme kistleri,

Yağ nekrozu olarak isimlenir.

Fibrokistik değişimler

21 yaş altında ya da menopoz dönemi öncesinde rastlanan hastalıklardır. Sıklıkla hastalar, ağrı ve memede hassasiyet ile doktora giderler. Genelde ağrılı olan bu durum, adetin 7. Ve 14. Günlerinde olur. Doktor kontrollerinden sonra teşhis genelde, süt bezlerinde genişleme, iltihap ve ödemdir. Bu olayın nedeni bilinmez.  Tedavisinde, doğum kontrol hapları, aspirin gibi ilaçlar kullanılır.  Pek çok uzman, kahve, çay, çikolatanın fazla tüketilmesinin hastalığın daha sık görülemesine neden olduğu görüşündedir.

Fibroadenom

Memede oluşan iyi huylu ve en sık görülen tümörlerdir. 20-40 yaş aralığı en fazla görülme aralığıdır. Muayene sırasında ele gelen bir yapısı vardır. Çevre dokulardan sınırları ayrılmış ve fasulye şeklindedir. Yapışık birden fazla olanları da vardır. Fibroadenomların hiçbir tehlikesi yoktur.  Çok yavaş büyürler, çevre dokulara yayılmazlar. Genelde doktorlar biyopsi ile kesin tanı koyarlar. Meme kanseri ile karışmaması ya da meme kanseri olup tedavinin yapılmaması için kesinlikle tanı koyulmalıdır. Tedavisinde hasta gözlem altına alınır.

Meme kistleri

Memede olan süt kanalı bezlerinin genişlemesi ile ortaya çıkan meme kistleri, 40-49 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Süt emdiren annelerde içi süt dolu kistlerde oluşabilir. Basit olan kistler, ilk yılda hemen kaybolur fakat %10’nu kaybolmaz. Kist tedavisinde ağrı olmaz ise genelde tedavi uygulanmaz. Ele gelen ve ağrılı olan kistler genelde sıvı enjektör ile boşaltılır. Boşaltılan kisttin içinden kan gelirse patolojiye gönderilir. İşlem sonrası 3 ay içinde kist tekrar oluşmaz, içeriği kanlı değilse basit kist olarak adlanır.

Yağ nekrozu

Memede oluşan herhangi bir travma ile ortaya çıkmaktadır. Meme biyopsisi, enfeksiyon, mem cerrahisi, radyoterapi sonrası ortaya çıkabilir. En sık meme ucunda oluşur. kanserden ayrılması zordur. Deride kalınlaşma, hareketli olmayan kitle olarak ortaya çıkar. Tedavisinde de kitle dışarıya alınır.

Leave a Reply